Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po raz kolejny ytong vs silikaty

Recommended Posts

Witam wszystkich. Stoję przed dużym dylematem i proszę o jakieś sugestie - mam do wyboru silikat 24 albo ytong 24 na ściany nośne domku parterowego. Różnica cenowa w tych dwóch materiałach to 1200pln oszczędności przy wykonaniu tego domku z silikatów. Czy ktoś stał przed takim wyborem i podjął decyzję którą chciałby się podzielić :D

Witam wszystkich. Stoję przed dużym dylematem i proszę o jakieś sugestie - mam do wyboru silikat 24 albo ytong 24 na ściany nośne domku parterowego. Różnica cenowa w tych dwóch materiałach to 1200pln oszczędności przy wykonaniu tego domku z silikatów. Czy ktoś stał przed takim wyborem i podjął decyzję którą chciałby się podzielić :D

dobrze sie rozejrzyj a znajdziesz materiał na którym oszczędzisz nie 1200 a 5000 zł , i to dobry . 8)

Ja stałem przed takim wyborem. Ostatecznie wybrałem silikat 18 cm.

Ale akurat w tym przypadku co byś nie wybrał, to będzie OK, bo oba materiały są fajne :-)

fajne ? materiały ? jakbyś napisał film , koncert , dziewczyna ale materiały ?

no dobra każdy ma prawo do ... o gustach się nie dyskutuje

Ja stałem przed takim wyborem. Ostatecznie wybrałem silikat 18 cm.

Ale akurat w tym przypadku co byś nie wybrał, to będzie OK, bo oba materiały są fajne :-)

fajne ? materiały ? jakbyś napisał film , koncert , dziewczyna ale materiały ?

no dobra każdy ma prawo do ... o gustach się nie dyskutuje

Oj, czepiasz się... :-)

Napisałem fajne w znaczeniu "dobre". Mógłbym równie dobrze napisać, że oba są "OK", "dobrze się sprawdzą" lub coś w tym stylu. Chodziło tylko o przekazanie pozytywnej opinii o obu materiałach.

A nawet, gdyby rozumieć to dosłownie, to oba te materiały mają w sobie coś fajnego. W BK fajnie się robi bruzdy, a w silikatach fajnie mocuje się ciężkie rzeczy na ścianie :-P

I jeszcze: http://pl.wiktionary.org/wiki/fajny

fajny [...] przymiotnik

(1.1) potoczny wyraz o bardzo szerokim pozytywnym znaczeniu: ciekawy, interesujący, świetny

dobrze sie rozejrzyj a znajdziesz materiał na którym oszczędzisz nie 1200 a 5000 zł , i to dobry . 8)

Może jakaś podpowiedz co to za materiały na których tak zaoszczędzę ;)

Silikaty mogę mieć za 3.11 N25 a Ytonga 24 za 7.20 i wydawało mi się że taniej nie dam rady zbudować....

Może jakaś podpowiedz co to za materiały na których tak zaoszczędzę ;)

Silikaty mogę mieć za 3.11 N25 a Ytonga 24 za 7.20 i wydawało mi się że taniej nie dam rady zbudować....

Ja kupiłem Silikaty N18 za 2,68 (i uważam, że to było tanio), czyli 1 m2 ściany kosztuje 48,24 zł. Przy Ytongu za 7,20 zł, 1 m2 ściany kosztuje 59,98 zł. Różnica na 1 m2 to 11,74 zł. Trzebaby mieć 400 m2 tych ścian do wybudowania, żeby zrobiła się różnica prawie 5 tys. zł...