Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie sklepionej łukowo podłogi

sledzio

Recommended Posts

Remontuję mieszkanie w przedwojennej kamienicy, na parterze i mam bardzo, bardzo zimne podłogi.

Po zerwaniu starej podłogi (kolejno linoleum, płyty paździerzowe, kafelki kamionkowe, glina) okazało się, że sklepienie jest łukowe. Pierwotnie zamierzałem w podłogę włożyć maksymalnie dużo twardego styropianu, zrobić 3-4cm wylewkę i na to kafelki, ale te łuki raczej wykluczyły płyty styropianowe.

Nowy pomysł przewiduje wykonanie jakiejś ciepłochronnej wylewki betonowej. Tylko co zastosować: styrobeton (ale jako kruszywo ekostyren czy polytech?), keramzyt (jest chyba dosyć drogi), a może perlitobeton?

Moim priorytetem jest jak najwyższa izolacyjność termiczna, ale przy zachowaniu odpowiedniej wytrzymałości, bo nie chcę ma podłodze popękanych kafelek.

Może ktoś ma jeszcze inny sposób na rozwiązanie w takiej sytuacji?

A może zrobić to dwuwarstwowo? Na przykład pod spód styrobeton lub perlitobeton, a na wierzch termowylewkę typu Termix T5, albo coś podobnego.

Nie ukrwywam ważny jest też koszt (choć nie najważniejszy, bo to niewielkie pomieszczenie) oraz prostota i szybkośc wykonania, bo wszystko będę robił samodzielnie.

Dobrze myślisz o zastosowaniem Polytechu na wypełnienie stropu łukowego. Wylewka cementowo styropianowa Polytech nie zawiera piasku tak jak Ekostyren. Polytech ma ciężar na sucho 250kg/m3. Polytech odciąży, usztywni i idealnie izololuje. Ja sam zrobiłem sobie wylewkę mieszając w betoniarce polytech z zółtych worków. Producent jak mnie pamięć nie myli w Czechowicach Dziedzicach koło Bielska. Polecam technologie polytech!

• 7 months później...
Być może komuś kiedyś pomogą moje doświadczenia więc kończąc temat powiem, że na podłogach wylądował Termix P2 i P5, sprowadzałem go bezpośrednio od producenta, z Bełchatowa. Teraz już eksploatuję i polecam wszystkim, bo sprawdza się znakomicie :)