Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego nie dają chudziaka???

tacim

Recommended Posts

U mnie kierownik budowy nie pozwolił kłaść bezpośrednio zbrojenia na chudym betonie (zagęszczonym mechanicznie). Kupiłam kostkę bet. gr. 4cm bo powiedział że plastikowe podkładki nie nadaja się pod zbrojenie płyty fundamentowej bo są nietrwałe. A już kładzenia zbrojenia na piachu sobie zupełnie nie wyobrażam.

U mnie kierownik budowy nie pozwolił kłaść bezpośrednio zbrojenia na chudym betonie (zagęszczonym mechanicznie). Kupiłam kostkę bet. gr. 4cm bo powiedział że plastikowe podkładki nie nadaja się pod zbrojenie płyty fundamentowej bo są nietrwałe. A już kładzenia zbrojenia na piachu sobie zupełnie nie wyobrażam.

Witam

najbardziej mnie interesuje stwierdzenie że plastikowe dystanse się nie nadają pod zbrojenie bo są nietrwałe!!Że najlepsze są betonowe dystanse to ja wiem .

Możesz rozwinąć ten temat ?

Pozdrawiam

:wink:

najwyrazniej biedakowi podkładali pod zbrojenie plastikowe dystanse , które mu sie poźniej gdzies ulotniły - dlatego twierdzi ze sa "nietrwałe" /zapewne mu je ktos podprowadził .../

albo za dużo wypił ...

/choc mozliwa jest tez bufonada "na trzeźwo" ... :-?/

Witam

najbardziej mnie interesuje stwierdzenie że plastikowe dystanse się nie nadają pod zbrojenie bo są nietrwałe!!Że najlepsze są betonowe dystanse to ja wiem .

Możesz rozwinąć ten temat ?

Pozdrawiam

:wink:

Tak butelki PET rozkłądają się 100 lat a dystanse znikają po kilku.

Ktoś ma rozbudowaną wyobraźnię.

• 9 months później...
  • 2 months później...
W projekcie mam 10 cm chudziaka. Wykonawca szykuje się do wykopów, ale powiedział mi już, że nie będą lać chudziaka, tylko dadzą folię i zrobią szersze o 10cm ławy. Rozmawiał o tym z kierownikiem budowy i ten zatwierdził pomysł. Czy to jest ok, czy powinnam jednak domagać się tego chudziaka. Z postów powyżej wynika, że jeśli jest woda w wykopie, to lepiej dać chudziak. Jeśli nie będzie więc wody, to nie ma sensu domagać się chudziaka?

Chdziak nie jest warstwą konieczną. Wykonuje się go zwykle gdy trzeba zrobić łąwy fundamentowe na gruncie (bez wykopów lub wykopy małej głebokości, 5-10 cm) Opcją zastępczą jest obłożenie wykopów folią PE. Dystanse też nie są konieczne. Wystarczy aby zbrojenie podwiesić. Dystanse są tylko poto aby uzyskać odpowiedniej grubości otulinę dla zbrojenia.

dzisiaj byłam na budowie i rozmawiałam i z wykonawcą i kierownikiem. Powiedzieli, że wszystko jest ok. Grunt jest bardzo dobry, nie ma wody, więc nie ma sensu dawać chudziaka. Zamiast niego poszerzone został ławy o 10 cm i doły, tak jak napisał Raf191, zostały wyłożone folią. Dla zainteresowanych zdjęcia w dzienniku. Dzięki za odpowiedzi.