Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dress code

KiZ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dress code stosowałam w Londynie. tam lekarz musi miec garnitur i białą koszulę, a kobitki chadzały w żakiecikach i na szpilkach. Ale w sumie też bylo trochę dla mnie dziwne, ze pani prof przychodziła w jedwabnej kiecce i perłach od rana.. Absolwentka dobrej szkoły (sądząc po wymowie), rodowita angielka i na pewno dobrze wychowana... Dla mnie ona ubierała się wieczorowo. Może profesorom wolno więcej?

A u nas, przyznam, staram się ubierać schludnie ale żakiecika nie noszę. Dodam, ze nie przebieram się w pracy w biały mundurek, nie jestem zabiegowcem. Dla mnie fartuch stwarza dystans, zupełnie niepotrzebny i deprymujący ludzi.

dress code stosowałam w Londynie. tam lekarz musi miec garnitur i białą koszulę, a kobitki chadzały w żakiecikach i na szpilkach. Ale w sumie też bylo trochę dla mnie dziwne, ze pani prof przychodziła w jedwabnej kiecce i perłach od rana.. Absolwentka dobrej szkoły (sądząc po wymowie), rodowita angielka i na pewno dobrze wychowana... Dla mnie ona ubierała się wieczorowo. Może profesorom wolno więcej?

A u nas, przyznam, staram się ubierać schludnie ale żakiecika nie noszę. Dodam, ze nie przebieram się w pracy w biały mundurek, nie jestem zabiegowcem. Dla mnie fartuch stwarza dystans, zupełnie niepotrzebny i deprymujący ludzi.

Nie wiem jaką masz specjalność (stawiam na psychiatrię :) ), ale noszenie fartucha przez personel medyczny ma swoje uzasadnienie. Po pierwsze bezpieczeństwo własne. Moim zdaniem jakoś nieswojo czułabym sie po bezpośrednim kontakcie z osobą o której nic nie wiem poza tym, że jest chora skoro przyszła, a nie wszystkie ciuchy nadaja sie do codziennego prania. Po drugie po fartuchu łatwo odróżnic personel. Nie każdy jest w stanie odczytać napis na identyfikatorach. No i po trzecie lekarz to nie kolega i czasem musi trochę "z góry" wygłosić opinię dla dobra pacjenta. Wtedy dystans jest jak znalazł. Wiem, że obecnie stawia sie na partnerskie układy z pacjentem, ale są wyjątki.

A mnie zawsze bawi, gdy widze następujące "cukiereczki"

- czarny garnitur

- pomieszanie deseni - marynarka w paski, krawat w kwiatki, koszula w kratę

- pania ubraną w kostium, a mająca gołe nogi

- powyższą panią w butach z odsłoniętą pietą/palcami

- w pracy-gołe ramiona, głębokie dekolty, lakier do paznokci z odblaskowymi kryształkami

- faceta zdejmującego marynarkę (bo gorąco) i prezentującego koszulę która ma wyprasowany jedynie przód :lol:

A mnie zawsze bawi, gdy widze następujące "cukiereczki"

- czarny garnitur

- pomieszanie deseni - marynarka w paski, krawat w kwiatki, koszula w kratę

- pania ubraną w kostium, a mająca gołe nogi

- powyższą panią w butach z odsłoniętą pietą/palcami

- w pracy-gołe ramiona, głębokie dekolty, lakier do paznokci z odblaskowymi kryształkami

- faceta zdejmującego marynarkę (bo gorąco) i prezentującego koszulę która ma wyprasowany jedynie przód :lol:

A mnie buty odsłaniające piety, a zasłaniające palce do kostiumu jakoś pasują :-?

O takie:

<a href=http://img208.imageshack.us/img208/3284/but.jpg' alt='but.jpg'>

[/img]

Z tego co pamietam ( a staram sie zapomniec bo mnie to nudzi ) do kostiumu moze byc odkryta pieta , ale nie palce .......i w takim mundurku mozna byc przedstawionym krolowej angielskiej.

Na to zeby sie kazionnie nie ubierac moga sobie pozwolic : bardzo bardzo bogaci,

uprawiajacy wolne zawody, pracujacy u siebie ( wtedy pies w biurze ), ludzie

ktorych pozycja w pracy jest niedozastapienia , ludzie z fantazja oraz lumpy.

Na mnie ci ktorzy nieustannie sie martwia zeby ubranie pasowalo do

miejsca i akcji robia wrazenie wewnetrznie niepewnych siebie - ale to

subiektywna ocena. Taki przerost formy nad trescia.

Z drugiej strony jest fajnie jak ludzie bez przestrojenia jakos tam sie odzieja

zgodnie z okazja . Nie lubie przesady w zadna strone .

(...)

:) Kiedyś w sesji letniej mieliśm egzamin u faceta, który wymagał elegancji na jako takim poziomie. Upał był jak szlag, na auli sauna. Kto mógł jakoś się wyzbywał garderoby, mój kumpel siedział w czrnym garniture spocony jak mysz. Widzę, że zaraz zemdleje i mówie mu żeby zdjął marynarkę. A on mi na to "Nie, bo mama pojechała na wakacje i mam oprasowany tylko kołnierzyk i 10cm wokół guzików" :o :lol:

Na przykład właśnie naprzeciw mnie siedzi pewien wicewojewoda z pewnego regionu (akurat kojarze gościa i jeszcze go on-line zwryfikowałem ;) ) - czarny, plastikowy, wymięty garnitur, obsypany okruchami herbatnika z Warsa :o Buty chyba od nowości nie widziały pasty. Szok :o

Znaczy wysoko zajdzie ;)

Pamiętasz jak nasz poprzedni premier wyglądał ?

Tak, pamiętam też niejakiego Janusza Pałubickiego :D

(...)

Z drugiej strony jest fajnie jak ludzie bez przestrojenia jakos tam sie odzieja

zgodnie z okazja . Nie lubie przesady w zadna strone .

Oczywiście, że nie chodzi o przesadę. Tylko, że IC do stolicy w taki dzień i o takiej godzinie zawiera pewnie z 90% pracusiów. Jak ktoś jedzie na wczasy - to widać. Nie mam też uwag jeśli ktoś jedzie do pracy casualowo, w dresie czy samych stringach ;). Byle było czysto, estetycznie i z minimalnym choć pomysłem. U mnie zdumienie budzą ludzie, którzy właśnie na coś się stylem silą, a te wysiłki powodują opłakane skutki, a dodatkowo mają problem z higieną swóją bądź ubioru :-?