Pyetrek 25.03.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Witam! Posiadam w mieście działkę rolną chciałem ja jednak sprzedać jako budowlaną w tym celu wystąpiłem o warunki zabudowy w związku z tym mam kilka pytań 1.Czy gdy napisze w warunkach ,że chcę wybudować dom np. 10x15 z garażem a przyszły nabywca zdecyduje się na np. dom 12x10 z oddzielnym budynkiem gospodarczym to czy będzie się musiał starać o nowe warunki czy też będzie musiał budować według tych ,które ja uzyskałem? 2. Czy po uzyskaniu warunków ,działka automatycznie zostanie przemianowana na budowlaną? 3.Jak długo są ważne warunki zabudowy? 4. Jednym z obowiązkowych punktów we wniosku jest stworzenie "koncepcji przedstawiającej granicę terenu objętego wnioskiem, planowany sposób zagospodarowania, charakterystykę zabudowy, usytuowanie i przeznaczenie oraz gabaryty planowanych obiektów budowlanych" jak to ma wyglądac ? czy są jakieś wzory takiej koncepcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 28.03.2009 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Witam! Posiadam w mieście działkę rolną chciałem ja jednak sprzedać jako budowlaną w tym celu wystąpiłem o warunki zabudowy w związku z tym mam kilka pytań 1.Czy gdy napisze w warunkach ,że chcę wybudować dom np. 10x15 z garażem a przyszły nabywca zdecyduje się na np. dom 12x10 z oddzielnym budynkiem gospodarczym to czy będzie się musiał starać o nowe warunki czy też będzie musiał budować według tych ,które ja uzyskałem? Generalnie we wniosku o wydanie WZ nie podajesz rozmiarow domu. Architekt/urbanista ustala % zabudowy dzialki, np jesli twoja dzialka ma 1000m2 a ustalony zostal % zabudowy na 20% to mozesz wybudowac dom do 200m2 powierzchni zabudowy. Ten procent ustala sie na podstawie obszaru analizy urbanistycznej wyznaczonego dookola dzialki, najczesciej jest to dzialka sasiednia. Tak, najlepiej musialbys wystapic w WZ o dom z garazem, pozniej jesli sprzedasz dzialke nie bedzie musial nowy nabywca garazu budowac. 2. Czy po uzyskaniu warunków ,działka automatycznie zostanie przemianowana na budowlaną? nie ma czegos takiego jak dzialka budowlana, jest d zialka z mozliwoscia zabudowy, ale zanim oddzasz budynek do uzytkowania i nie zmienisz danych w rejestrze gruntow to jest to nadal rola w rejestrze. Ale nie bedzie problemu z budowa!!! 3.Jak długo są ważne warunki zabudowy? Kiedys byly wazne 2 lata, obecnie generalnie bezterminowo, no chyba, ze ktos dostanie PnB na Twoja dzialke (co jest niemozliwe jesli nie jest jej wlascicielem) ablo gmina uchwali plan zmieniajacy zapisy w wydenej WZ. Wowczas wygasaja WZ wydane tobie. 4. Jednym z obowiązkowych punktów we wniosku jest stworzenie "koncepcji przedstawiającej granicę terenu objętego wnioskiem, planowany sposób zagospodarowania, charakterystykę zabudowy, usytuowanie i przeznaczenie oraz gabaryty planowanych obiektów budowlanych" jak to ma wyglądac ? czy są jakieś wzory takiej koncepcji? Ehhh, totaj to ci nie pomoge, muszisz pomyslec i spicac np. wysokosc kalenicy, czy budynek z garazem czy bez, jak stromyu dach, jakie pokrycie dachowe, jakie zagospodarowanie sciekow, jakie ogrzewanie, etc. Generalnie muszisz napisac co chcialbys tam miec. PS. Pamietaj, ze jesli wojt/burmistrz nalozy rente planistyczna to przy zbyciu ponizej 5 lat bedziesz musial ja zaplacic. Ty a nie kupujacy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyetrek 29.03.2009 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Dziękuję za odpowiedż i porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteeek 06.04.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Jeśli otrzymasz już warunki zabudowy to zwróć uwagę, czy nie ma tam punktu o ustaleniu tzw renty planistycznej - jest to szczególnie ważne, gdy będziesz chciał sprzedać tę działkę, bo gmina może żądać do 30% wartości działki. Problem w tym, że urzędnicy gminni nie wiedzą iż NIE MAJĄ TAKIEGO PRAWA.Ja ten temat właśnie przerabiałem i zmienili mi taki punkt. Jakby co to pytaj -pomogę w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts