gosciu01 25.03.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Czasem trzeba z domu wyjechać, albo do niego wrócić, więc temat jak najbardziej na miejscu Kurna chata zadałem pytanie na specjalistycznym forum, ale po 2 tygodniach ze 3 odpowiedzi, stąd poratucie forumowicze Wyjeżdzam samochodem na wakacje po Europie. ( wcześniej Polska, bądź samolot ). Dotychczas nigdy nie używałem nawigacji, gdyż nie była mi potrzebna, no ale przyszła kryska ... Oglądąłem tomtoma 930 i Navigona 8110 i w celuję mniej więcej w ten segment, ale każde sprawdzone urządzenie będzie OK. Założenia; - dobra mapa europy, - przyda się ( jak już jest nawigacja ) i dobra mapa Polski, - możliwość aktualizacji - najlepiej darmowej przez 1-2 lata, - "bajery" nie konieczne, ... no i przede wszystkim prosta obsługa i niezawodna praca w terenie. Qurcze, czego szukać Waszym zdaniem, jakie macie dobre doświadczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysza223 25.03.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Ja osobiście używam telefonu HTC PHAROS z AUTOMAPA MAXI cała polska + prawie wszystkie kraje europy.Powiem iż nie narzekam.Aktualizacja za każdym razem po podłączeniu do kompa a jak za długo nie aktualizuję sama upomina się o tę czynność. Ze sprzętu oprócz telefonu to jeszcze polecę terminal NOKII. Poza tym jak jadę w dłuższą trasę to biorę lapa i fona używam tylko jako odbiornika GPS a całą mapę wyświetla mi laptop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.03.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 zanim temat będzie przeniesiony (a zapewne wkrótce redakcja usunie go z wymiany)to powiem ze kupiłem sobie tomtoma one xl (ten z większym wyświetlaczem), z urządzenia jestem zadowolony, z obsługi tez, intuicyjna, bezproblemowa, także w czasie jazdy, kupiłem z mapami centralnej i wschodniej europy bo po takiej się poruszam (przy zakupie mogłem wybrać sobie aktualne mapy, do tego mozliwość bezpłatnej aktualizacji producenta gdyby okazało się po zakupie ze jest na rynku nowsza mapa niz w urządzeniu), jakość map mnie zadowala, w zasadzie nie spotkałem lepszych chyba, ściąganie poprawek z netu i aplikacja przyspieszająca pozycjonowanie bezpłatne, rzecz jasna nowe wersje map są płatne, ale to norma i nikt za darmo tego nie będzie robił ani dystrybuował (choć jak pokazuje życie - "polak potrafi") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 25.03.2009 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 ...Poza tym jak jadę w dłuższą trasę to biorę lapa i fona używam tylko jako odbiornika GPS a całą mapę wyświetla mi laptop. Dzięki , też o tym myślałem, tylko poza Polską to będzie kosztowne A tam gdzie jadę ( poza EU ) to Nie dawno uruchomiłem sobie mapę Navteqa w Nokii, ale ekran mały No i czasem to mnie w barierkę, albo w pole chce wyprowadzić Ogólnie fajnie się spisuje, ale mam tylko na Polskę. Pomyślałem więc o czymś profejsonanym ( no prawie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 25.03.2009 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 zanim temat będzie przeniesiony (a zapewne wkrótce redakcja usunie go z wymiany) wiem, ale perfidnie korzystam z tego działu A niby dlaczego to - zapytowuję uprzejmie moderatora zanim to zrobi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 25.03.2009 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 z tego co czytałem, to Navigon uaktualnia bezpłatnie co kwartał przez 2 lata. Podobną usługę wprowadził TomTom w nowych urzadzeniach wersji x30. Automapa jest aktualizowana przez rok, podobno ta najlepsza jest na Polskę, a TomTom nie ma równych sobie w Europie, w Polsce tak sobie ... Wszyscy zachwycają się Garminem, ale moja wiedza jest za mała aby uzasadnić tę fascynację Aczkolwiek to tylko moje skromne wnioski z lektury w necie ... A potrzeban mi informacja praktyczna! Jak to jest faktycznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puszka 25.03.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 A ja kupiłem Akire 4301 i dokupiłem do tego IGO i Automape. Duży wyświetlacz i szystko śmiga jak należy. Moim zdaniem nie ma co przepłacać. Polecam forum my-navia Pozdrawiam Puszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 26.03.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Tadam !!!! http://forum.muratordom.pl/gps-nawigacja-czy-oplaca-sie-na-co-zwrocic-uwage,t140873.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts