Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieużytek 1400 z sasiadem przez droge, co z tym zrobic ?

ipek

Recommended Posts

Witam

Jestem posiadaczem 1400m2 sklasyfikowanych jako nieużytki.

Ziemia leży przy drodze, w odleglości ok 200m do zabudowań wiejskich.

Około 400-500 m do nastepnych zabudowań za mną.

Moj najbliższy sąsiad graniczy swoim polem z moją działka ale przez drogę, nie bezpośrednio.

Proszę pomóżcie bo gubię sie. Czy ja to muszę odralniać ? czy on graniczy ze mna czy droga jest przeszkodą w sklasyfikowaniu jego gospodarsta jako graniczacego. Jak za to mam się zabrać. Naczytalem sie miliony stron w necie a dalej nic nie wiem. Ach i brak jest Planów Zagospodarowania Przestrzennego. Jak to zrobić by się pobudować - kupując działkę nasłuchałem sie jakie to bedzie łatwe uzyskać wszystkie zgody, a teraz rozpacz troche mnie ogarnia.

Z góry dziękuję za pomoc

Złóż wniosek o warunki zabudowy i zagospodarowania terenu to będziesz wiedział co można a co nie można robić na twojej ziemi. Ważna jest szerokość twojej działki bo do analizy bierze się obszar o minimum trzykrotnej szerokości twojej działki (min.50 m) ( po tej samej stronie drogi), ale jak przedstawisz do wniosku większą mapkę i poprosisz o rozszerzenie zakresu analizowanego to wszystko jest możiwe. W ustawie określone są wartości minimalne analizowanego obszaru nigdzie nie pisze o maksymalnych.