Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomózcie dobrac podgrzewacz przeplywowy

Recommended Posts

CzescPanowie jest problem potrzeba mi pomoc wybrac doradzic podgrzewacz przeplywowy o mocy min 18 -21 kw

Teraz mam podgrzewacz Aeg 21 grzeje ok ale mam z nim problemy czasem nie zalacza sie - mysle ze chodzi o pobor wody ,male cisnienie ,maly pobor, pobor do innego punktu np spluczka itp.cisnienie wody i zalaczanie poszczegolnych stopni mocy. podczas kapieli gdy ktos pobiera wode to sie wylaczy lub moze popazyc. Teraz ma 3 punkty poboru wody cieplej i 6 zimnej

ma tez druga wade tylko 2 st mocy chyba 30 i 60 st c to lipa

Warunki:

musi miec odpowiednie sterowanie tzn :tradycyjnie maja sterowanie hydrauliczne zalaczane w chwili poboru wody .

moze sterowanie elektroliczne tak by nie wazne bylo ile leci wody aby na wyjsciu bylka zadana temperatura

zeby mial wiecej stopni regulacji mocy lub plynna regulacje mocy

no i by nie kosztowal majatek?

pomozcie mi wybrac moze kospel????

prosze o podpowiedzi

Podgrzewacze przepływowe VED.

1. VED Wersja sterowana hydrauliczne (4 stopnie mocy) Moce 12, 18, 21, 24, 27 kW.

2. VED E classic Wersja sterowana elektronicznie (bezstopniowo) Moce 18, 21, 24, 27 kW.

3. VED E exclusiv Wersja sterowana elektronicznie (bezstopniowo), z możliwością zastosowania zdalnego sterowania Moce 18, 21, 24, 27 kW

Hi od dziesięciu lat użytkuję podgrzewacz wody. Przez 9 lat miałem Kospela 25KW mechanicznego - działał dokładnie tak jak u Ciebie - albo można było się poparzyć albo zimna woda. Ciężko było ustawić żądaną temperaturę. Trochę sprawę poprawił montaż baterii z kurkami ( z mieszaczami niewypał). Także miał tylko dwa biegi. I dodatkowy mankament - raz na dwa - trzy tygodnie trzeba było czyścić perlatory bo ciągle zbijały się piaskiem - ograniczając przepływ wody - cały czas myślałem że to przez wodę - po zmianie podgrzewacza okazało się że to właśnie przez podgrzewacz. No i w końcu po 9 latach użytkowania spalił się . Kupiłem Kospela PPE electronic - rewelacja - żebym wiedział że jest tak funkcjonalny wymieniłbym 5 lat wcześniej. A więc tak przede wszystkim płynna regulacja mocy - możesz nastawić na wyjściu np 30 stopni - i nie wiem jak byś regulował przepływ wody baterią - podgrzewacz na wyjściu zawsze będzie miał tą temperaturę. Przestałem czyścić perlatory - nie zabijają się już piaskiem ( chyba dlatego, że ten podgrzewacz ma plastykowy baniak na wodę ) . Poza tym zauważalnie spadło zużycie prądu - proste do kąpieli ustawiamy podgrzewacz na 80% mocy - do normalnego użytkowania wystarcza 20%. Mieszkam na parterze więc teoretycznie mam duże ciśnienie wody. Niestety zauważyłem że podgrzewacz czasem miga błędem - niskiego ciśnienia ( przy ustawieniu grzania na MAX) choć z temperaturą nic się nie dzieje - podgrzewacz jakby automatycznie zmniejszał ciśnienie wody na wyjściu - więc szczerze powiem nie wiem jak się zachowa u Ciebie.

Hi od dziesięciu lat użytkuję podgrzewacz wody. Przez 9 lat miałem Kospela 25KW mechanicznego - działał dokładnie tak jak u Ciebie - albo można było się poparzyć albo zimna woda. Ciężko było ustawić żądaną temperaturę. Trochę sprawę poprawił montaż baterii z kurkami ( z mieszaczami niewypał). Także miał tylko dwa biegi. I dodatkowy mankament - raz na dwa - trzy tygodnie trzeba było czyścić perlatory bo ciągle zbijały się piaskiem - ograniczając przepływ wody - cały czas myślałem że to przez wodę - po zmianie podgrzewacza okazało się że to właśnie przez podgrzewacz. No i w końcu po 9 latach użytkowania spalił się . Kupiłem Kospela PPE electronic - rewelacja - żebym wiedział że jest tak funkcjonalny wymieniłbym 5 lat wcześniej. A więc tak przede wszystkim płynna regulacja mocy - możesz nastawić na wyjściu np 30 stopni - i nie wiem jak byś regulował przepływ wody baterią - podgrzewacz na wyjściu zawsze będzie miał tą temperaturę. Przestałem czyścić perlatory - nie zabijają się już piaskiem ( chyba dlatego, że ten podgrzewacz ma plastykowy baniak na wodę ) . Poza tym zauważalnie spadło zużycie prądu - proste do kąpieli ustawiamy podgrzewacz na 80% mocy - do normalnego użytkowania wystarcza 20%. Mieszkam na parterze więc teoretycznie mam duże ciśnienie wody. Niestety zauważyłem że podgrzewacz czasem miga błędem - niskiego ciśnienia ( przy ustawieniu grzania na MAX- i przepływu na MAX (nalewanie wody do wanny)) choć z temperaturą nic się nie dzieje - podgrzewacz jakby automatycznie zmniejszał ciśnienie wody na wyjściu - więc szczerze powiem nie wiem jak się zachowa u Ciebie.