Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak to jest z zasobnikami CWU?

Recommended Posts

Witam,

jak to jest z zasobnikami CWU, bo nie bardzo rozumiem. Moja wanna ma poj. 320l, oczywiście nie napełnia się jej nigdy po brzeg ale myślę, że ok. 60-70% wody należy wlać. Oznacza to, że wlewa się ok. 200l wody do takiej wanny.

No i moje pytanie brzmi - jakiej temperatury wody należy spodziwać się w zasobniku? Czy do wanny leci jedynie woda z zasobnika czy też mieszana z wodą zimną?

Mój teść ma stary piec gazowy i niestety ale u niego nie da rady napełnić całej wanny ciepłą wodą (temperatura kąpielowa). Chciałbym tego uniknąć przy wyborze swojego zasobnika. Zastanawiam się nad poj. 120-150l i nie chciałbym żeby okazało się, że nie jestem w stanie nalać ciepłej wody do wanny. ;-) Czy powinienem raczej zastanowić się nad zasobnikiem 300l (choć wydaje mi się, że chyba zimna woda częściowo jest pobierana).

Druga sprawa słyszałem, że znacznie lepsze są zasobniki bez anody (bodajże wtedy są wykonane z nierdzewki). Czy warto wydać więcej na taki zasobnik i nie martwić się wymianami anod co jakiś czas?

jesli stać Ciebie aby na kąpiel zuzywac 200 litrow to wielkosc i cena zasobnika nie powinna byc istotna :lol:

pytanie brzmiało o jakiej temperaturze woda jest w zasobniku. Wtedy można sobie uzmysłowić ile tej wody potrzeba np. po wymieszaniu z wodą zimną. Bez względu na to jak dużą ktoś ma wanne, jacuzzi czy może lubi 10cm, a może full wody w wannie... nawet oszczędny jak Szkot i burżuj z Dubaju znajdzie rozwiązanie dla siebie.

Witam,

jak to jest z zasobnikami CWU, bo nie bardzo rozumiem. Moja wanna ma poj. 320l, oczywiście nie napełnia się jej nigdy po brzeg ale myślę, że ok. 60-70% wody należy wlać. Oznacza to, że wlewa się ok. 200l wody do takiej wanny.

No i moje pytanie brzmi - jakiej temperatury wody należy spodziwać się w zasobniku?

A odpowiedź brzmi, że woda w zasobniku ma taką temp. do jakiej ją podgrzejesz.

Czy do wanny leci jedynie woda z zasobnika czy też mieszana z wodą zimną?

Masz jakąś dziwną wodę. Po wypuszczeniu wody z zasobnika zwykle w jej miejsce uzupełniana jest woda z sieci wodociągowej, czyli zimna. Jeśli baterią nie dolejesz zimnej wody to jest to jedyne mieszanie.

Mój teść ma stary piec gazowy i niestety ale u niego nie da rady napełnić całej wanny ciepłą wodą (temperatura kąpielowa). Chciałbym tego uniknąć przy wyborze swojego zasobnika. Zastanawiam się nad poj. 120-150l i nie chciałbym żeby okazało się, że nie jestem w stanie nalać ciepłej wody do wanny. ;-) Czy powinienem raczej zastanowić się nad zasobnikiem 300l (choć wydaje mi się, że chyba zimna woda częściowo jest pobierana).

Druga sprawa słyszałem, że znacznie lepsze są zasobniki bez anody (bodajże wtedy są wykonane z nierdzewki). Czy warto wydać więcej na taki zasobnik i nie martwić się wymianami anod co jakiś czas?

jesli stać Ciebie aby na kąpiel zuzywac 200 litrow to wielkosc i cena zasobnika nie powinna byc istotna :lol:

albo ja jakis dziwny jestem albo oszczedny jak Szkot, mam wanne dlugosci 150 cm i dla kąpieli wystarcza bojler 60 litrow - ale wody nigdy nie mam wiecej niz 10-15 cm na dnie

Przepraszam, ale 10-15 cm w wannie to nie kąpiel a moczenie nóg.

No i moje pytanie brzmi - jakiej temperatury wody należy spodziwać się w zasobniku? Czy do wanny leci jedynie woda z zasobnika czy też mieszana z wodą zimną?

Jak już ktoś pisał. Temp wody z zasobniku będzie taka jaką nastawisz. Im większa, tym mniej wody z zasobnika zużyjesz do napełnienia wanny, gdyż więcej wody zimnej będzie dolane.

Logiczne. Masz w zasobniku 100L wody i wannę o takiej samej pojemności.

Woda w zasobniku jest o temp 60 stopni. Lubisz kąpiel w wodzie o temp 40stopni, więc musisz dolać trochę zimnej wody, aby ochłodzić 60 do 40.

Jeżeli masz w zasobniku wodę o temp. 40 stopni i kąpiesz się w 40 stopniach, to zużyjesz cały zasobnik

Osobiście uważam że 120-150 L z Twoich założeń będzie poprawne. Już nie chodzi o większy koszt większego zasobnika bo ten pewnie niewielki ale wystąpią duże straty na zbytecznym podgrzewaniu tej dużej ilości wody ( gdybyś wybrał np 300l ). Ja mam 120 i nawet jednocześnie żona kiedyś brała kąpiel a ja prysznic. Wówczas było tak na styk z zapotrzebowaniem wody. Jak przedmówcy piszą zazwyczaj dolewa się zimnej wody czyli tej ciepłej potrzeba już mniej a do tego automatyka po spadku temp na zbiorniku uruchamia kocioł który od razu grzeje. Jeśli wydajność Ci nie będzie odpowiadać to możesz podnieść temp. na zasobniku, można to też robić czasowo tylko przed kąpielą. Trzeba pamiętać że im woda w zasobniku cieplejsza tym więcej wytrąca się kamienia. Kamień o ile dobrze pamiętam zaczyna się wytrącać powyżej 60-70 st. C - coś tych granicach.

Proponuję rozważyć zakup kotła z zasobnikiem warstwowy, wówczas 60 L starczy :wink: