Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego rury do GWC?

jarkopolo1

Recommended Posts

No witam Was

Przeszukałem setki stron róznych For internetowych by dowiedzieć się jakich rur użyć do GWC.

Masa wątków = zero konkretów jedynie wymądrzanie się, kłótnie i dopiekanie sobie nawzajem przez znawców tematu

Pytanie mojej jest proste:

Z JAKIEGO MATERIAŁU ZROBIĆ GWC RUROWE ?? zeby było taniej niż RECHa u

CZEGO UŻYWACIE

JAK SIE SPRAWUJE

i proszę bez zbędnego zaśmiecania temtu i kłótni na poziomie pseudo akademickim

zapraszam do podzielenia się doświadczeniami

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1) ściągnąłem program REHAU AWADUKT Thermo

2) obliczyłem długość rur tak aby przy -20 na świecie dawało na wylocie około 0 przy 300 m3/h

3) wyznaczyłem położenie rurek na działce

4) zakopałem rurki

Schemat wygląda tak

Czerpnia- rura fi 200 pionowo w dół na odpowiednią głębokość trójnik 90* W dół rura pionowa jako zbiornik kondensatu (około 0,5m) zaślepiona denkiem

Od rozgałęzienia trójnika kładziesz rury ze spadkiem ~2% do czerpni (przy czerpni głębiej)

Złącza rur owijasz dodatkowo taśmą samo-wulkanizującą lub aluminiową ale dobrą

Rur nie kleisz zbyt duże odległości (rozszerzalność termiczna)

Stosuj minimalną ilość kolan - zgodnie z zasadą że lepiej dać 2 45* niż jedną 90

Mi wyszło 60mb rurki fi 200 i 4 kolana 90*

Wydajność Reku mam obliczoną na 290m3/h dom 145m2

Jeśli nie rehau to rury tylko polipropylenowe i z jak najcieńszymi ściankami, pcv ma dużo większy współczynnik przenikania ciepła od pp.

chyba raczej opór, bo akurat duży stopień przenikania (mały opór) jest tutaj wskazane, w końcu to grunt przez ścianki ma oddać swoje ciepło powietrzu

a gdzie najlepiej kupić rury Polipropylenowe?

ja rozmawiałem z instlatorem pana brzeczkowskiego i 30mb rury która sprowadzają z zagranicy i ma ponoć najlepsza przenikalność wyszło razem z czerpnią 2100 zł (czerpnia śliczna z nierdzewki)

ale polipropylenowe tez mnie interesują

pamietajcie o połozeniu syropianu nad rurami ;-)

Jeśli nie rehau to rury tylko polipropylenowe i z jak najcieńszymi ściankami, pcv ma dużo większy współczynnik przenikania ciepła od pp.

chyba raczej opór, bo akurat duży stopień przenikania (mały opór) jest tutaj wskazane, w końcu to grunt przez ścianki ma oddać swoje ciepło powietrzu

Tylko czy PP się nadaje pod ziemię?

Ze strony Magnaplastu:

kanaliza zew. PVC-U, przew.cieplna 0,15 W/mK

kanaliza wew. PP, przew.cieplna 0,23 W/mK

EDIT:

W sumie to chyba się nadaje, jako, że Rehauki to PP jak przed chwilą znalazłem.

1) ściągnąłem program REHAU AWADUKT Thermo

2) obliczyłem długość rur tak aby przy -20 na świecie dawało na wylocie około 0 przy 300 m3/h

3) wyznaczyłem położenie rurek na działce

4) zakopałem rurki

Schemat wygląda tak

Czerpnia- rura fi 200 pionowo w dół na odpowiednią głębokość trójnik 90* W dół rura pionowa jako zbiornik kondensatu (około 0,5m) zaślepiona denkiem

Od rozgałęzienia trójnika kładziesz rury ze spadkiem ~2% do czerpni (przy czerpni głębiej)

Złącza rur owijasz dodatkowo taśmą samo-wulkanizującą lub aluminiową ale dobrą

Rur nie kleisz zbyt duże odległości (rozszerzalność termiczna)

Stosuj minimalną ilość kolan - zgodnie z zasadą że lepiej dać 2 45* niż jedną 90

Mi wyszło 60mb rurki fi 200 i 4 kolana 90*

Wydajność Reku mam obliczoną na 290m3/h dom 145m2

A jak odprowadzasz skropliny z tej rury o dł. 0,5 m. ?

Masz tam pompkę ?

pzdr

• 9 months później...
a jak wygląda sprawa bakterii

montujesz w rurze GWC świetlówkę antybakteryjną ultra fioletową UV-235 podłączona pod włącznik wentylatora i masz powietrze w 99,99% jałowe, wolne od wszystkich możliwych bakterii wirusów i przetrwalników

wymiana takiej świetlówki raz na kilka lat będzie zdecydowanie tańsza i o wiele skuteczniejsza od srebrnych super drogich rur rehau

• 3 months później...

Witam wszystkich !!!

Jest to mój pierwszy post na forum, więc proszę o zrozumienie ;-)

Dużo czytałem na forum odnośnie GWC i jakoś nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi co do stoswania rur do tego systemu. Też jestem na etapie wyboru rur. Rehauki odpadają ze względu na cenę ! Mam możliwość zakupu rur PP dwuściennych z Wavinu. Oczywiście duuuużo taniej niż Rehau ! Bardzo proszę o radę czy one się nadadzą do GWC i czy będą spełniać swoje zadanie. Pytanie kieruję również dlatego, że na stronie rekuperatory.pl znalazłem informację, iż montarz rur dwuściennych wręcz dyskwalifikuję ich zastosowanie jako wymienniki ciepła.

Dziękuję za pomoc !