jarkopolo1 26.03.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 No witam WasPrzeszukałem setki stron róznych For internetowych by dowiedzieć się jakich rur użyć do GWC.Masa wątków = zero konkretów jedynie wymądrzanie się, kłótnie i dopiekanie sobie nawzajem przez znawców tematu Pytanie mojej jest proste:Z JAKIEGO MATERIAŁU ZROBIĆ GWC RUROWE ?? zeby było taniej niż RECHa uCZEGO UŻYWACIEJAK SIE SPRAWUJE i proszę bez zbędnego zaśmiecania temtu i kłótni na poziomie pseudo akademickim zapraszam do podzielenia się doświadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 26.03.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Ja zastosowałem zwykłe kanalizacyjne Fi 200z najcieńsza ścianką SN2(?) MAGNAPLAST-u 60mb wyszło po rabacie wraz z kształtkami poniżej 2kzł Mam też jedną srebrną "Recha" - to żadna rewelacja - kawałek grubego tworzywa pomalowanego srebrem w spraju w cenie złota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysno 26.03.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Ja też dałem zwykłe kanalizacyjne, niestety nie kleiłem połączeń taśmą i teraz przy wysokich wodach gruntowych przecieka do wewnątrzale jeszcze go nie używam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 26.03.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 A czy możecie doradzic jak zrobić samemu GWC, tak, żeby był odpowiednio dopasowany do domu? Bo to co dostałam z wyceny troche zbiło mnie z nóg. POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 27.03.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Jeśli nie rehau to rury tylko polipropylenowe i z jak najcieńszymi ściankami, pcv ma dużo większy współczynnik przenikania ciepła od pp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 27.03.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 1) ściągnąłem program REHAU AWADUKT Thermo 2) obliczyłem długość rur tak aby przy -20 na świecie dawało na wylocie około 0 przy 300 m3/h3) wyznaczyłem położenie rurek na działce 4) zakopałem rurki Schemat wygląda takCzerpnia- rura fi 200 pionowo w dół na odpowiednią głębokość trójnik 90* W dół rura pionowa jako zbiornik kondensatu (około 0,5m) zaślepiona denkiemOd rozgałęzienia trójnika kładziesz rury ze spadkiem ~2% do czerpni (przy czerpni głębiej)Złącza rur owijasz dodatkowo taśmą samo-wulkanizującą lub aluminiową ale dobrąRur nie kleisz zbyt duże odległości (rozszerzalność termiczna) Stosuj minimalną ilość kolan - zgodnie z zasadą że lepiej dać 2 45* niż jedną 90Mi wyszło 60mb rurki fi 200 i 4 kolana 90*Wydajność Reku mam obliczoną na 290m3/h dom 145m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 27.03.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Jeśli nie rehau to rury tylko polipropylenowe i z jak najcieńszymi ściankami, pcv ma dużo większy współczynnik przenikania ciepła od pp. chyba raczej opór, bo akurat duży stopień przenikania (mały opór) jest tutaj wskazane, w końcu to grunt przez ścianki ma oddać swoje ciepło powietrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 27.03.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 poza tym te rehałki są ponad dwukrotnie grubsze a te 4-5 mm - jaki opór darujcie sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 27.03.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 chyba raczej opór, bo akurat duży stopień przenikania (mały opór) jest tutaj wskazane, w końcu to grunt przez ścianki ma oddać swoje ciepło powietrzu Przepraszam-pomyłka, chodzi oczywiście o opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkopolo1 27.03.2009 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 a gdzie najlepiej kupić rury Polipropylenowe? ja rozmawiałem z instlatorem pana brzeczkowskiego i 30mb rury która sprowadzają z zagranicy i ma ponoć najlepsza przenikalność wyszło razem z czerpnią 2100 zł (czerpnia śliczna z nierdzewki) ale polipropylenowe tez mnie interesują pamietajcie o połozeniu syropianu nad rurami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abigor 27.03.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Jeśli nie rehau to rury tylko polipropylenowe i z jak najcieńszymi ściankami, pcv ma dużo większy współczynnik przenikania ciepła od pp. chyba raczej opór, bo akurat duży stopień przenikania (mały opór) jest tutaj wskazane, w końcu to grunt przez ścianki ma oddać swoje ciepło powietrzu Tylko czy PP się nadaje pod ziemię? Ze strony Magnaplastu: kanaliza zew. PVC-U, przew.cieplna 0,15 W/mK kanaliza wew. PP, przew.cieplna 0,23 W/mK EDIT: W sumie to chyba się nadaje, jako, że Rehauki to PP jak przed chwilą znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkopolo1 27.03.2009 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 a jak wygląda przwodność cieplna dla RECHAU ?? bo PP z magnaplastu mają 0,23PCV 0,15 PP drogie cholery, wg cennika 160mm długość 2000 mm 132 zł brutto to 30m GWC to 2000 zł !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 27.03.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 To daj PCV o większej średnicy tak np fi 200-250 i dłuższą np z 50- 60mb wyjdzie Ci taniej i podejrzewam że korzystniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 27.03.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 1) ściągnąłem program REHAU AWADUKT Thermo 2) obliczyłem długość rur tak aby przy -20 na świecie dawało na wylocie około 0 przy 300 m3/h 3) wyznaczyłem położenie rurek na działce 4) zakopałem rurki Schemat wygląda tak Czerpnia- rura fi 200 pionowo w dół na odpowiednią głębokość trójnik 90* W dół rura pionowa jako zbiornik kondensatu (około 0,5m) zaślepiona denkiem Od rozgałęzienia trójnika kładziesz rury ze spadkiem ~2% do czerpni (przy czerpni głębiej) Złącza rur owijasz dodatkowo taśmą samo-wulkanizującą lub aluminiową ale dobrą Rur nie kleisz zbyt duże odległości (rozszerzalność termiczna) Stosuj minimalną ilość kolan - zgodnie z zasadą że lepiej dać 2 45* niż jedną 90 Mi wyszło 60mb rurki fi 200 i 4 kolana 90* Wydajność Reku mam obliczoną na 290m3/h dom 145m2 A jak odprowadzasz skropliny z tej rury o dł. 0,5 m. ? Masz tam pompkę ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.03.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Studnia chłonna - po co komu pompka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 07.01.2010 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 a jak wygląda sprawa bakterii , te rury z rehau ponoć są antybakteryjne , zwykła kanaliza raczej nie , czy ma to jakieś znaczenie ? czy można puścić te rury na poziomie wód gruntowych ? (u mnie na poziomie około 1,5m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amorphis 07.01.2010 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 A czy udało Ci się kiedyś zachorować mając srebrny łańcuszek na szyi? Bo mi tak :/ Srebro mnie nie obroniło. Może gdybym założył wokół nosa i żuł krzyżyk w buzi, to bakterie nie dałyby rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 08.01.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 a jak wygląda sprawa bakterii montujesz w rurze GWC świetlówkę antybakteryjną ultra fioletową UV-235 podłączona pod włącznik wentylatora i masz powietrze w 99,99% jałowe, wolne od wszystkich możliwych bakterii wirusów i przetrwalników wymiana takiej świetlówki raz na kilka lat będzie zdecydowanie tańsza i o wiele skuteczniejsza od srebrnych super drogich rur rehau Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 08.01.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Ewentualnie fundujesz rurociagom raz do roku dezynfekcje i odgrzybiane ozonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filipesco 26.04.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Witam wszystkich !!! Jest to mój pierwszy post na forum, więc proszę o zrozumienie Dużo czytałem na forum odnośnie GWC i jakoś nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi co do stoswania rur do tego systemu. Też jestem na etapie wyboru rur. Rehauki odpadają ze względu na cenę ! Mam możliwość zakupu rur PP dwuściennych z Wavinu. Oczywiście duuuużo taniej niż Rehau ! Bardzo proszę o radę czy one się nadadzą do GWC i czy będą spełniać swoje zadanie. Pytanie kieruję również dlatego, że na stronie rekuperatory.pl znalazłem informację, iż montarz rur dwuściennych wręcz dyskwalifikuję ich zastosowanie jako wymienniki ciepła. Dziękuję za pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts