Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze, komentarze czyli Cafe pod Barrankami

Recommended Posts

A ja myślałam,że Barranki ludzkim głosem to tylko w Wigilię nadają :wink: Łelkam bak i wracam do sprzątania.Ostatnio mam większy porządek na budowie niż w mieszkaniu :oops: :oops: Czekam na nowe , błyskotliwe i skrzące się od dowcipu dziennikowpisy :D

Niioooooo..... 8) Widziałam na własne patrzałki ten pięęękny porządek w pięęęęknym domku z pięęęęęęęęęęęęęęęknym kominkiem!!!!!!!!! 8) 8) 8) :D :D :D

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja myślałam,że Barranki ludzkim głosem to tylko w Wigilię nadają :wink: Łelkam bak i wracam do sprzątania.Ostatnio mam większy porządek na budowie niż w mieszkaniu :oops: :oops: Czekam na nowe , błyskotliwe i skrzące się od dowcipu dziennikowpisy :D

Wpadniesz posprzątać u nas? Tak żeby nie wyjść z wprawy?

Choć przyznaję, że pani barrankowa to patrzy na mnie barranem jak ja nieustannie chcę na budowie zamiatać :wink: :wink: :wink: A w domu... :oops:

Jeszcze w kwestii zaniknięć:

by Puls Biznesu:

Cocooning - czyli pułapka czarownej norki

Najchętniej wolny czas spędzasz w domu, budujesz azyl w przytulnych salonach, lubisz się zamykać w kokonie prywatności? To znaczy, że jesteś wyznawcą nowej "świeckiej religii" - cocooningu.

Cocooning, dosłownie kokonizacja, to ucieczka przed światem, zaszycie się w swoich czterech ścianach, celebrowanie domatorstwa. Odnajdywanie piękna w codziennych rytuałach. Najlepiej we własnym domu albo na strzeżonym, ekskluzywnym osiedlu. To styl życia. Rodzaj filozofii w duchu slow movement (powolny ruch). Reakcja nie wszechogarniający chaos i pośpiech. Ale to tylko jedna strona medalu. Cocooning to także domena speców od marketingu. I bardzo dochodowy biznes.

Żeby uprawiać cocooning, trzeba "dopieszczać" swoje gniazdko. Tworzyć w nim specjalny klimat - wyciszenia, spokoju, błogości. Jakież tu pole do popisu dla architektów i dekoratorów wnętrz, dla producentów mebli oraz sprzętu AGD i RTV, dla galerii sztuki i sklepów z tzw. sztuką użytkową. A także dla firm fonograficznych, dystrybutorów filmów na DVD, winiarni czy wydawców książek kucharskich. Bo cocooning narzuca to, co wypada słuchać, oglądać, pić i jadać...

Ale największy problem z cocooningiem polega na czymś innym. Zamknięcie w pięknie uwitym kokonie powoduje izolację, poczucie osamotnienia, jak zauważa socjolog Tomasz Kozłowski w grudniowym numerze "Charakterów". A z natury człowiek jest istotą społeczną.

I dlatego po jakimś czasie się wyłazi (na chwilę

:wink: )

Wpadniesz posprzątać u nas? Tak żeby nie wyjść z wprawy?

Choć przyznaję, że pani barrankowa to patrzy na mnie barranem jak ja nieustannie chcę na budowie zamiatać :wink: :wink: :wink: A w domu... :oops:

Jak się z syfem w mieszkaniu uporam do Świąt to uznam to za CUD Bożonarodzeniowy :oops:

Ostatnio zamiotłam wszystkie nasze wylewki i robię remanent w butach,żeby sobie wywieźć na budowę na zmianę :oops: :lol: Bo z kaloszy strasznie mi się sypie pasek na to wymiecione :oops:

Niioooooo..... 8) Widziałam na własne patrzałki ten pięęękny porządek w pięęęęknym domku z pięęęęęęęęęęęęęęęknym kominkiem!!!!!!!!! 8) 8) 8) :D :D :D

Rasiula :oops: :oops: no co Ty :oops: :oops:

No, nam się ona napadowo przytrafia. A jak się przeniesiemy na wsię, to już w ogóle strachbać :wink: Kokoning do kwadratu

O tym samym ostatnio pomyślałam :p

Przy okazji propozycji sylwestrowych wyszło, że ja to bym najchętniej w domu posiedziała. I wtedy sobie pomyślałam, że teraz mieszkając w mieście mi się nie chce to co to będzie jak będę mieszkać na tak odległej wsi :roll: