Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UWAGA! Nie wszyscy fachowcy kradną

Recommended Posts

Widzę Boho, że inteligencją bijesz mnie na łeb - więc się nie będe lepiej odzywał kolego "entelygent".

Ps - skoro nie wiesz czego dotyczyła ta sytuacja, to może nie wyciągaj pochopnych wniosków obrażając innych.

odzywaj się - byle z sensem.....

chciałeś błysnąć z tym VATem..... nie wyszło - bywa i tak.....

powtarzam: nikt myślący nie składa wniosku o zwrot kilkuset zł VATu.....

A co tu błyskać z vatem? - podałem przykład działania US wobec każdego z nas. I tyle. Ale ty musiałeś błysnąć swoją wyższością, że kto na ile jest myślący.

A widocznie jestem nie myślący skoro przy małej firemce chciałem parę zł odebrać.

Swoją drogą wiesz ile trzeba zapłacić żeby odyskać duże kwoty? A nie mówię o żadnych łapówkach? Same "kary" za "błędy". To od razu z tych sławnych 14 odejmij parę %.

• Odpowiedzi 286
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...powtarzam: nikt myślący nie składa wniosku o zwrot kilkuset zł VATu.....
i widzisz jak niewielkie masz pojecie o prowadzeniu własnej firmy i niuansów związanych z zachowaniem US jak i zwrotu VAT. Ci którym co miesiąc VAT narasta z racji prowadzonej działalności i chcą ten VAT odzyskać nawet o 100 wystąpią by później nie mieć dogłębnej kontroli jak po roku milczenia ni z gruszki ni pietruszki wystąpią o zwrot kilku tysięcy

US tez nie lubi tych co wogóle o zwrot nie występują a co miesiąc kwota do zwrotu wzrasta - wręcz od razu sugeruje to bałagan w papierach i coś nie tak

I kto tu myśli Panie BOHO?

a jak może im ten VAT (naliczony) tak narastać, skoro prowadzą opodatkowaną działalność ? i każdy ich ruch palcem u klienta jest obciążony VATem należnym ?

Widzę Boho, że inteligencją bijesz mnie na łeb - więc się nie będe lepiej odzywał kolego "entelygent".

Ps - skoro nie wiesz czego dotyczyła ta sytuacja, to może nie wyciągaj pochopnych wniosków obrażając innych.

odzywaj się - byle z sensem.....

chciałeś błysnąć z tym VATem..... nie wyszło - bywa i tak.....

powtarzam: nikt myślący nie składa wniosku o zwrot kilkuset zł VATu.....

A co tu błyskać z vatem? - podałem przykład działania US wobec każdego z nas. I tyle. Ale ty musiałeś błysnąć swoją wyższością, że kto na ile jest myślący.

A widocznie jestem nie myślący skoro przy małej firemce chciałem parę zł odebrać.

Swoją drogą wiesz ile trzeba zapłacić żeby odyskać duże kwoty? A nie mówię o żadnych łapówkach? Same "kary" za "błędy". To od razu z tych sławnych 14 odejmij parę %.

i to klient ma płacić te twoje "kary" i "błędy" ?

zaczyna się robić ciekawie.....

Może nie twórzmy "off-topu" - chciałem tylko pokazać, że te zwroty podatku to nie jest taka różowa sprawa jak sie niektórym wydaje. I nie dotyczy to tylko budowlanki, ale każdej jednej dziedziny (pracowałem w różnych i różne kontrole widziałem, od jednodniowych do kilkutygodniowych (a tam trzeba dodatkowo zapłacic pracownikowi , żeby sobie posiedział i był na każde skinienie urzędasa zostawiając własną pracę).

..a jak może im ten VAT tak narastać, skoro prowadzą opodatkowaną działalność ?....
mało wiesz jak widać i aż dziwne ze wogóle głos zabierasz w temacie w którym wykazujesz totalna ignorancje.

Usługi budowlane - 7%

materialy - 22%

15% różnicy, i im większy masz obrót tym realnie różnica do zwrotu coraz większa

a co ma do tego podatek? Liczony od wartości NETTO a nie brutto

I znów nie tylko logika ale tez matematyka z podstawówki się kłania

..a jak może im ten VAT tak narastać, skoro prowadzą opodatkowaną działalność ?....
mało wiesz jak widać i aż dziwne ze wogóle głos zabierasz w temacie w którym wykazujesz totalna ignorancje.

Usługi budowlane - 7%

materialy - 22%

15% różnicy, i im większy masz obrót tym realnie różnica do zwrotu coraz większa

a co ma do tego podatek? Liczony od wartości NETTO a nie brutto

I znów nie tylko logika ale tez matematyka z podstawówki się kłania

i na koniec swoich rozważań zapytaj na Forum, ilu wykonawców ma regularnie nadwyżkę VATu (może ty masz ? ? ? ).... i zastanów się, gdzie jest błąd w twojej teorii.....

podpowiedź: świadczenie "usług budowlanych" nie polega jedynie na odsprzedaży materiałów budowlanych....

....i na koniec swoich rozważań zapytaj na Forum, ilu wykonawców ma regularnie nadwyżkę VATu.... i zastanów się, gdzie jest błąd w twojej teorii.....

podpowiedź: świadczenie "usług budowlanych" nie polega jedynie na odsprzedaży materiałów budowlanych....

podpowiedz wsadź sobie w buty bo jak widzę wogole nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz

Odsprzedaż materiałów budowlanych MUSI być z podatkiem 22% - to tak by coś rozjaśnić w głowie

Sprzedajesz materiał budowlany jako USŁUGĘ i tylko wtedy możesz wystawić fakturę z 7% VATem

oj facet - nie ośmieszaj się

doucz się najpierw

....i na koniec swoich rozważań zapytaj na Forum, ilu wykonawców ma regularnie nadwyżkę VATu.... i zastanów się, gdzie jest błąd w twojej teorii.....

podpowiedz wsadź sobie w buty bo jak widzę wogole nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz

Odsprzedaż materiałów budowlanych MUSI być z podatkiem 22% - to tak by coś rozjaśnić w głowie

Sprzedajesz materiał budowlany jako USŁUGĘ i tylko wtedy możesz wystawić fakturę z 7% VATem

doucz się najpierw

rozumiem, że ty masz regularnie nadwyżkę VATu? :lol:

czy głupio teraz odpowiedzieć, że nie ?

i kto tu się ośmiesza ?

doucz się najpierw

i kto tu się ośmiesza ?

Pozwolę sobie odpowiedzieć za jareko:

pewnie ma i co z tego wynika ???

Sprzedajesz materiał budowlany jako USŁUGĘ.....

co nie zmienia faktu, że jest to odsprzedaż materiałów budowlanych - tak jak pisałem..... możesz sobie to nazwać nawet seksem grupowym - odsprzedaż materiałów będzie odsprzedażą....

doucz się najpierw

i kto tu się ośmiesza ?

Pozwolę sobie odpowiedzieć za jareko:

pewnie ma i co z tego wynika ???

pewnie nie ma i gorączkowo analizuje swoją teorię....

PS. jareko odjęło mowę, czy jak ? sam sobie nie poradzi ?

a dlaczego głupio?

nie jest mi głupio bo nie mam powodu

zasada jest prosta - oferta jest w cenach netto i od klienta zależy jaki VAT chce zapłacić

cenę klient ma oferowana netto plus 7% vat i zamiast on sie bawić w zwrot vatu - ja o niego walczę

Jeśli chce fakturę na 22% - nie ma sprawy - dostanie na niej oddzielnie okna z 22% Vatem i robociznę z 7% i on będzie się bawił w zwrot VATu

Mnie VAT zawraca US po 180 dniach wiec jakby dokładam do lintersu przez te trzy miesiące i tez nie zawsze w pełnej wysokości gdyz zwrot VATu nie może przekroczyć 22% obrotu netto w danym miesiącu

nie jest tak łatwo zas osoby takie jak Ty, nie mające zielonego pojęcia o czym tu piszą, sadza ze z tym zwrotem VATu jest tak pięknie i jakie to my dodatkowe kokosy na tym zbijamy

Naprawdę BOHO - doucz się zanim głos zaczniesz zabierać i głupoty wypisywać

Aby zrozumieć co mówi jareko, należy znać konstrukcję podatku od wartości dodanej (VAT), forumowicz BOHO nie zna zasad konstrukcji tego podatku i dlatego nie może pojąć o co tu chodzi - podatek VAT jest dla przedsiębiorcy (oczywiście dla tego, który jest płatnikiem VAT-u) neutralny z zasady swojej konstrukcji - jest to podatek, który płaci konsument na końcu transakcji. Natomiast dla firmy to, czy ma VAT do zwrotu czy zapłaty jest obojętne - nie wpływa na wynik finansowy (może mieć ewentualnie wpływ na płynność finansową), przedsiębiorca jest tylko jakby pośrednikiem pomiędzy konsumentem końcowym a urzędem skarbowym.

a czy to jest prawdą?

"kupując coś za 122 zł = 100zł netto + 22 VAT i następnie sprzedając inwestorowi to samo, również za 122 zł ( ale już z 7% swoim VATem) , wykonawca nie narzucając niby(!) żadnej marży , zyskuje bezpośrednio 14 zł......."

w praktyce marża wynosi właśnie 14%, bo rośnie cena netto ze 100 do 114 zł..... a wykonawca mówi, że przecież w sklepie kosztuje tyle samo - 122zł

o tę kwestię mi właściwie tylko chodziło....

a czy to jest prawdą?

"kupując coś za 122 zł = 100zł netto + 22 VAT i następnie sprzedając inwestorowi to samo, również za 122 zł ( ale już z 7% swoim VATem) , wykonawca nie narzucając niby żadnej marży , zyskuje bezpośrednio 14 zł......."

Już odpowiadam:

sprzedający zastosował marżę 14% ponieważ marżę liczy się od wartości netto czyli w tym przypadku 100 zł plus marża 14 zl co daje 114 zł plus VAT 7% to daje 122 zł,czyli sprzedający zarobił 14 zł i ta kwota będzie opodatkowana podatkiem dochodowym, ale do tego sprzedający ma do zwrotu jeszcze podatek VAT 14 zł (vat od zkupionego towaru 22 zł - vat od sprzedanego 8 zł) ale VAT nie jest jego zarobkiem.

Pozdro

a czy to jest prawdą?

"kupując coś za 122 zł = 100zł netto + 22 VAT i następnie sprzedając inwestorowi to samo, również za 122 zł ( ale już z 7% swoim VATem) , wykonawca nie narzucając niby(!) żadnej marży , zyskuje bezpośrednio 14 zł......."

w praktyce marża wynosi właśnie 14%, bo rośnie cena netto ze 100 do 114 zł..... a wykonawca mówi, że przecież w sklepie kosztuje tyle samo - 122zł

wykonawca nie narzucając niby(!) żadnej marży , zyskuje bezpośrednio 14 zł......."