chris.p 26.03.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Mam pytanie, które mnie nurtuje od dłuższego czasu: w miejscu, w którym planuję postawić dom jest obecnie szambo a obok kanał samochodowy. (oczywiście za jakiś czas szambo zostanie wykopane i zostanie "krater":)) I martwi mnie czym zasypać ten dół po szambie i po kanale w taki sposób, żeby to później "nie siadało". Ściany fundamentowe na pewno w niektórych miejscach "wypadną" na miejscu gdzie jest szambo. Czy możecie coś doradzić w tym temacie. Z góy dziękuję, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 26.03.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 A jaki teren pod budowe, tzn grunt? Piasek? glina? kamienie?U mnie dokładnie ta sama sytuacja, z tym że mam sam piasek, w miejscu szamba już stoją fundamenty, szambo nie było opróżniane 40 lat !!!Odziwo, po wypompowaniu do czysta z płukaniem, szlamu było ok 30-40 cm, natomiast robiłem piwnice i wykop był na głębokość poniżej tego szlamu czyli praktycznie kopałem pod szlamem w czyściutkim piasku.Piwnica stoi już pół roku, nic sie nie zapada, i wątpie żeby z tego tytułu coś sie zmieniło.Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris.p 26.03.2009 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Dzięki za odpowiedź. Co do gruntu to jeszcze bardzo nie wiem jaki jest na pewno nie sam piasek Ale u mnie szambo to zakopany w ziemii duuży pojemnik (chyba metalowy) więc po jego wyjęciu powstanie duuuuża dziura (ja już głębiej nie będę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 26.03.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Wiec zasyp, zagęść warstwowo i tyle, i tak fundamenty będziesz zasypywać i zagęszczać, więc poprosu w tym miejscu będzie troche więcej roboty Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 26.03.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Miałem podobnie. Miałem stare, betonowe szambo. Grunt u mnie gliniasty. Najpierw zostało dokładnie opróżnione. Potem koparka w ruch i rozbiórka. Z nadmiarem wybrana glina w odległości 1 m w każdą stronę od obrysu szamba. Okazało się że nawet było szczelne (i podczas rozbiórki dość mocne), nigdzie żadnego wycieku, po usunięciu nic nie śmierdziało. Potem przyszedł czas na zagęszczanie, warstwowo z użyciem stopy i na koniec zagęszczarki. Robiłem to w lipcu zeszłego roku. Póki co mury stoją i nie widać problemów Pozdrawiam i życzę powodzenia Lech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris.p 26.03.2009 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 dzięki za odpowiedzi:) Lamp - co to znaczy "z użyciem stopy"??? rozumiem, że nie masz na myśli kończyn ludzkich Rozumiem, że jako materiał "wypełniający" używa się piasku (tak jak w przypadku wypełniania fundamentów pod "stan 0" - zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 26.03.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Ja w miejscu istniejącego budynku miałem kiedyś kanał samochodowy. Miałem go zasypać, ale ze względu że ma powierzchnię 17m3 ( 8.6m długi, 2 metry wysoki) stwierdziłem że trudno będzie go dobrze zagęścić i dużo kasy na to stracę wiec postanowiłem go wykorzystać. Zalałem na nim strop i mam teraz pod budynkiem mała piwniczkę na opał. Koszt stopu nad nim był dużo niższy niż koszt piasku i zagęszczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 27.03.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 dzięki za odpowiedzi:) Lamp - co to znaczy "z użyciem stopy"??? rozumiem, że nie masz na myśli kończyn ludzkich Rozumiem, że jako materiał "wypełniający" używa się piasku (tak jak w przypadku wypełniania fundamentów pod "stan 0" - zgadza się? No kończynami swoimi to tylko operator "stopy" tam udeptywał Miałem na myśli stopę wibracyjną - takie ustrojstwo do ubijania / zagęszczania podłoża. Działa wyśmienicie. Używałem piasku i pospółki. Pozdrawiam Lech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts