tacim 27.03.2009 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Powiedziano mi że chudziaka stosuje się tylko jeżeli jest wymiana gruntu "co by to miało znaczyc nie wiem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 27.03.2009 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Powiedziano mi że chudziaka stosuje się tylko jeżeli jest wymiana gruntu "co by to miało znaczyc nie wiem" Analfabeci budowlani wymyślają różne teorie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianna 28.03.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 U mnie kierownik budowy nie pozwolił kłaść bezpośrednio zbrojenia na chudym betonie (zagęszczonym mechanicznie). Kupiłam kostkę bet. gr. 4cm bo powiedział że plastikowe podkładki nie nadaja się pod zbrojenie płyty fundamentowej bo są nietrwałe. A już kładzenia zbrojenia na piachu sobie zupełnie nie wyobrażam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 28.03.2009 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Kumpel mówił że u niego jakies stare dachówki podkładali znalezione gdzies na wysypisku dzikim. Właśnie takich działań się obawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 29.03.2009 01:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 szczęście, że na etapie ław na budowie właściwie nie ma śmieci .... bo i te by sie czasem znajdowały w wykopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 29.03.2009 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 szczęście, że na etapie ław na budowie właściwie nie ma śmieci .... bo i te by sie czasem znajdowały w wykopie Najgorsze jest to, że masz rację i to dla mnie szok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 29.03.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 U mnie kierownik budowy nie pozwolił kłaść bezpośrednio zbrojenia na chudym betonie (zagęszczonym mechanicznie). Kupiłam kostkę bet. gr. 4cm bo powiedział że plastikowe podkładki nie nadaja się pod zbrojenie płyty fundamentowej bo są nietrwałe. A już kładzenia zbrojenia na piachu sobie zupełnie nie wyobrażam. Witam najbardziej mnie interesuje stwierdzenie że plastikowe dystanse się nie nadają pod zbrojenie bo są nietrwałe!!Że najlepsze są betonowe dystanse to ja wiem . Możesz rozwinąć ten temat ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.03.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 najwyrazniej biedakowi podkładali pod zbrojenie plastikowe dystanse , które mu sie poźniej gdzies ulotniły - dlatego twierdzi ze sa "nietrwałe" /zapewne mu je ktos podprowadził .../ albo za dużo wypił .../choc mozliwa jest tez bufonada "na trzeźwo" ... :-?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 29.03.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 U mnie kierownik budowy nie pozwolił kłaść bezpośrednio zbrojenia na chudym betonie (zagęszczonym mechanicznie). Kupiłam kostkę bet. gr. 4cm bo powiedział że plastikowe podkładki nie nadaja się pod zbrojenie płyty fundamentowej bo są nietrwałe. A już kładzenia zbrojenia na piachu sobie zupełnie nie wyobrażam. Witam najbardziej mnie interesuje stwierdzenie że plastikowe dystanse się nie nadają pod zbrojenie bo są nietrwałe!!Że najlepsze są betonowe dystanse to ja wiem . Możesz rozwinąć ten temat ? Pozdrawiam Tak butelki PET rozkłądają się 100 lat a dystanse znikają po kilku. Ktoś ma rozbudowaną wyobraźnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 25.01.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Tak butelki PET rozkłądają się 100 lat a dystanse znikają po kilku. w niektórych rejonach Polski dystanse znikają już przed zalaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 25.01.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 wy to się martwicie tym chudym popatrzcie na zdjęcia w dziennikach budowy , te fundamenty kopane na 50 cm to mnie przeraża ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 14.04.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 W projekcie mam 10 cm chudziaka. Wykonawca szykuje się do wykopów, ale powiedział mi już, że nie będą lać chudziaka, tylko dadzą folię i zrobią szersze o 10cm ławy. Rozmawiał o tym z kierownikiem budowy i ten zatwierdził pomysł. Czy to jest ok, czy powinnam jednak domagać się tego chudziaka. Z postów powyżej wynika, że jeśli jest woda w wykopie, to lepiej dać chudziak. Jeśli nie będzie więc wody, to nie ma sensu domagać się chudziaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 15.04.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 To może takie rozwiązanie kompromisowe.Chudziakiem też nazywa się warstwę zrobionąz piasku do którego dodaje się cement i grabiamisolidnie miesza się. Wody się nie dodaje.Może o takim sposobie ze swoimi budowlańcamiporozmawiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raf191 15.04.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Chdziak nie jest warstwą konieczną. Wykonuje się go zwykle gdy trzeba zrobić łąwy fundamentowe na gruncie (bez wykopów lub wykopy małej głebokości, 5-10 cm) Opcją zastępczą jest obłożenie wykopów folią PE. Dystanse też nie są konieczne. Wystarczy aby zbrojenie podwiesić. Dystanse są tylko poto aby uzyskać odpowiedniej grubości otulinę dla zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.04.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 off topic.... czytając wypowiedź Rafa przypomina mi się taka nowela Marka Twaina "jak redagowałem gazetę rolniczą" a na temat: WKLEJAĆ??? bo może zaginęły RYSUNKI przy tej przeróbce forum.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 15.04.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 dzisiaj byłam na budowie i rozmawiałam i z wykonawcą i kierownikiem. Powiedzieli, że wszystko jest ok. Grunt jest bardzo dobry, nie ma wody, więc nie ma sensu dawać chudziaka. Zamiast niego poszerzone został ławy o 10 cm i doły, tak jak napisał Raf191, zostały wyłożone folią. Dla zainteresowanych zdjęcia w dzienniku. Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 16.04.2010 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 . Wystarczy aby zbrojenie podwiesić. . Na czym sie podwiesza zbrojenie? Maz mówi, że powiesi na hakach z prętów stalowych, ale czy w miejscu, gdzie ten drut będzie wychodził z betonu nie będą jakieś niekorzystne warunki do korozji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts