Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o drzwi

Karol.p

Recommended Posts

Wiem, ze podobne pytania już padały, nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje wątpliwości. Chciałem zmienić drzwi u rodziców. Sytuacja jest taka, że mają niestandardowe futryny. Wszędzie. Są szersze od standardowych. Nie chcę kupować drzwi robionych na wymiar z drewna od firmy "krzak" albo od stolarza. To mają być drzwi wejściowe, antywłamaniowe. Czy producenci drzwi są w stanie wykonać takie zamówienie? Czy muszę kuć i remontować ściany?

A czy przy wymianie drzwi na wymiar nie będzie kucia i konieczności jakiś poprawek? Uda Wam się wymienić futryny bez uszkodzenia ścian? Bo coś mi się wydaje, ze nie. No ale może.

Co do drzwi na wymiar - pewnie da się, ale czy koszt takich drzwi będzie dla Was odpowiedni? Może taniej będzie wstawić te typowe i za różnicę sobie odremontować korytaż.

Byliście już w jakimś salonie czy zaczynacie tutaj?

Dowiadywałem się w sklepie, ale sprzedawca był niekompetentny, nie potrafił odpowiedzieć na nasze pytania. Co do kucia przy wymianie, to zdaje sobie z tego sprawę. Jeżeli chodzi o ściany, to mam sporą wiedzę na ten temat. Ale wymiana futryny to jedno, a zwężanie szerokości drzwi to inna sprawa. Nie chcę przeprowadzać tak poważnego remontu, narazie szukam najwygodniejszego rozwiązania tej sytuacji. Jeżeli nie będzie mnie satysfakcjonowało, to pewnie przystanę na zwężanie. Dlatego chciałem dowiedzieć się co jest najlepszym wyjściem. Jutro, a może wieczorem będę u rodziców, podam dokładniejsze wymiary.

Kupowałam drzwi wejściowe do domu firmy Hormann. Mogą dostosować drzwi co do centymetra. Nie mają sztywno określonych wymiarów. Jeden wymiar mają aktualnie w promocji,ale mi nie pasował, więc dopłacałm 850zł do dowolnego wymiaru. Każda firma powinna zrobić drzwi na wymiar,tylko pewnie za dopłatą. Firma AFB z Krakowa (mają sporo ładnych modeli, jakość też dobra) też robi na wymiar, ale nie pamiętam jaka dopłata.

• 2 weeks później...

oczywiście jest wyjscie z sytuacji drogie i mniej drogie albo najtańsze z tych rtrzech:

1.drzwi Dierre można zrobić na wymiar antywłamaniowe bardzo solidne i wygłuszone tylko że na wymiar to termin realizacji 8-10 tygodni i cena w granicach 6-7 tyusiecy.

2 drzwi Porta mozna zrobic na wymiar tylkko ze do tego jest dopłata a z tytułu zmany wymiaru traci sie atest kl.C i sa robione na dopuszczeniu jednostkowym własciwie drzwi to nie znienia chodzi tylko o to ze w tym wymiarze nie maiły robionych badań więc ITB się pod tym nie podpisze.

3 wyjście to jeśłi otwór jest za duzy do typowych drzwi to można wziąść większy rozmiar w ościeznicy metalowej np. Porta robi drzwi granit w metalowej ościeznicy (to na klatki) można zrobić je w wymiarze 100 otwór jest potrzebny 108 gdyby to u Ciebie maiło wymiar pośredni między dwoam rozmiarami powiedzmy 104-105 (często tak jest) to wystarczy delikatnie podkuć i sprawa załatwiona łatwiej jest zrobić tak niż dolewać barkujące centymetry.

pozdrawiam