mika 12.11.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Drodzy forumowicze,mam pytanie związane z projektem starego domu.Mój ojciec wybudował połówkę bliźniaka w 1970 roku.Niestety jak to bywało wówczas, stan rzeczywisty odbiega od projektu. Miała byc piwnica na głebokość 1,4 metra, a jest przyziemie równo z poziomem gruntu. Dodatkowo W połowie lat 80-tych została dobudowana przybudówka mieszkalna.Standardowo nie ma księgi wieczystej i dodatkowo zmiany w projekcie nie zostały zgłoszone. Teraz chcę to "wyprostować" włącznie z przeniesieniem własności na mnie.Opłaty notarialne itp opłaty związane z przeniesieniem własności na podstawie darowizny już "rozgryzłem" w teorii.Chodzi mi głównie o to, z czym się muszę liczyć i ile mnie to będzie kosztować w związku z aktualizacją projektu.Bo z tego co wiem to samowole budowlane można zarejestrować ale wiąze się to z kosztami. Czy ktoś może mi wyjaśnić co mnie czeka.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 12.11.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 U mnie było podobnie. Ponieważ obecnie robię rozbudowę, w ramach projektu rozbudowy architekt zinwentaryzował stary budynek i wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika 12.11.2003 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Czyli co? Architekt ma zrobic rewizję/inwentaryzację projektu i z tym mam udać się do Gminy?Byłbym wdzięczny za więcej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 12.11.2003 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Nie zawsze to wygląda tak pięknie Również planowaliśmy rozbudowę takiego domu (wybudowanego niezgodnie z projektem), lecz okazało się to nieopłacalne. Musielibyśmy najpierw zalegalizować samowolę budowlaną, co wiązało się z dużymi kosztami (finansowe i czasowe) i nie do końca było pewne że zakończy się pozytywnie. Tak czy inaczej stwierdziliśmy, iż lepiej budować nowy dom Żaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pereł 12.11.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 "Gazeta Prawna": za karę... armia nowych urzędników 09:52 12.11.2003środa "Gazeta Prawna" dotarła do dokumentów przygotowanych przez resort infrastruktury. Kolejna zmiana prawa budowlanego przewiduje, że za legalizacje domu zbudowanego niezgodnie z prawem trzeba będzie zapłacić 50 tys. zł.Zamieszkanie w niewykończonym domu będzie grozić karą 10 tys. zł. Nowe przepisy ma egzekwować 400 nowych urzędników, których zatrudnienie będzie kosztować podatników 18,75 mln zł rocznie - pisze w "GP" Michał Kosiarski. Zdaniem radcy głównego inspektora nadzoru budowlanego ds. legislacji Pawła Ziemskiego, podwyżki obejmą zarówno opłaty za legalizację samowoli budowlanej, jak i kary za nieprawidłowości wykryte podczas obowiązkowych kontroli dokonywanych na budowach (maja rozpocząć się w styczniu). Resort infrastruktury przewiduje wzrost podstawowej stawki, na podstawie której dokonuje sie wyliczeń tych kar i opłaty, z 300 aż do 500 zł. "GP" przypomina, że ponad rok temu rządowy projekt nowelizacji prawa budowlanego przewidywał stawkę 200 zł. Pojawią się nowe kary za nielegalne użytkowanie budynku. (PAP) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts