Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze, komentarze czyli Cafe pod Barrankami

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej, dowiedziałam się od Rasi, że macie kontakt z jakąś bardzo fajną behawiorystką od psów. Mam problem z Truflą.

Chyba bedę musiała się skonsultować z kimś mądrym. Mogę prosić o namiary? Z góry dziękuję.

pisałam na priv, ale macie zapchaną skrzynkę

• 3 weeks później...
Ha. Przyjechała pompa obieżyświatka. W międzyczasie okazało się, że mróz poczynił spustoszenia, rozsadzając, mimo spuszczonej wody, dwie głowice w bateriach i jeden kawałek kolanka w nieodpowiednio zasłoniętej części instalacji wodociągowej. Trochę się nawet po ścianie polało, ale generalnie nie jest źle. Wygląda na to, że gdzieś w połowie przyszłego tygodnia dom zacznie być powoli rozgrzewany, choć na początku uruchamiamy tylko pętle podłogówki, bez grzejników. No i będzie ciepła woda. Ale dżez.

Trzeba ją uruchomić i trochę ziemi podsypać, bo jest katastrofa błotno-zalewowa. Miejsce, gdzie ma być studzienka zbiorcza od pompy na razie jest jeziorem dwumetrowej głębokości, które jutro ma być odpompowywane... Myślę, że w czerwcu damy radę...

jeszcze pompujecie ?

• 1 month później...

Tiaaaaaaa

No dłuuugo, długo nas tu nie było, ale jakoś, jak widać nie wywołało to jakichś anomalii. Więc jak się teraz pojawiam, to pewnie też nie wywoła to specjalnych wzruszeń :rolleyes: Ale nic to. Tak naprawdę to przez zestaw okoliczności niesprzyjających nie pojawiamy się zbyt często. Ten zestaw to:

1. bo mnie komputer w pracy nie chce wpuszczać na forum uparcie twierdząc, że nieprawidłowe jest login lub hasło lub jedno i drugie, a to jawne kłamstwo jest.

2. dzieje się niewiele, więc i czym tu się chwalić?

3. nieustannie czekamy, aż nam wyschnie działka, która w tym roku jeszcze ani razu nie była sucha i jest połacią trwale bagienną, więc nie ma jak zapraszać w gości

4. generalnie raz się chce, raz się nie chce, co też ma duży wpływ...

Ale gdyby to kogoś jednak interesowało, to w ostatnim czasie zaczęły dziać się pewne rzeczy, o których może warto powiedzieć. Zatem, dadam:

1. Od tygodnia mamy ciepłą wodę! Z perypetiami, o których może przy okazji, po cichu i kameralnie ruszyła niejaka Wacławska (tak została nazwana z racji naklejki w bebechach, głoszącej - OK, podpisane Wacławska), czyli nasza mrucząca pompa ciepła Danfoss DPH12... Na razie na ograniczonej instalacji, bez recyrkulacji i grzejników, tylko na kranach (CWU) i pętlach podłogowych. Ale generalnie - czad! Już choćby po to będzie można zajrzeć, bo to chyba pierwsza działająca pompa ciepła w towarzystwie :welcome:

2. Jutro zaczynamy powoli gromadzić ziemię żeby coś zrobić z terenem. Mamy nadzieję, że jutro trafi pierwsze 60-90 ton ziemi, a potem w miarę kasy sukcesywnie dalej. W sobotę ściągam koparkowego i zaczynamy głaskać, bo inaczej zwariujemy w tym mlaskającym błocku.

3. Ulegając naciskom banku, dziś odebrałem POZWOLENIE NA UŻYTKOWANIE naszego domu. Nawet się możemy już zameldować... To zabawne. W świetle prawa nasza budowa jest teraz domem, a wielu ludzi trwale mieszka na budowach (formalnie), chociaż są to już gotowe domy. Przy okazji wyszło na to, że nasz PINB na trzy tygodnie schował w kącie dokumenty, żeby przypadkiem czegokolwiek się na nich nie dopatrzyć, a po trzech tygodniach wyjął teczkę, przybił pieczątkę, że mu się wszystko podoba i z bańki. Właściwie mógłby to zrobić od ręki, ale to obniżałoby prestiż urzędu.

4. Porzucony Dziennik budowy dzięki wam stanie się książką - prawdopodobnie w przyszłym tygodniu podpiszemy umowę z bardzo dużym wydawnictwem, ale na razie nic więcej nie powiem, żeby nie zapeszyć. W każdym razie według wstępnych ustaleń siążka ma się ukazać w maju przyszłego roku...

Rasiula, dzięki za kopa w dupsko, żeby wrócić się zaktywizować... Buziole

jeśli ktoś już zapomniał, to napisaliśmy my, barranki2 :-)