Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec z otwartą komorą spalania a wentylacja

Recommended Posts

Witam,

mieszkanie w bloku, w łazience zamontowany mam piec dwyfunkcyjny z otwarta komora spalania. Niestety dzis doszlo u mnie do zatrucia tlenkiem węgla. Czad prawdopodobnie dostal sie do mnie przewodami kominowymi od sąsiadów - ja nie mialam załączonego pieca a jednak doszlo do zatrucia :(

Po wizycie m.inn. kominiarzy stwierdzono, że mieszkanie jest zbyt szczelne i nalezy zamontować nawiewniki okienne(cisnieniowe) oraz nawiewnik pookienny.Niestety administrator budynku stwierdził, że wykuja mi dzuire w kuchni pod parapetem i zamontuja tylko nawiewnik podokienny - może sie sprawdzi jak stwierdzil administrator, może wydadzą zgode na włączenie gazu... bez komentarza same może.

Obecnie jestem bez gazu czyli bez ciepłej wody, bez ogrzewania :(

Proszę o opinie czy taki nawietrzaj jest niezbędny?? Sąsiadce już zamontowali- niestety tydzień po montażu, ponownie wylądowała z całą rodziną w szpitalu (problem występuje nagminnie w całym budynku od kilku lat i zarządca ma nas w ...)Podpytuję bo przyznam że od tego nawiewnika jest zimno - po co więc grzać mam mieszkanie skoro je systematycznie bedę wychładzać - chyba że sie mylę. Moze jest jakieś rozssądniejsze rozwiązanie?

Witam,

mieszkanie w bloku, w łazience zamontowany mam piec dwyfunkcyjny z otwarta komora spalania. Niestety dzis doszlo u mnie do zatrucia tlenkiem węgla. Czad prawdopodobnie dostal sie do mnie przewodami kominowymi od sąsiadów - ja nie mialam załączonego pieca a jednak doszlo do zatrucia :(

Po wizycie m.inn. kominiarzy stwierdzono, że mieszkanie jest zbyt szczelne i nalezy zamontować nawiewniki okienne(cisnieniowe) oraz nawiewnik pookienny.Niestety administrator budynku stwierdził, że wykuja mi dzuire w kuchni pod parapetem i zamontuja tylko nawiewnik podokienny - może sie sprawdzi jak stwierdzil administrator, może wydadzą zgode na włączenie gazu... bez komentarza same może.

Obecnie jestem bez gazu czyli bez ciepłej wody, bez ogrzewania :(

Proszę o opinie czy taki nawietrzaj jest niezbędny?? Sąsiadce już zamontowali- niestety tydzień po montażu, ponownie wylądowała z całą rodziną w szpitalu (problem występuje nagminnie w całym budynku od kilku lat i zarządca ma nas w ...)Podpytuję bo przyznam że od tego nawiewnika jest zimno - po co więc grzać mam mieszkanie skoro je systematycznie bedę wychładzać - chyba że sie mylę. Moze jest jakieś rozssądniejsze rozwiązanie?

popatrz sobie gdzieś w sklepie z oknami , taki "wywietrznik" wcale nie oznacza ,że będziesz miała wichurę w domu i sople w nosie. :wink:

Niestety dzis doszlo u mnie do zatrucia tlenkiem węgla. Czad prawdopodobnie dostal sie do mnie przewodami kominowymi od sąsiadów - ja nie mialam załączonego pieca a jednak doszlo do zatrucia ....................

Sąsiadce już zamontowali- niestety tydzień po montażu, ponownie wylądowała z całą rodziną w szpitalu (problem występuje nagminnie w całym budynku od kilku lat i zarządca ma nas w ...) Moze jest jakieś rozssądniejsze rozwiązanie?

Chyba będziemy musieli dowiedzieć się z TVN24 o tragedii jaka wydarzyła się w waszym budynku , żeby ktoś wam pomógł. To jest nie do pomyślenia żeby taki stan miał miejsce. Zacznij na początek od zamontowania dobrego czujnika tlenku węgla - bo obawiam się że niedługo przestaniesz pisać na forum ( chociaż zima się już kończy ) ..

Witam,

Po wizycie m.inn. kominiarzy stwierdzono, że mieszkanie jest zbyt szczelne i nalezy zamontować nawiewniki okienne(cisnieniowe) oraz nawiewnik pookienny.,…..Podpytuję bo przyznam że od tego nawiewnika jest zimno - po co więc grzać mam mieszkanie skoro je systematycznie bedę wychładzać - chyba że sie mylę. Moze jest jakieś rozssądniejsze rozwiązanie?

Moim zdaniem problemy są dwa;

Pierwszy to komin. Podejrzewam, że w pion wpięto co najmniej dwa kociołki., lub w komin wentylacji grawitacyjnej (o ile jest) też wpięto co najmniej 2 użytkowników. Obie sytuacje są zabronione, bo prowadza do opisanej sytuacji (zaczadzenie z innego kotła).

Drugi, to wspomniane zbyt szczelne mieszkanie.

Ponieważ oba problemy występują jednocześnie, to zagrożenie też jest podwójne.

Jedynym właściwym rozwiązaniem to jest doprowadzenie powietrza z zewnątrz bezpośrednio do łazienki. Rozważ czy nie można jakoś poprowadzić „rury” doprowadzającej powietrze do łazienki. Być może nie jest to rozwiązanie eleganckie, ale skuteczne i co najważniejsze, zapewniające bezpieczeństwo.