wampir 26.03.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Witam. Jestem w trakcie zakupu dzialki, dostalem juz decyzje odnosnie podzialu (sklada sie ona praktycznie w 50% z dzialki budowlanej i w 50% z dzialki rolnej). Najpierw pare slow opisu: Dzialka jest trapezem o bokach ok. 30-70-30-60, w polowie praktycznie przebiega linia oddzielajaca czesc budowlana od czesci rolnej. Od strony poludniowej (szer 30 m) przylega ona do drogi publicznej, ok 35m wglab jest czesci budowlanej, reszta jest dzialka rolna (kat pow IV). Od strony wschodniej bedzie znajdowala sie droga prywatna (dojazd do dzialki rolnej znajdujacej sie za moja). Otoz chcialbym wybudowac na tej dzialce duzy dom (nazwijmy go rodzinnym), ktory mialby wchodzic na czesc rolna, na czesci rolnej planuje postawic garaz, oraz zastanawiam sie nad malutkim domkiem (nazwijmy go goscinnym - ok 40m2), ktory ma stanac blisko drogi. Nie zwrocilem uwagi jak jest z planem zagospodarowania na dzialke rolna, a planow nie mam przy sobie, natomiast dzialka budowlana oczywiscie pozwala na budowe domu. Na dzialce po stronie zachodniej stoi dom. I teraz wlasnie pytanie, jak mozna uzyskac powyzszy cel? Czy musze odrolnic czesc rolna? Slyszalem ze postawienie budynku automatycznie zamienia poboczne dzialki na budowlane - czy to prawda - czy po postawieniu domku goscinnego bede mial wtedy przesunieta granice czesci budowlanej? A moze nie musze odrolnic czesci rolnej, gdyz mam mozliwosc zabudowy na czesci rolnej skoro nie jest to kat I-III? Bylbym wdzieczny za wszelka pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 26.03.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Dopóki nie zmieni się plan zagospodarowania przestrzennego - to nie dostaniesz zgody na budowę na części rolnej. Tzn. budynek dużego domu nie może wychodzić na część rolną. Co do pozostałych elementów to musisz przeczytać dokładnie treść planu - czy dopuszcza na rolnym budowę np. budynków gospodarczych (garaż). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wampir 26.03.2009 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Dzieki za odpowiedz, zerkne sobie dokladnie jak wroce do domu.A czy w takim przypadku tez musze sie stosowac do zapisu o 4m odstepu od granicy, czy moge miec koniec budynku na granicy dzialki rolnej i budowlanej czy musze zachowac jakis odstep? Mam rozumiec ze nawet mimo budowy czegos na dzialce budowlanej to dzialka rolna w zaden sposob nie zmieni statusu, ani tez taka sytuacja nie ulatwi jej przeksztalcenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts