Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy budynek na miejscu istniejącego szamba

Recommended Posts

Mam pytanie, które mnie nurtuje od dłuższego czasu: w miejscu, w którym planuję postawić dom jest obecnie szambo a obok kanał samochodowy. (oczywiście za jakiś czas szambo zostanie wykopane i zostanie "krater":))

I martwi mnie czym zasypać ten dół po szambie i po kanale w taki sposób, żeby to później "nie siadało".

Ściany fundamentowe na pewno w niektórych miejscach "wypadną" na miejscu gdzie jest szambo.

Czy możecie coś doradzić w tym temacie.

Z góy dziękuję,

A jaki teren pod budowe, tzn grunt? Piasek? glina? kamienie?

U mnie dokładnie ta sama sytuacja, z tym że mam sam piasek, w miejscu szamba już stoją fundamenty, szambo nie było opróżniane 40 lat !!!

Odziwo, po wypompowaniu do czysta z płukaniem, szlamu było ok 30-40 cm, natomiast robiłem piwnice i wykop był na głębokość poniżej tego szlamu czyli praktycznie kopałem pod szlamem w czyściutkim piasku.

Piwnica stoi już pół roku, nic sie nie zapada, i wątpie żeby z tego tytułu coś sie zmieniło.

Pozdro !!!

Miałem podobnie. Miałem stare, betonowe szambo. Grunt u mnie gliniasty. Najpierw zostało dokładnie opróżnione. Potem koparka w ruch i rozbiórka. Z nadmiarem wybrana glina w odległości 1 m w każdą stronę od obrysu szamba. Okazało się że nawet było szczelne (i podczas rozbiórki dość mocne), nigdzie żadnego wycieku, po usunięciu nic nie śmierdziało. Potem przyszedł czas na zagęszczanie, warstwowo z użyciem stopy i na koniec zagęszczarki. Robiłem to w lipcu zeszłego roku. Póki co mury stoją i nie widać problemów :-)

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Lech

Ja w miejscu istniejącego budynku miałem kiedyś kanał samochodowy. Miałem go zasypać, ale ze względu że ma powierzchnię 17m3 ( 8.6m długi, 2 metry wysoki) stwierdziłem że trudno będzie go dobrze zagęścić i dużo kasy na to stracę wiec postanowiłem go wykorzystać. Zalałem na nim strop i mam teraz pod budynkiem mała piwniczkę na opał. Koszt stopu nad nim był dużo niższy niż koszt piasku i zagęszczania.

dzięki za odpowiedzi:)

Lamp - co to znaczy "z użyciem stopy"??? rozumiem, że nie masz na myśli kończyn ludzkich :lol: :lol: :lol:

Rozumiem, że jako materiał "wypełniający" używa się piasku (tak jak w przypadku wypełniania fundamentów pod "stan 0" - zgadza się?

No kończynami swoimi to tylko operator "stopy" tam udeptywał :-)

Miałem na myśli stopę wibracyjną - takie ustrojstwo do ubijania / zagęszczania podłoża. Działa wyśmienicie.

Używałem piasku i pospółki.

Pozdrawiam

Lech