jomico 25.03.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 byłam dziś w castoramie, zdecydowana na Beckersa - chciałam pooglądać kolory. No i miły Pan doradził, aby zamiast drogiego Beckersa wziąć z mieszalnika firmy Dyrup - podobno nawet lepsze no i o wiele tańsze. Czy ktoś z Was miał do czynienia z tymi farbami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aa_bb_cc 25.03.2009 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Ja mam cały dom pomalowany farbami Dyrup. W blokach przez 7 lat też miałam na ścianie farby Dyrup i muszę powiedzieć, że są rewelacyjne, chociaż wcale nie takie tanie. Przez te lata żadna ściana nie wyblakła, ani nie zmieniła koloru, mimo że jedna ze ścian była malowana bardzo ciemnym, intensywnym kolorem. Przed wyprowadzką z bloków podmalowałam ściany tam gdzie były ubrudzone farbami, które nam zostały i które trzymaliśmy w piwnicy. Żadna z farb nie była popsuta ani spleśniała, jedynie trzeba było dobrze wymieszać. Nie było różnic po podmalowaniu miejscowo ścian. Farby są gęste i dobrze pokrywają. Panowie, którzy malowali nam teraz dom, byli bardzo zadowoleni, gdyż już po jednym malowaniu farba pokrywała idealnie. Trzeba pamiętać, aby do malowania farbę odlewać, a nie maczać pędzel w całym wiadrze, bo potem może farba zapleśnieć, gdyż są to farby ekologiczne.Przy doborze z mieszalnika proszę zrobić próbkę w domu i porównać ze wzornikiem NCS, bo często Panowie w Castoramamch dobierają tak farby, że wychodzą inne kolory. Dotyczy to głownie jasnych kolorów, kiedy dobierane są po kolorach ciemnych i w dyszach mieszalnika zostaje pigment poprzedniej farby. Trzeba po prostu zatrzymać paragon i taką farbę można reklamować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jomico 26.03.2009 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Dziękuję. Cena tu jest bardzo znacząca, gdyż litr Beckersa w Castoramie to od 35 zł, natomiast 5l Dyrup to 80 zł.. więc różnica znaczna.. A podobno robią na tych samych składnikach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alektyc 26.03.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Do porównywania Becersa i Dyrupa bierz farbę Dyroton 6 a nie tą tańszą, wtedy będą to porównywalne farby(i ceny). Bo Dyroton 4 to nie jest farba lateksowa. Dyrup też wystepuje pod nazwą bondex to ta sama firma. Ja mam dom pomalowany dyrupem jest ok ale Becers wydaje mi się być lepszy mam jeden kolor Becersa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jomico 26.03.2009 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 znalazłam na allegro farny Beckersa Vaggfarg Designer za 5 litrów w cenie 68 zł. To chyba dobra cena. Pytanie tylko czy gotowa farba jest tak dobra jak ta z mieszalnika? Przepraszam, za dużo pytań ale zupełnie się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pijawka 26.03.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Odnośnie farb Bondex.Kupiłam 2 różne odcienie - Laponia - jasny kolor i Cejlon - ciemny , jagodowy, śliczny na wzorniku. Jasny super pokrył właściwie już za pierwszym razem nie było się do czego przyczepić.Ale ten Cejlon to makabra. Malowałam 4 razy i jeszcze widać prześwity. Nigdy więcej.I w porównaniu z Duluxem o wiele mniej wydajna.Wg. mnie Dulux i tylko Dulux. Ten gotowy. Malowałam nim pokoje dzieciaków, w kilku odcieniach bo łączyłam różne kolory od ciemnego granatu, przez jasny niebieski i krwisto czerwony, i żadnych plam, prześwitów, doskonałe krycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz123 27.03.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 dyrup , potwierdzam bardzo dobra farba , ale wcale nie tania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aa_bb_cc 29.03.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Niektóre kolory Dyrupa (zwłaszcza te intensywne) wymagają podkładu. Podkład to taka szara woda, jakby rozcieńczone mleko. Najpierw ścianę maluje się tym podkładem, a potem dopiero farbą i wówczas nie trzeba malować ściany 5 razy, bo już po pierwszym razie ściana jest prawie idealna. Ale jak ktoś nie doczyta na opakowaniu czy ten kolor wymaga podkładu to i 10 razy przemaluje i ściana będzie miała prześwity.Ale kochani, nie porównujmy Duluxa do Dyrupa czy Beckersa. To inna klasa farby. Skoda to też samochód, ale to nie BMW, niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pijawka 30.03.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 aa_bb_cctu nie chodzi o doczytanieidź do sklepu i sprawdź /ja nie musze bo sprawdzałam/ na opakowaniu farby Bondex kolor Cejlon czy gdziekolwiek mowa jest o jakimkolwiek podkładzie. NIE.Nigdzie nie jest nawet wspomniane o podkładzie z szarej wody, jakby rozcieńczonego mleka. jeżeli napisaliby na pewno bym pomalowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aa_bb_cc 30.03.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Podkład nie jest z "szarej wody". To tylko moja subiektywna ocena tego jak taki podkład wygląda więc nie sądzę, aby na opakowaniu było napisane: użyć podkładu wyglądającego jak szara woda lub rozcieńczone mleko. Jeśli jest to kolor, który jednak nie wymaga podkładu to trzeba też wiedzieć, że nie każdy nowy kolor pokrywa w identyczny sposób stary kolor na ścianie. Ja nie wiem jak wygląda kolor Cejlon, ale możliwe, że chcesz za jednym razem pokryć ciemny, intensywny kolor kolorem pastelowym. O co Cię jednak nie posądzam, bo ufam Twojej inteligencji. Jednak na trudności w pokrywaniu może mieć wpływ również rodzaj starej farby. Ciężko bowiem pomalować farbę lateksową farbą akrylową. A może droga Pijawko zrobiłaś farbę bardziej wydajną z np. 2 l farby - wyszły Ci 4l? Farby Dyrup są tak gęste, że często ludzie dolewają mnóstwo wody, bo wydaje im się, że farba zgęstniała, a to BŁĄD. Moi malarze też chcieli go popełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aa_bb_cc 30.03.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 A przepraszam doczytałam - kolor Cejlon to ciemny kolor - jagodowy.A przy okazji, właśnie bardzo często się zdarza, że wbrew pozorom ciemny intensywny kolor kryje dużo słabiej niż jasny, pastelowy. Dlatego dla pewności, bez dużych dodatkowych kosztów (podkłady są dość tanie), malując kolorem intensywnym powinniśmy przemalować ścianę chociaż raz podkładem, zobaczycie jaka różnica w pokrywaniu farby. To samo tyczy się przemalowywania kolorów kontrastowych. Po co się potem stresować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts