Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak to zgrac w czasie???

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Mam kolejne rozterki mlodego budowniczego, tym razem dotyczace kolejnosci prac.

W domku maja byc okna plastikowe oraz 2 bramy garazowe. Cche wstawic okna przed tynkami, zeby zamknac dom, zeby kable elektryczne nie kusily nikogo :)

Ale z tego co sie dowiedzialem, to aby zamontowac bramy garazowe musze miec otynkowany sufit i sciane "przednia" w garazu (garaz ma byc ocieplany 5 cm styro). Hm... skoro otynkowany, to i elektryka w garazu rozprowadzona...

no i sie troche zapetlilem... prosze, napiszcie w jakiej kolejnosci byscie podeszli do tematu albo jak sami zrobisliscie...

Ale z tego co sie dowiedzialem, to aby zamontowac bramy garazowe musze miec otynkowany sufit i sciane "przednia" w garazu (garaz ma byc ocieplany 5 cm styro).

U mnie ekipa budowlana (nie tynkarska) otynkowała ręcznie tylko ścianę na której mocowane są prowadnice bramy (brama segmentowa). Do tego zamontowano bramę. Resztę garażu mam nieotynkowaną - tynki będą robione maszynowe po skończeniu ocieplenia stropu i ściany z domem - razem z tynkami w całym domu.

Musisz mieć otynkowane wewnątrz garażu tą ściane na której są prowadnice od bramy (juz ktos wyzej to pisal) sufitu ani reszty nie ma potrzeby tynkowac teraz bez problemu robi sie to po zamontowaniu bramy. Pozatym wiekszość firm oferujach bramy w umowie zastrzega sobie że warunkiem prawidłowego montażu bramy jest równa powierzchnia scian pod prowadnice.

A ja otwory zabiłem folią na kratownicy z desek albo zastawiłem resztkami pustaków i cegieł. Cieszę się, że nie wstawiłem okien, a tym bardziej bramy garażowej, bo jak widzę, jaki tam teraz bałagan, to mnie żałość ogarnia. :-) Założyłem alarm, potem resztę instalacji. Chłopaki kończą tynki, potem zrobią posadzki. Dopiero po posadzkach wstawię okna i bramę.

Nie widziałem wcześniej tynkowania na własne oczy, ale jest naprawdę spory bałagan. Czy da się wszystko szczelnie zasłonić? Nie wiem.

jaka brama? zloty dab :)

PS

segmentowa... w zasadzie to bede 2 bramy...

czyli zabic otwory dechami i czekac? montowac dopiero po tynkach i wylewkach?

najlepiej by było dla ciebie zrobić montaż bram po tynkach i wylewkach.

Na czas do tego momentu zabić dechami otwór. Ja tak miałem, a okna drewniane zgrałem w czasie tak że tynkarze mi zrobili ściany , prowadnice osadzili wg podanych przeze mnie wymiarów okien, co by wszystko było symetryczne i tak jak się należy.Okna mi wstawili i zanim tynkarze skończyli "główną" robotę to mi wyrobili glify.

Pozdrawiam :wink:

U mnie najpierw wstawili okna, potem elektryka. Następnie weszli tynkarze i w pierwszej kolejności ocieplili sufit w garażu i przednią ścianę już na gotowe. Na drugi dzień przyjechała ekipa zamontować dwie bramy z napędem. Właśnie panowie od bram doradzili mi, żeby zrobić sufit i ścianę na gotowo, bo wystarczy, że tynkarzom wpadnie w prowadnice troszkę zaprawy i nieprzyjemne zgrzyty mamy jak w banku.

W przejściu pomiędzy garażami a resztą domu wstawiłem najtańsze prowizoryczne drzwi, a reszta kabli wisiała bezpańsko w garażach dopóki nie wstawili bram. Dobra modlitwa i obyło się bez niespodzianek.