Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dyrup z mieszalnika?

jomico

Recommended Posts

Ja mam cały dom pomalowany farbami Dyrup. W blokach przez 7 lat też miałam na ścianie farby Dyrup i muszę powiedzieć, że są rewelacyjne, chociaż wcale nie takie tanie. Przez te lata żadna ściana nie wyblakła, ani nie zmieniła koloru, mimo że jedna ze ścian była malowana bardzo ciemnym, intensywnym kolorem. Przed wyprowadzką z bloków podmalowałam ściany tam gdzie były ubrudzone farbami, które nam zostały i które trzymaliśmy w piwnicy. Żadna z farb nie była popsuta ani spleśniała, jedynie trzeba było dobrze wymieszać. Nie było różnic po podmalowaniu miejscowo ścian. Farby są gęste i dobrze pokrywają. Panowie, którzy malowali nam teraz dom, byli bardzo zadowoleni, gdyż już po jednym malowaniu farba pokrywała idealnie. Trzeba pamiętać, aby do malowania farbę odlewać, a nie maczać pędzel w całym wiadrze, bo potem może farba zapleśnieć, gdyż są to farby ekologiczne.

Przy doborze z mieszalnika proszę zrobić próbkę w domu i porównać ze wzornikiem NCS, bo często Panowie w Castoramamch dobierają tak farby, że wychodzą inne kolory. Dotyczy to głownie jasnych kolorów, kiedy dobierane są po kolorach ciemnych i w dyszach mieszalnika zostaje pigment poprzedniej farby. Trzeba po prostu zatrzymać paragon i taką farbę można reklamować.

Do porównywania Becersa i Dyrupa bierz farbę Dyroton 6 a nie tą tańszą, wtedy będą to porównywalne farby(i ceny). Bo Dyroton 4 to nie jest farba lateksowa. Dyrup też wystepuje pod nazwą bondex to ta sama firma. Ja mam dom pomalowany dyrupem jest ok ale Becers wydaje mi się być lepszy mam jeden kolor Becersa.

Odnośnie farb Bondex.

Kupiłam 2 różne odcienie - Laponia - jasny kolor i Cejlon - ciemny , jagodowy, śliczny na wzorniku.

Jasny super pokrył właściwie już za pierwszym razem nie było się do czego przyczepić.

Ale ten Cejlon to makabra. Malowałam 4 razy i jeszcze widać prześwity. Nigdy więcej.

I w porównaniu z Duluxem o wiele mniej wydajna.

Wg. mnie Dulux i tylko Dulux. Ten gotowy. Malowałam nim pokoje dzieciaków, w kilku odcieniach bo łączyłam różne kolory od ciemnego granatu, przez jasny niebieski i krwisto czerwony, i żadnych plam, prześwitów, doskonałe krycie.

Niektóre kolory Dyrupa (zwłaszcza te intensywne) wymagają podkładu. Podkład to taka szara woda, jakby rozcieńczone mleko. Najpierw ścianę maluje się tym podkładem, a potem dopiero farbą i wówczas nie trzeba malować ściany 5 razy, bo już po pierwszym razie ściana jest prawie idealna. Ale jak ktoś nie doczyta na opakowaniu czy ten kolor wymaga podkładu to i 10 razy przemaluje i ściana będzie miała prześwity.

Ale kochani, nie porównujmy Duluxa do Dyrupa czy Beckersa. To inna klasa farby. Skoda to też samochód, ale to nie BMW, niestety...

aa_bb_cc

tu nie chodzi o doczytanie

idź do sklepu i sprawdź /ja nie musze bo sprawdzałam/ na opakowaniu farby Bondex kolor Cejlon czy gdziekolwiek mowa jest o jakimkolwiek podkładzie.

NIE.

Nigdzie nie jest nawet wspomniane o podkładzie z szarej wody, jakby rozcieńczonego mleka.

jeżeli napisaliby na pewno bym pomalowała

Podkład nie jest z "szarej wody". To tylko moja subiektywna ocena tego jak taki podkład wygląda więc nie sądzę, aby na opakowaniu było napisane: użyć podkładu wyglądającego jak szara woda lub rozcieńczone mleko.

Jeśli jest to kolor, który jednak nie wymaga podkładu to trzeba też wiedzieć, że nie każdy nowy kolor pokrywa w identyczny sposób stary kolor na ścianie. Ja nie wiem jak wygląda kolor Cejlon, ale możliwe, że chcesz za jednym razem pokryć ciemny, intensywny kolor kolorem pastelowym. O co Cię jednak nie posądzam, bo ufam Twojej inteligencji. Jednak na trudności w pokrywaniu może mieć wpływ również rodzaj starej farby. Ciężko bowiem pomalować farbę lateksową farbą akrylową. A może droga Pijawko zrobiłaś farbę bardziej wydajną :D z np. 2 l farby - wyszły Ci 4l? Farby Dyrup są tak gęste, że często ludzie dolewają mnóstwo wody, bo wydaje im się, że farba zgęstniała, a to BŁĄD. Moi malarze też chcieli go popełnić. :D

A przepraszam doczytałam - kolor Cejlon to ciemny kolor - jagodowy.

A przy okazji, właśnie bardzo często się zdarza, że wbrew pozorom ciemny intensywny kolor kryje dużo słabiej niż jasny, pastelowy. Dlatego dla pewności, bez dużych dodatkowych kosztów (podkłady są dość tanie), malując kolorem intensywnym powinniśmy przemalować ścianę chociaż raz podkładem, zobaczycie jaka różnica w pokrywaniu farby. To samo tyczy się przemalowywania kolorów kontrastowych. Po co się potem stresować.