Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Straty ciepła budynku

Recommended Posts

możesz nawet sam spróbować:

na stronie Purmo jest darmowa wersja programu Purmo OZC (czy jakoś tak) - to taki odpowiednik komercyjnego Audytor OZC

możesz sam się tym pobawić, chociaż troche to jest "kłopotliwe" za pierwszym razem.....:)

to może na początek termowizja. Może co do jednostki nie policzy, ale wskaże którędy ucieka

ale to dopiero projekt :roll:

chodzi o przeliczenia do dobrania pompy ciepła.

Dzięki za porady.

Już znalazłam.

Ależ oni się cenią :o

A widzisz - gdyby te informacje były zawarte w wyjściowym wątku, to nie byłoby takich nieporozumień.

Wyszukiwarka z Forum jest delikatnie suboptymalna.

Poniżej fragment tego co znalazło Google przeszukując Forum

#

Obliczenia w OZC - Zobacz temat :: Murator

Liczba postów: 60 - Liczba autorów: 9 - Ostatni post: 18 Mar 2007

Jak liczyliście OZC? rozbijaliście na poszczególne pomieszczenia i przegrody czy powiedzmy, parter to 1 pomieszczenie, parter drugie? ...

forum.muratordom.pl/obliczenia-w-ozc,t96412.htm?highlight=audytor - 251k - Kopia - Podobne strony

#

Audytor OZC - parę pytań - Zobacz temat :: Murator

Liczba postów: 8 - Liczba autorów: 6 - Ostatni post: 27 Cze 2004

Damiang postaram się odpowiedzieć na kilka twoich pytań obliczenia robiłem OZC 2 lata temu ale co nieco jeszcze pamietam. ...

forum.muratordom.pl/audytor-ozc-pare-pytan,t28550.htm - 61k - Kopia - Podobne strony

#

Liczba postów: 42 - Liczba autorów: 15 - Ostatni post: 7 Mar

Ten OZC sporo rzeczy sam oblicza. Tak się zastanawiam jak podejść do sprawy w przypadku jakiś bardziej złozonych pomieszczeń, np: ...

forum.muratordom.pl/obliczenia-w-ozc,t96412-240.htm - 186k - Kopia - Podobne strony

#

Liczba postów: 60 - Liczba autorów: 18 - Ostatni post: 6 Sty

czy ktoś wie skąd można ściągnąć jakąś ciekawą darmową wersje programu do OZC. jakoś nie mogę na necie nic znaleść ...

forum.muratordom.pl/obliczenia-w-ozc,t96412-180.htm - 249k - Kopia - Podobne strony

#

OZC w projekcie - Zobacz temat :: Murator

1 post - 1 autor - Ostatni post: 8 Wrz 2005

Chodzi mi o to czy jak w umowie o projekt umieszczę informację o konieczności dołączenia OZC. O ile podroży to koszty projektu. ...

forum.muratordom.pl/ozc-w-projekcie,t54530.htm - 36k - Kopia - Podobne strony

#

co do obliczeń to nic w tym dziwnego audytor OZC korzysta z normy która mówi 1 wymiana powietrza na godzinę, a to oznacza bardzo duże zapotrzebowanie na ...

forum.muratordom.pl/obliczenia-w-ozc,t96412-60.htm - 238k - Kopia - Podobne strony ....

http://bdec.builddesk.pl/index.php?a=projekt&b=nowy

Spróbuj w tym programie chociaz ja tym wszystklim programom nie wierze.

Licząc stary ciepła nie zapomnij o mostkach termicznych , startach przez okna drzwi , mostki na balkonach itd.

Generalnie stary ciepła to suma strat przez przegrody z uwzględnieniem mostków termicznych straty na wentylacje, starty do gruntu.

W zapotrzebowaniu na ciepło nalezy natomiast uwazględnic zyski:

fizjologiczne mieszkańców+ z urzadzeń eksploatowancyh w budynku.

A co z usytuowaniem budynku, narażeniem na wiatry, kolorem, ilością okien, które z jednej strony wychładzają ale z drugiej przy słonecznej pogodzie nagrzewają środek.

A co ze sposobem życia - ktoś pozamyka wszystkie okna a ktoś lubi mieć świeże powietrze.

A co z ilością wyjazdów i wjazdów samochodu do garażu i czasem trwania pomiędzy otwarciem bramy i jej zamknięciem. To duża powierzchnia, którą zimne powietrze może spokojnie wejść do środka i wyprosić ciepłe ;) Wejścia i wyjścia z domu też mogą być brane pod uwagę ale powierzchnia otworu mniejsza i krócej trwa otwarcie przegrody

Trociu

przepraszam, ale nie wiedziałam, że to OZC oblicza się dla wielu innych niż moje potrzeby - ale już wiem , w przyszłości będę bardziej precyzować pytania.

Tak się stało że nie chciałam a dostałam obliczenia straty ciepła budynku za które mam teraz zapłacić i nie wiem co z tym fantem zrobić ponieważ nie uwzględniono tam np. rodzaju okien a co dopiero mówić o sposobie życia mieszkańcow :] dlatego moje pytanie o koszty takiego OZC.

Adwalk - to moje Google tego nie potrafą :( ale bardzo dziękuję i zaraz lece czytać wątki

Tak się stało że nie chciałam a dostałam obliczenia straty ciepła budynku za które mam teraz zapłacić i nie wiem co z tym fantem zrobić ponieważ nie uwzględniono tam np. rodzaju okien a co dopiero mówić o sposobie życia mieszkańcow :] dlatego moje pytanie o koszty takiego OZC.

Ale co masz na myśli ? Koszt programu, którym to wszystko ( prawie wszystko) możesz sama wyliczyć ? Czy koszt wyliczeń, które zostały zrobione i zażądano zaplaty ?

Co do programu, to na stronie http://www.sankom.pl jest odnośnik do programów firmowych : http://www.sankom.pl/s,klienci,15.htm i z tej strony mozesz nieodpłatnie sobie ściągnąć program, którym obliczysz prawie wszystko.

Prawie, bo nie da sie nim obliczyć strat spowodowanych specyficznym sposobem zycia mieszkańców( krotność korzystania z garażu podczas zimy) :-). Wszystko inne da się ustawić i wziąć pod uwagę przy obliczeniach.

Ja np. ściągnąłem wersję dla firmy KAN ( Kan OZC4), ale może to byc jakakolwiek inna, bo są identyczne co do działania. Różnice są tu nieistotne, bo nie dotyczą istoty obliczeń.

Co do kosztów za obliczenia tego typu, to nie wiem ? Z reguły takie dane znajdują się w projekcie, za który ileś tam sie płaci.

A co z usytuowaniem budynku, narażeniem na wiatry, kolorem, ilością okien, które z jednej strony wychładzają ale z drugiej przy słonecznej pogodzie nagrzewają środek.

Usytuowanie budynku uwzględnia się wstawiając do wzoru na zyski ciepła od promieniowania słonecznego liczbę zależną od orientacji ścian budynku np. dla elewacji S > 350 kWh/m2 a dla orientacji N >145 kWh/m2

Narazenia na wiatr nie uwzglenia się podobnie jak koloru elewacji.

Ilosc okien uwzględnia sie jako ich powierzchnia w wyliczaniu strat ciepla przez przenikanie oraz przy zyskach od promieniowania słonecznego.

A co ze sposobem życia - ktoś pozamyka wszystkie okna a ktoś lubi mieć świeże powietrze.

Zyski związane ze sposobem życia to następujący rachunek:

5,3*(80 *liczba mieszkańców+275 * liczba mieszkań)

Kwestie świerzego powietrza i strat z tym związanych wylicza się jako stary ciepła na podgrzanie powietrza wentylacyjnego liczone jako iloczyn strumienia powietrza wentylacyjnego i liczby 38. Dla domu: kuchnia + lazienka +WC strumień ten to 150m3

A co z ilością wyjazdów i wjazdów samochodu do garażu i czasem trwania pomiędzy otwarciem bramy i jej zamknięciem. To duża powierzchnia, którą zimne powietrze może spokojnie wejść do środka i wyprosić ciepłe ;) Wejścia i wyjścia z domu też mogą być brane pod uwagę ale powierzchnia otworu mniejsza i krócej trwa otwarcie przegrody

Te straty ciepła liczy się jako straty przez ściany oddzielajace pomieszczenia ogrzewane od nieogrzwanych bez względu na to ile razy wietrzysz to pomieszczenie lecz w obliczeniach stosujesz inny mnożnik stały

Jest to metodologia uproszczona która nie obejmuje mostków termicznych które czesto stanowia znaczny % start. Opis jest ogólny i stanowi jedynie odpowiedz do postawionych pytań.