Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wywala bezpieczniki przez łazienke ?

robi77

Recommended Posts

Witam. Zamontował mi ostatnio glazurnik w łazience 5 halogenów w suficie każdy po 50Wat

I od tamtej pory co któreś włączenie światła wywala bezpiecznik...i musze go podnosić.

Co jest przyczyną..zły montaż ? Za słaby amperaż na bezpieczniku? Transformator?

Wykluczam zwarcie inst. bo wtedy by wywalało różnicowy i to za każdym razem a nie za 3,4 czy piątym włączeniem oświetlenia.

Witam. Zamontował mi ostatnio glazurnik w łazience 5 halogenów w suficie każdy po 50Wat

I od tamtej pory co któreś włączenie światła wywala bezpiecznik...i musze go podnosić.

Co jest przyczyną..zły montaż ? Za słaby amperaż na bezpieczniku? Transformator?

Wykluczam zwarcie inst. bo wtedy by wywalało różnicowy i to za każdym razem a nie za 3,4 czy piątym włączeniem oświetlenia.

Tak dla porządku napisz jeszcze jaki masz tam bezpiecznik i co jest jeszcze pod niego podpięte.

przyczyną jest robi77 oraz glazurnik

Jeden, bo zlecił laikowi, a drugi bo wpieprza łapy w to o czym nie ma pojecia.

większej bzdury to już dawno nie słyszałem.

PS. Z zepsutym samochodem proponuję iść do szewca, a z bolącym zębem do dekoratora wnętrz. To teraz taka moda.

TWÓJ POST W NICZYM NIE POMÓGŁ...

a kto ma ci pomóc i jak, jesli nie podajesz żadnych konkretnych informacji?

Twój post jest w stylu: w ogródku rosną róże, astry, bratki i kupa innego badziewia. Ziemię skopała kuzynka, a ja jej pomagałem. Powiedzcie jaka jest odległość od ogródka do najbliższej piwiarni?

PS. wróżki tu na forum pojawiają się rzadko.

PS2. To się tak nie da. To musi obejrzeć ktoś, kto ma o tym pojęcie i będzie wiedział, co zmalował glazurnik z tobą do spółki.

A nasz rząd to nie ma prawa okradać ludzi.

Lepiej uważaj z takimi stwierdzeniami, bo Pawlak i Tusk się zalogują i pwiedzą, że to Ty okradasz innych skoro oni zostali wybrani w uczciwych wyborach :lol:

Czyli okradam sam siebie :D

A może tak zastrajkować o podwyżki przed kopalniami, jednostkami policji i wojska?

Mam napisane model B20

To jest to ?

20 amper na samo oświetlenie to raczej nie ma prawa wyrzucać. Gdześ masz problem z instalacją lup podpiętym urządzeniem.

20 amperów na oświetleniu to nie ma prawa być!

nic tu rząd nie ma do szukania.

Impedancja petli zwarcia w obwodach oświetleniowych dość często osiąga wartość do 1,5 Oma. jesli jakiś glazurnik dałby np. C20 jako zabezpieczenie obwodu oświetlenia, to przy zbiegu okoliczności 230 : 200 =1,15 więc impedancja pętli zwarcia jest większa niż najwyższa dopuszczalna dla wyzwolenia nadprądówki.

Czyli nawet przy zwarciu zabezpieczenie nadprądowe w ogóle nie zadziała.

Tyle, że glazurnik wie jedno: świeci? ano świeci! Więc kasa i... do domu.

Mam napisane model B20

To jest to ?

20 amper na samo oświetlenie to raczej nie ma prawa wyrzucać. Gdześ masz problem z instalacją lup podpiętym urządzeniem.

20 amperów na oświetleniu to nie ma prawa być!

nic tu rząd nie ma do szukania.

Impedancja petli zwarcia w obwodach oświetleniowych dość często osiąga wartość do 1,5 Oma. jesli jakiś glazurnik dałby np. C20 jako zabezpieczenie obwodu oświetlenia, to przy zbiegu okoliczności 230 : 200 =1,15 więc impedancja pętli zwarcia jest większa niż najwyższa dopuszczalna dla wyzwolenia nadprądówki.

Czyli nawet przy zwarciu zabezpieczenie nadprądowe w ogóle nie zadziała.

Tyle, że glazurnik wie jedno: świeci? ano świeci! Więc kasa i... do domu.

Przy zbiegu złych okoliczności w drewnianym kościele można dostać cegłą w głowę.

Co do elektryki ufam jednak bardziej tobie niż sobie.

Przy zbiegu złych okoliczności w drewnianym kościele można dostać cegłą w głowę. .

Źle napisałem. To nawet nie jest zbieg okoliczności, tylko normalna sytuacja, bo dla charakterystyki C nadprądówki k = od 5 do 10. Czyli 10 to wartość w pełni normalna, a nie zły zbieg okoliczności.

I pewnie nie bardzo rzadka.

Przy zbiegu złych okoliczności w drewnianym kościele można dostać cegłą w głowę. .

Źle napisałem. To nawet nie jest zbieg okoliczności, tylko normalna sytuacja, bo dla charakterystyki C nadprądówki k = od 5 do 10. Czyli 10 to wartość w pełni normalna, a nie zły zbieg okoliczności.

I pewnie nie bardzo rzadka.

Czy to oznacza, że jak zewrę kabelki w lampie to bezpiecznik nie wyrzuci?

a kto ma ci pomóc i jak, jesli nie podajesz żadnych konkretnych informacji?

Twój post jest w stylu: w ogródku rosną róże, astry, bratki i kupa innego badziewia. Ziemię skopała kuzynka, a ja jej pomagałem. Powiedzcie jaka jest odległość od ogródka do najbliższej piwiarni?

PS. wróżki tu na forum pojawiają się rzadko.

PS2. To się tak nie da. To musi obejrzeć ktoś, kto ma o tym pojęcie i będzie wiedział, co zmalował glazurnik z tobą do spółki.

retrofood - czy z ciebie ktoś się wyśmiewał w dzieciństwie?

Ktoś się grzecznie pyta, podaje to co wie a ty tyle jadu.

Bezpieczniki nad prądowe zabezpieczają instalację i nie może być przypadku, żeby nie zadziałały przy zwarciu, taka ich rola i nie ważne są jakieś współczynniki.

Tu mamy sytuację przeciwną czyli bezpiecznik wywala zbyt często.

Jeśli różniczka trzyma, a halogeny świecą to znaczy, że przebicia nie ma i podłączone jest dobrze.

Wyjściem może okazać się zwiększenie bezpiecznika, ale po przeanalizowani grubości przewodów przez elektryka, tak by dalej były zabezpieczone.

To nie jest odosobniony przypadek kiedy np. żarówka 250W świeci bez problemu a halogeny wywalają bezpiecznik, winowajcą jest transformator przez który płynie większy prąd przy włączeniu.

Można jeszcze spróbować podłączyć je przez elektroniczny zasilacz do halogenów.