Mały 01.04.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Widzę Boho, że inteligencją bijesz mnie na łeb - więc się nie będe lepiej odzywał kolego "entelygent". Ps - skoro nie wiesz czego dotyczyła ta sytuacja, to może nie wyciągaj pochopnych wniosków obrażając innych. odzywaj się - byle z sensem..... chciałeś błysnąć z tym VATem..... nie wyszło - bywa i tak..... powtarzam: nikt myślący nie składa wniosku o zwrot kilkuset zł VATu..... A co tu błyskać z vatem? - podałem przykład działania US wobec każdego z nas. I tyle. Ale ty musiałeś błysnąć swoją wyższością, że kto na ile jest myślący. A widocznie jestem nie myślący skoro przy małej firemce chciałem parę zł odebrać. Swoją drogą wiesz ile trzeba zapłacić żeby odyskać duże kwoty? A nie mówię o żadnych łapówkach? Same "kary" za "błędy". To od razu z tych sławnych 14 odejmij parę %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 01.04.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 ...powtarzam: nikt myślący nie składa wniosku o zwrot kilkuset zł VATu.....i widzisz jak niewielkie masz pojecie o prowadzeniu własnej firmy i niuansów związanych z zachowaniem US jak i zwrotu VAT. Ci którym co miesiąc VAT narasta z racji prowadzonej działalności i chcą ten VAT odzyskać nawet o 100 wystąpią by później nie mieć dogłębnej kontroli jak po roku milczenia ni z gruszki ni pietruszki wystąpią o zwrot kilku tysięcy US tez nie lubi tych co wogóle o zwrot nie występują a co miesiąc kwota do zwrotu wzrasta - wręcz od razu sugeruje to bałagan w papierach i coś nie tak I kto tu myśli Panie BOHO? a jak może im ten VAT (naliczony) tak narastać, skoro prowadzą opodatkowaną działalność ? i każdy ich ruch palcem u klienta jest obciążony VATem należnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 01.04.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Widzę Boho, że inteligencją bijesz mnie na łeb - więc się nie będe lepiej odzywał kolego "entelygent". Ps - skoro nie wiesz czego dotyczyła ta sytuacja, to może nie wyciągaj pochopnych wniosków obrażając innych. odzywaj się - byle z sensem..... chciałeś błysnąć z tym VATem..... nie wyszło - bywa i tak..... powtarzam: nikt myślący nie składa wniosku o zwrot kilkuset zł VATu..... A co tu błyskać z vatem? - podałem przykład działania US wobec każdego z nas. I tyle. Ale ty musiałeś błysnąć swoją wyższością, że kto na ile jest myślący. A widocznie jestem nie myślący skoro przy małej firemce chciałem parę zł odebrać. Swoją drogą wiesz ile trzeba zapłacić żeby odyskać duże kwoty? A nie mówię o żadnych łapówkach? Same "kary" za "błędy". To od razu z tych sławnych 14 odejmij parę %. i to klient ma płacić te twoje "kary" i "błędy" ? zaczyna się robić ciekawie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 01.04.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Może nie twórzmy "off-topu" - chciałem tylko pokazać, że te zwroty podatku to nie jest taka różowa sprawa jak sie niektórym wydaje. I nie dotyczy to tylko budowlanki, ale każdej jednej dziedziny (pracowałem w różnych i różne kontrole widziałem, od jednodniowych do kilkutygodniowych (a tam trzeba dodatkowo zapłacic pracownikowi , żeby sobie posiedział i był na każde skinienie urzędasa zostawiając własną pracę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 01.04.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Boho - zacznij czytać z tym, czym tak się szczycisz - ze ZROZUMIENIEM. US - jak chce, ZAWSZE coś znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 01.04.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 ..a jak może im ten VAT tak narastać, skoro prowadzą opodatkowaną działalność ?....mało wiesz jak widać i aż dziwne ze wogóle głos zabierasz w temacie w którym wykazujesz totalna ignorancje. Usługi budowlane - 7% materialy - 22% 15% różnicy, i im większy masz obrót tym realnie różnica do zwrotu coraz większa a co ma do tego podatek? Liczony od wartości NETTO a nie brutto I znów nie tylko logika ale tez matematyka z podstawówki się kłania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 01.04.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 ..a jak może im ten VAT tak narastać, skoro prowadzą opodatkowaną działalność ?....mało wiesz jak widać i aż dziwne ze wogóle głos zabierasz w temacie w którym wykazujesz totalna ignorancje. Usługi budowlane - 7% materialy - 22% 15% różnicy, i im większy masz obrót tym realnie różnica do zwrotu coraz większa a co ma do tego podatek? Liczony od wartości NETTO a nie brutto I znów nie tylko logika ale tez matematyka z podstawówki się kłania i na koniec swoich rozważań zapytaj na Forum, ilu wykonawców ma regularnie nadwyżkę VATu (może ty masz ? ? ? ).... i zastanów się, gdzie jest błąd w twojej teorii..... podpowiedź: świadczenie "usług budowlanych" nie polega jedynie na odsprzedaży materiałów budowlanych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 01.04.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Większość wykonawców obiektów związanych z budownictwem mieszkaniowym (jeżeli wystawiają faktury z vat 7%) ma nadwyżkę VAT-u do zwrotu. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 01.04.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 ....i na koniec swoich rozważań zapytaj na Forum, ilu wykonawców ma regularnie nadwyżkę VATu.... i zastanów się, gdzie jest błąd w twojej teorii..... podpowiedź: świadczenie "usług budowlanych" nie polega jedynie na odsprzedaży materiałów budowlanych....podpowiedz wsadź sobie w buty bo jak widzę wogole nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz Odsprzedaż materiałów budowlanych MUSI być z podatkiem 22% - to tak by coś rozjaśnić w głowie Sprzedajesz materiał budowlany jako USŁUGĘ i tylko wtedy możesz wystawić fakturę z 7% VATem oj facet - nie ośmieszaj się doucz się najpierw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 01.04.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 ....i na koniec swoich rozważań zapytaj na Forum, ilu wykonawców ma regularnie nadwyżkę VATu.... i zastanów się, gdzie jest błąd w twojej teorii..... podpowiedź: świadczenie "usług budowlanych" nie polega jedynie na odsprzedaży materiałów budowlanych....podpowiedz wsadź sobie w buty bo jak widzę wogole nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz Odsprzedaż materiałów budowlanych MUSI być z podatkiem 22% - to tak by coś rozjaśnić w głowie Sprzedajesz materiał budowlany jako USŁUGĘ i tylko wtedy możesz wystawić fakturę z 7% VATem oj facet - nie ośmieszaj się doucz się najpierw rozumiem, że ty masz regularnie nadwyżkę VATu? czy głupio teraz odpowiedzieć, że nie ? i kto tu się ośmiesza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 01.04.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 ....i na koniec swoich rozważań zapytaj na Forum, ilu wykonawców ma regularnie nadwyżkę VATu.... i zastanów się, gdzie jest błąd w twojej teorii..... podpowiedź: świadczenie "usług budowlanych" nie polega jedynie na odsprzedaży materiałów budowlanych....podpowiedz wsadź sobie w buty bo jak widzę wogole nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz Odsprzedaż materiałów budowlanych MUSI być z podatkiem 22% - to tak by coś rozjaśnić w głowie Sprzedajesz materiał budowlany jako USŁUGĘ i tylko wtedy możesz wystawić fakturę z 7% VATem oj facet - nie ośmieszaj się doucz się najpierw rozumiem, że ty masz regularnie nadwyżkę VATu? czy głupio teraz odpowiedzieć, że nie ? i kto tu się ośmiesza ? Pozwolę sobie odpowiedzieć za jareko: pewnie ma i co z tego wynika ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 01.04.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 ....i na koniec swoich rozważań zapytaj na Forum, ilu wykonawców ma regularnie nadwyżkę VATu.... i zastanów się, gdzie jest błąd w twojej teorii..... podpowiedź: świadczenie "usług budowlanych" nie polega jedynie na odsprzedaży materiałów budowlanych....podpowiedz wsadź sobie w buty bo jak widzę wogole nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz Odsprzedaż materiałów budowlanych MUSI być z podatkiem 22% - to tak by coś rozjaśnić w głowie Sprzedajesz materiał budowlany jako USŁUGĘ..... co nie zmienia faktu, że jest to odsprzedaż materiałów budowlanych - tak jak pisałem..... możesz sobie to nazwać nawet seksem grupowym - odsprzedaż materiałów będzie odsprzedażą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 01.04.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 ....i na koniec swoich rozważań zapytaj na Forum, ilu wykonawców ma regularnie nadwyżkę VATu.... i zastanów się, gdzie jest błąd w twojej teorii..... podpowiedź: świadczenie "usług budowlanych" nie polega jedynie na odsprzedaży materiałów budowlanych....podpowiedz wsadź sobie w buty bo jak widzę wogole nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz Odsprzedaż materiałów budowlanych MUSI być z podatkiem 22% - to tak by coś rozjaśnić w głowie Sprzedajesz materiał budowlany jako USŁUGĘ i tylko wtedy możesz wystawić fakturę z 7% VATem oj facet - nie ośmieszaj się doucz się najpierw rozumiem, że ty masz regularnie nadwyżkę VATu? czy głupio teraz odpowiedzieć, że nie ? i kto tu się ośmiesza ? Pozwolę sobie odpowiedzieć za jareko: pewnie ma i co z tego wynika ??? pewnie nie ma i gorączkowo analizuje swoją teorię.... PS. jareko odjęło mowę, czy jak ? sam sobie nie poradzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 01.04.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 a dlaczego głupio?nie jest mi głupio bo nie mam powoduzasada jest prosta - oferta jest w cenach netto i od klienta zależy jaki VAT chce zapłacićcenę klient ma oferowana netto plus 7% vat i zamiast on sie bawić w zwrot vatu - ja o niego walczęJeśli chce fakturę na 22% - nie ma sprawy - dostanie na niej oddzielnie okna z 22% Vatem i robociznę z 7% i on będzie się bawił w zwrot VATuMnie VAT zawraca US po 180 dniach wiec jakby dokładam do lintersu przez te trzy miesiące i tez nie zawsze w pełnej wysokości gdyz zwrot VATu nie może przekroczyć 22% obrotu netto w danym miesiącunie jest tak łatwo zas osoby takie jak Ty, nie mające zielonego pojęcia o czym tu piszą, sadza ze z tym zwrotem VATu jest tak pięknie i jakie to my dodatkowe kokosy na tym zbijamyNaprawdę BOHO - doucz się zanim głos zaczniesz zabierać i głupoty wypisywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 01.04.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 nie - ide w teren i nie bedzie mnie tutaj a - wybacz - z profanami i laikami jakakolwiek dyskusja w tym temacie uwlacza mej godnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 01.04.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 nie - ide w teren i nie bedzie mnie tutaj a - wybacz - z profanami i laikami jakakolwiek dyskusja w tym temacie uwlacza mej godnosci o tak, "godność fachowca" w tym kraju jest na wagę złota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 01.04.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Aby zrozumieć co mówi jareko, należy znać konstrukcję podatku od wartości dodanej (VAT), forumowicz BOHO nie zna zasad konstrukcji tego podatku i dlatego nie może pojąć o co tu chodzi - podatek VAT jest dla przedsiębiorcy (oczywiście dla tego, który jest płatnikiem VAT-u) neutralny z zasady swojej konstrukcji - jest to podatek, który płaci konsument na końcu transakcji. Natomiast dla firmy to, czy ma VAT do zwrotu czy zapłaty jest obojętne - nie wpływa na wynik finansowy (może mieć ewentualnie wpływ na płynność finansową), przedsiębiorca jest tylko jakby pośrednikiem pomiędzy konsumentem końcowym a urzędem skarbowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 01.04.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 a czy to jest prawdą? "kupując coś za 122 zł = 100zł netto + 22 VAT i następnie sprzedając inwestorowi to samo, również za 122 zł ( ale już z 7% swoim VATem) , wykonawca nie narzucając niby(!) żadnej marży , zyskuje bezpośrednio 14 zł......." w praktyce marża wynosi właśnie 14%, bo rośnie cena netto ze 100 do 114 zł..... a wykonawca mówi, że przecież w sklepie kosztuje tyle samo - 122zł o tę kwestię mi właściwie tylko chodziło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 01.04.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 a czy to jest prawdą? "kupując coś za 122 zł = 100zł netto + 22 VAT i następnie sprzedając inwestorowi to samo, również za 122 zł ( ale już z 7% swoim VATem) , wykonawca nie narzucając niby żadnej marży , zyskuje bezpośrednio 14 zł......." o tę kwestię mi właściwie tylko chodziło.... Już odpowiadam: sprzedający zastosował marżę 14% ponieważ marżę liczy się od wartości netto czyli w tym przypadku 100 zł plus marża 14 zl co daje 114 zł plus VAT 7% to daje 122 zł,czyli sprzedający zarobił 14 zł i ta kwota będzie opodatkowana podatkiem dochodowym, ale do tego sprzedający ma do zwrotu jeszcze podatek VAT 14 zł (vat od zkupionego towaru 22 zł - vat od sprzedanego 8 zł) ale VAT nie jest jego zarobkiem. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 01.04.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 a czy to jest prawdą? "kupując coś za 122 zł = 100zł netto + 22 VAT i następnie sprzedając inwestorowi to samo, również za 122 zł ( ale już z 7% swoim VATem) , wykonawca nie narzucając niby(!) żadnej marży , zyskuje bezpośrednio 14 zł......." w praktyce marża wynosi właśnie 14%, bo rośnie cena netto ze 100 do 114 zł..... a wykonawca mówi, że przecież w sklepie kosztuje tyle samo - 122zł o tę kwestię mi właściwie tylko chodziło.... wykonawca nie narzucając niby(!) żadnej marży , zyskuje bezpośrednio 14 zł......." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts