sys35 29.05.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Ja zupełnie sie na tym nie znam,ale mam cennik firmy Comap ( i mam mieć do tego dostarczony projekt podłogówki pod warunkiem ,że zakupię materiały u nich) i tam głowica elektrotermiczna ( siłownik) M30 kosztuje 134 zł , moduł z zaworem termostatycznym 3/4 Euro 40 zł oraz moduł regulacyjny z przepływomierzem 0,6-2,4 l/min 76 zł . to chyba sa te elementy o których wspomniała Cieszynianka. Tylko ,ze dla Kan-thermu taki zestaw kosztuje wobec tego w sumie 155 zł , a dla Comapu - 250 zł. Czy ktos mógłby porównać te systemy ? Moi hydraulicy powiedzieli ,ze oni pracują tylko na Comapie - bo to bardzo solidna firma i na całość dają 10 lat gwarancji. Na innym systemie nie będa pracować. A jesli ich zmuszę do innego systemu - to oni mi gwarancji nie dają Co robić? pozdrawiam i dziekuję za rady Nie dają gwarancji na co:) ? Na to, że będzie grzało ? Gwarancje na materiał daje producent a nie oni. Oni powinni dac gwarancje na jakośc wykonanej pracy. Może nie mają narzędzi do innego systemu A tak naprawdę to ta gwarancja nikomu nie jest potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 05.06.2009 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Już teraz wiem ,że dałam się wpuścić w maliny. To taki ich popisowy numer - nie dajemy gwarancji jak Pani nie weźmie tego co my chcemy Pani zaproponować ( w domyśle sprzedać- mają swoja hurtownię i pewnie z tego duży odsyp . Potem w ten sposób jeszcze chcieli mi wcisnąć zmiękczacz za 4500 zł-ale sie nie dałam -tylko ,że przy podłogówce to niestety dużo większe koszty . A z ta gwarancja od Comapu to tez jedna wielka ściema - 10 lat to oni dają na rurki , reszta systemu co najwyzej 2 lata. Miałam obiecane przez hydraulików ,ze projektant z Comapu od razu zrobi mi przy tej okazji projekt jak z ogrzewania płaszczyznowego zrobić na lato klimatyzacje ( przy pompie ciepła).Jak dostałam projekt okazało się ,ze nie ma tam klimatyzacji.Tłumaczyli,że to wyszło by bardzo drogo , trzeba uważac ,żeby na podłodze nie skraplała się para wodna i mnóstwo innych przeszkód - słowem przekonali mnie ,ze to jest praktycznie nie do wykonania. Później ,jak wydobyłam od nich numer do projektanta i zapytałam o tą klimatyzację - czy to naprawdę taki wielki koszt to był ogromnie zdziwiony - bo o klimatyzacji nikt z nim nie rozmawiał,a poza tym Comap się tym wcale nie zajmuje i odesłał mnie do innej firmy. Koszmar. to straszne kłamczuchy Chetnie bym z nich w tym momencie zrezygnowała,bo dali mi się w kość jeszcze kilkoma innymi numerami. Boje się jednak ,ze moge trafić na kogos jeszcze gorszego,poza tym to oni wiedza jak poprowadzili rurki , co z czym połaczyc itp. Tak więc wykonanie kotłowni też im chyba zostawię - chociaz nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 24.06.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Czy może ktoś podać jakiś sprawdzony tynk na ścianę z ogrzewaniem wodnym? Lub proporcje co i ile dawaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 25.06.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Czy może ktoś podać jakiś sprawdzony tynk na ścianę z ogrzewaniem wodnym? Lub proporcje co i ile dawaliście? Gips/wapno: KNAUF MP75 G/F Glina: Claytec Wapno: Marmorit ROTKALK Wapno/cemen: Wulfrath/Montenovo Na przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 30.06.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Czy może ktoś podać jakiś sprawdzony tynk na ścianę z ogrzewaniem wodnym? Lub proporcje co i ile dawaliście? Gips/wapno: KNAUF MP75 G/F Glina: Claytec Wapno: Marmorit ROTKALK Wapno/cemen: Wulfrath/Montenovo Na przykład. Przykłady super a może coś realnego do znalezienia? Ten knauf to na zamówienie jest produkowany i nikt mi nie wyprodukuje 2 ton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia i grzegorz 02.07.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 witam ja nie będę się wypowiadać o współczynnikach i takich tam różnych technicznych sprawach. ... ogrzewanie ścienne mam u siebie. Nie mam na ścianie żadnych styropianów. na założonych rurkach na ścianie jest zwykły tynk z plastyfikatorem , tynk jest grubszy na tych ścinach grzewczych i ma ok 6cm, a na ścianach bez rurek ok 3-4 cm. Dom zbudowany z betonu komórkowego 24cm. Elewacja styropian 12cm. Jest cieplutko i nie żałuję decyzji. Cały dom jest równo ogrzany, a nie tylko jak od kaloryfera, najcieplej przy kaloryferze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 02.07.2009 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Fajnie ,że wypowiedział się ktoś po praktycznym sprawdzeniu ściennego .U mnie do tynku też dodano tylko plastyfikator - pocieszyliscie mnie nieco. Mam nadzieję ,ze tynk nie pęka.Miały byc dylatacjena brzegach ścian - ale tynkarze je tak pozakładali,że własciwie jakby ich nie było. Matwiłam sie, że będzie kicha i mnóstwo rys na ścianie po włączeniu grzania. Mam pytanko - czym grzejecie rurki ( eko-groszek ,gaz PC ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 02.07.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Fajnie ,że wypowiedział się ktoś po praktycznym sprawdzeniu ściennego .U mnie do tynku też dodano tylko plastyfikator - pocieszyliscie mnie nieco. Mam nadzieję ,ze tynk nie pęka.Miały byc dylatacjena brzegach ścian - ale tynkarze je tak pozakładali,że własciwie jakby ich nie było. Matwiłam sie, że będzie kicha i mnóstwo rys na ścianie po włączeniu grzania. Mam pytanko - czym grzejecie rurki ( eko-groszek ,gaz PC ?) Gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 02.07.2009 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 A czy ktos z was używa PC? chodzi mi bowiem jedna mysl po głowie- uzywanie ogrzewania ściennego do chłodzenia w lecie przy wykorzystaniu pompy ciepła. Podłogówke odradzaja bo podłoga zimna i nieprzyjemne jest to dla stóp To może wykorzystac do tego ścianę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 03.07.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Obawiam się że chłodzenie pasywne.... czyli ścienne/podłogowe w naszym klimacie nie jest dobrym pomysłem.Ponieważ w sytuacji kiedy zaistnieje różnica temperatur pow 17 stopni .... to wystąpi zjawisko punktu rosy....Czyli gdy przy temp 32 stopnie (bo operuje słońce) nagle występuje burza i temp wieczorem spada do 15 ..... to na ścianie mamy ładny basen.W naszym klimacie zalecam rekuperator z GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 04.07.2009 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Ale ja nie mam rekuperatora . Do tego zapewne trzeba jeszcze wentylację mechaniczną doprowadzoną do każdego pomieszczenia. Nie da sie juz tego zrobic , zreszta świadomie zrezygnowałam z tego na poczatku projektu. Macie inne pomysły na chłodzenie? bezpieczne dla podłóg i ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia i grzegorz 05.07.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Fajnie ,że wypowiedział się ktoś po praktycznym sprawdzeniu ściennego .U mnie do tynku też dodano tylko plastyfikator - pocieszyliscie mnie nieco. Mam nadzieję ,ze tynk nie pęka.Miały byc dylatacjena brzegach ścian - ale tynkarze je tak pozakładali,że własciwie jakby ich nie było. Matwiłam sie, że będzie kicha i mnóstwo rys na ścianie po włączeniu grzania. Mam pytanko - czym grzejecie rurki ( eko-groszek ,gaz PC ?) Gaz również gaz i nic nie popękało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 09.07.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Jeszcze mam dwa pytanka.1. Jak macie zrobioną regulacje temp na tych ścianach? 2. Jeżeli ktoś ma zasilanie z zasobnika to czy na rozdzielaczu ma być odpowietrznik ? Jak by ktoś mógł mi wysłać fotę takiego rozdzielacza to byłbym wdzięczny. Bo u mnie co hydraulik to ma inną opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 09.07.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Jeszcze mam dwa pytanka. 1. Jak macie zrobioną regulacje temp na tych ścianach? 2. Jeżeli ktoś ma zasilanie z zasobnika to czy na rozdzielaczu ma być odpowietrznik ? Jak by ktoś mógł mi wysłać fotę takiego rozdzielacza to byłbym wdzięczny. Bo u mnie co hydraulik to ma inną opcję. U nas tak jak reszta podłogówki, każde pomieszczenie ma termostat, na którym zadaje się żądaną temperaturę pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts