eisenberger 25.03.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Witam! Mam takie pytanie czy drenaż na głębokości ok. 30,40 cm ma sens? Pytam bo sąsiadowi robią kostkę i pan wykonawca powiedział ze trzeba zdrenować pod kostkę a przy okazji zdrenował całą działkę łącznie z ogrodem żeby błota nie było na wiosne razem około 250 mb x 38zł za metr z materiałem………. Wydaje mi się ,że to zwykłe naciąganie ale może się myle…..Dodam ,że faktycznie działka jest o podłożu gliniastym (ił zbita glina od 0,5m) i średnio poziom wód gruntowych jest na poziomie 1,2 , 1,5 metra ( a na wiosne czasem na sztychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 25.03.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Ja taki drenaz właśnie sobie robię, też na takiej głębokości, ale u mnie celem jest odbór wody ze wszystkich rynien. Czego drenaż nie odbierze, ma sie wlać do zbiornika po szambie - będzie wolny niebawem, jak zrobia kanalizacje na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 26.03.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 zdrenował całą działkę łącznie z ogrodem żeby błota nie było na wiosne razem około 250 mb x 38zł za metr z materiałem………. cena szok......za tyle bym poszedł robić... czas się przekwalifikować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 26.03.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Nie będzie później problemu z podlewaniem takiego ogrodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eisenberger 26.03.2009 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 wydaje mi sie ze to jednak naciaganie na kase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 27.03.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Witam Drenaż na działce:a) gliniastejb) NIE podmokłej (tzn: nie jakas dolina, byłe bagno, stare koryto rzeki itp) jest, moim zdaniem bez sensu. glina jest z natury słaboprzepuszczalna i woda i tak musi spłynąć, odparować. Co innego pod kostką, gdzie w onej nieprzepuszczalnej glinie zrobilismy RÓW (wypełniony materiałem przepuszczalnym) do którego woda ślicznie sobie z działki spłynie (osobiście też bym nie drenował tylko odpowiednio ukształtował spływy). W przypadku działek z gruntow slaboprzepusczalnych lepiej odpowiednio ukształtowac nachylania (NIE skarpy tylko lekkie pochyłości) - tak aby woda szybko z działki spływała. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts