anaŁ-D 26.03.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Witam wszystkich. Stoję przed dużym dylematem i proszę o jakieś sugestie - mam do wyboru silikat 24 albo ytong 24 na ściany nośne domku parterowego. Różnica cenowa w tych dwóch materiałach to 1200pln oszczędności przy wykonaniu tego domku z silikatów. Czy ktoś stał przed takim wyborem i podjął decyzję którą chciałby się podzielić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 26.03.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Witam wszystkich. Stoję przed dużym dylematem i proszę o jakieś sugestie - mam do wyboru silikat 24 albo ytong 24 na ściany nośne domku parterowego. Różnica cenowa w tych dwóch materiałach to 1200pln oszczędności przy wykonaniu tego domku z silikatów. Czy ktoś stał przed takim wyborem i podjął decyzję którą chciałby się podzielić dobrze sie rozejrzyj a znajdziesz materiał na którym oszczędzisz nie 1200 a 5000 zł , i to dobry . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 26.03.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Ja stałem przed takim wyborem. Ostatecznie wybrałem silikat 18 cm. Ale akurat w tym przypadku co byś nie wybrał, to będzie OK, bo oba materiały są fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 26.03.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Ja stałem przed takim wyborem. Ostatecznie wybrałem silikat 18 cm. Ale akurat w tym przypadku co byś nie wybrał, to będzie OK, bo oba materiały są fajne fajne ? materiały ? jakbyś napisał film , koncert , dziewczyna ale materiały ? no dobra każdy ma prawo do ... o gustach się nie dyskutuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 26.03.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Ja stałem przed takim wyborem. Ostatecznie wybrałem silikat 18 cm. Ale akurat w tym przypadku co byś nie wybrał, to będzie OK, bo oba materiały są fajne fajne ? materiały ? jakbyś napisał film , koncert , dziewczyna ale materiały ? no dobra każdy ma prawo do ... o gustach się nie dyskutuje Oj, czepiasz się... Napisałem fajne w znaczeniu "dobre". Mógłbym równie dobrze napisać, że oba są "OK", "dobrze się sprawdzą" lub coś w tym stylu. Chodziło tylko o przekazanie pozytywnej opinii o obu materiałach. A nawet, gdyby rozumieć to dosłownie, to oba te materiały mają w sobie coś fajnego. W BK fajnie się robi bruzdy, a w silikatach fajnie mocuje się ciężkie rzeczy na ścianie I jeszcze: http://pl.wiktionary.org/wiki/fajny fajny [...] przymiotnik (1.1) potoczny wyraz o bardzo szerokim pozytywnym znaczeniu: ciekawy, interesujący, świetny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anaŁ-D 26.03.2009 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 dobrze sie rozejrzyj a znajdziesz materiał na którym oszczędzisz nie 1200 a 5000 zł , i to dobry . Może jakaś podpowiedz co to za materiały na których tak zaoszczędzę Silikaty mogę mieć za 3.11 N25 a Ytonga 24 za 7.20 i wydawało mi się że taniej nie dam rady zbudować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 26.03.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 dobrze sie rozejrzyj a znajdziesz materiał na którym oszczędzisz nie 1200 a 5000 zł , i to dobry . Może jakaś podpowiedz co to za materiały na których tak zaoszczędzę Silikaty mogę mieć za 3.11 N25 a Ytonga 24 za 7.20 i wydawało mi się że taniej nie dam rady zbudować.... Ja kupiłem Silikaty N18 za 2,68 (i uważam, że to było tanio), czyli 1 m2 ściany kosztuje 48,24 zł. Przy Ytongu za 7,20 zł, 1 m2 ściany kosztuje 59,98 zł. Różnica na 1 m2 to 11,74 zł. Trzebaby mieć 400 m2 tych ścian do wybudowania, żeby zrobiła się różnica prawie 5 tys. zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianna 28.03.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Ja wybrałam Ytong 24 cm odm 600. Jestem zadowolona. Na to wełna mineralna 16cm. Każdy materiał na ściany ma swoje wady i zalety. Jednak przy Ytongu na ściany dwuwarstwowe radzę brać większej gęstości min. 600. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 28.03.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Ja tez Ytong 24 ( jest o nim dośc długi temat) kurcze ale cena 7,20 to szok dla mnie jak zawołali po promocji 8,40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 28.03.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Pomyśl jakie będziesz dawał ocieplenie, zastanów się co jest dla Ciebie ważne i pomyśl jakie wady i zalety mają oba materiały. Mam wrażenie, że przy ocieplaniu budynku wełną lub styropianem zawsze więcej plusów istotnych dla inwestora będą miały silikaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 28.03.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Ja tez Ytong 24 ( jest o nim dośc długi temat) kurcze ale cena 7,20 to szok dla mnie jak zawołali po promocji 8,40 Jak miło.Jednak zdecydowałeś się na Ytonga.A czym zaizolowałeś/ociepliłeś? Co do treści wątku to się nie odnoszę,bo nie rozumiem" problemu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 29.03.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Witanko PaniG ano tak ma być szybko i tanio pojęcie względne a co do ocieplenia jeszcze nie wiem czy mój Ytong będzie oddychał hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts