Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

z pamiętnika kotłowego:

Jeśli przegrzewa się sam kocioł to może znaczyć że z pompą obiegową CO jest coś nie tak

Jeśli to podajnik się przegrzewa, to u mnie to jest sygnał że muszę przeczyścić kominówki czyli otwory między palnikiem a kominem, w których schładzane są spaliny i gromadzi się sadza, która ogranicza ciąg kominowy. Nie wiem jak w Twoim Shreku to jest rozwiązane, ale moj kocioł co dwa tygodnie wymaga takiej półgodzinnej rozrywki kominiarskiej

pozdrawiam

Jarek

https://forum.murator.pl/topic/119650-za-rogatym-p%C5%82otem-w-prawo-komentarze/page/4/#findComment-3883769

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ON.

A wiesz, że coś w tym może być. Wczoraj mi się przegrzewał, i dopiero jak odkręciłem dekielek w pompie to poszło powietrze i dopiero woda, no i temperatura poszła w grzejniki momentalnie.

https://forum.murator.pl/topic/119650-za-rogatym-p%C5%82otem-w-prawo-komentarze/page/4/#findComment-3886432

Pasie,

ja NG też odkryłam, ale jakoś to co chciałam bardziej mi się podobało w polerze a my chcieliśmy matowe podłogi.

Pamesa jest fajowa. We środę przywieżli nam te kafle i nie moge sie na nie napatrzeć..... :p

A co do pokoju Córci......To złapałam się na tym że robie jej swój pokój marzeń z dzieciństwa..... Nie wiem czy to dobrze, ale chyba wszystkie dziewczynki marzą o takich słodkościowych, przytulaśno-księżniczkowych pokoikach :oops:

Poza tym, ponieważ mati śpi na razie w naszej sypialni, chcemy od razu przenieść ją do jej pokoju i plan jest taki, że to jej pokoik będzie calutki wykończony i urządzony tak by zakochała się w nim od pierwszego wejrzenia i nie chciała nawet patrzeć w stronę naszej sypialni :)

Dzisiaj zakupilismy halogeny do łazienek. Podeszlismy do tego z marszu, bez ceregieli, bo przecież po dwóch miesiącach od zamieszkania i tak nie będę o nich juz pamiętała.....chyba że się żarówka przepali :wink:

https://forum.murator.pl/topic/119650-za-rogatym-p%C5%82otem-w-prawo-komentarze/page/4/#findComment-3893916

Pamesę jak i wszystkie inne kafle zamawiałam w swiatlazienek.waw.pl - ale nie przez net tylko "na żywo", bo mam do nich dwa kroki.

Miałam czekać na nią 3 tyg. ale dostałam w tydzień!

Jak na razie jestem bardzo zadowolona z obsługi - Pan dzwoni do mnie z informacjami co do stanu realizacji zamówienia (czekamy jeszcze na Mosavit i Alfalux), i nie obiecuje gruszek na wierzbie - z Mosavitem powiedział, że nie zdążył z zamówieniem i on będzie to miał dopiero za miesiąc więc zapytał czy nie mam jakiegoś innego dostawcy, który załatwiłby mi szybciej czy jednak zamawiam u niego i czekam :o Mnie to do niego przekonało.

Ceny też bardzo ok :wink:

https://forum.murator.pl/topic/119650-za-rogatym-p%C5%82otem-w-prawo-komentarze/page/4/#findComment-3894697

• 3 weeks później...
Pamesę jak i wszystkie inne kafle zamawiałam w swiatlazienek.waw.pl - ale nie przez net tylko "na żywo", bo mam do nich dwa kroki.

Miałam czekać na nią 3 tyg. ale dostałam w tydzień!

Jak na razie jestem bardzo zadowolona z obsługi - Pan dzwoni do mnie z informacjami co do stanu realizacji zamówienia (czekamy jeszcze na Mosavit i Alfalux), i nie obiecuje gruszek na wierzbie - z Mosavitem powiedział, że nie zdążył z zamówieniem i on będzie to miał dopiero za miesiąc więc zapytał czy nie mam jakiegoś innego dostawcy, który załatwiłby mi szybciej czy jednak zamawiam u niego i czekam :o Mnie to do niego przekonało.

Ceny też bardzo ok :wink:

tam byłam, zamówiłam i czekam :) już w przyszłym tygodniu część ma przyjechać 8) dzięki za namiar :lol:

https://forum.murator.pl/topic/119650-za-rogatym-p%C5%82otem-w-prawo-komentarze/page/4/#findComment-3952601

Cieszę się że mogłam pomóc. Ja czekam jeszcze tylo na Mosavit, mam go dostać w przyszłym tygodniu.

Tymczasem dzisiaj moja "kropkowana" Pamesa juz sie kładzie i gebusię cieszy :lol:

Mało piszemy bo sił nie mamy. Jakoś ostatnie dni nas wykańczają. Sporo się dzieje. Pan Paweł skonczył GK, pogipsował wszystko i zagruntował. Całe poddasze gotowe do malowania. Dzisiaj zaczął układać łazienkę dziecięcą (Pamesa). Wybralismy juz kolory do pokoju córc (+ dzisiaj kupiłam jej tapetę w delikatne pastelowe paseczki róż-krem-zieleń-żółty)i, pokoju Dziecięcego i na korytarz i klatke schodową (pastele ogólnie rzecz biorąc, kolry ziemi, nazw nie pamiętam, na nos padam jak będę bardziej żywa to się wysile i napiszę).

Nie mamy jeszcze koncepcji kolorystycznej do sypialni i to mnie boli jak nie wiem co.

A żeby tak kolorowo nie było to okazało się że nasz komin "się spocił" i paskudna plama wylazła na scianie w łazience Dziecięcej. O smrodku jak w wędzarni nie wspomnę.....

Szczęście w nieszczęściu ze wyszło to teraz. Plama została skuta, zaklejona i zamazana folia w płynie. Dodatkowo akurat ta ściana będzie zabudowana GK więc mamy nadzieję że akurat tutaj problem nie powienien wracać. Niemniej jednak trzeba będzie chyba z czasem pomyślec o wsadzeniu rury do komina.

Ot i tak. Ide spać. Jakiś koszmarny ten dzisiejszy dzień mieliśmy....

ONA

https://forum.murator.pl/topic/119650-za-rogatym-p%C5%82otem-w-prawo-komentarze/page/4/#findComment-3955831

Cieszę się że mogłam pomóc. Ja czekam jeszcze tylo na Mosavit, mam go dostać w przyszłym tygodniu.

Tymczasem dzisiaj moja "kropkowana" Pamesa juz sie kładzie i gebusię cieszy :lol:

Mało piszemy bo sił nie mamy. Jakoś ostatnie dni nas wykańczają. Sporo się dzieje. Pan Paweł skonczył GK, pogipsował wszystko i zagruntował. Całe poddasze gotowe do malowania. Dzisiaj zaczął układać łazienkę dziecięcą (Pamesa). Wybralismy juz kolory do pokoju córc (+ dzisiaj kupiłam jej tapetę w delikatne pastelowe paseczki róż-krem-zieleń-żółty)i, pokoju Dziecięcego i na korytarz i klatke schodową (pastele ogólnie rzecz biorąc, kolry ziemi, nazw nie pamiętam, na nos padam jak będę bardziej żywa to się wysile i napiszę).

Nie mamy jeszcze koncepcji kolorystycznej do sypialni i to mnie boli jak nie wiem co.

A żeby tak kolorowo nie było to okazało się że nasz komin "się spocił" i paskudna plama wylazła na scianie w łazience Dziecięcej. O smrodku jak w wędzarni nie wspomnę.....

Szczęście w nieszczęściu ze wyszło to teraz. Plama została skuta, zaklejona i zamazana folia w płynie. Dodatkowo akurat ta ściana będzie zabudowana GK więc mamy nadzieję że akurat tutaj problem nie powienien wracać. Niemniej jednak trzeba będzie chyba z czasem pomyślec o wsadzeniu rury do komina.

Ot i tak. Ide spać. Jakiś koszmarny ten dzisiejszy dzień mieliśmy....

ONA

Współczuje i sił dużo życzę :D

Jesssu, jak pomyslę, że już niedługo mnie też to czeka :roll: ja koncepcji kolorystycznych żadnych jeszcze nie mam, no może poza sypialnią właśnie, chyba będzie fioletowo-szara lub szaro-fioletowa :lol:

to ja czekam na zdjęcia :lol: :lol: :lol:

https://forum.murator.pl/topic/119650-za-rogatym-p%C5%82otem-w-prawo-komentarze/page/4/#findComment-3955918

• 2 weeks później...

Ok, minął tydzień niezwykle pracowity. Moja Mama przyjechała zająć się Matylką a ja działałam na budowie pełną parą.

- kupiłam i pomalowałam tralki do balustrady na poddaszu

- pomalowałam (bieliłam lakierobejcą) wszystkie belki konstrukcyjne stojące w pokojach na poddaszu

- w sobotę mój Tato przywiózł od stolarza obudowy na jętki i belki na sufit w jadalni (montowali to z Mężem moim do północy)

- tato przywiózł też parapety od stolarza, które w niedzielę z Mężem lakierowaliśmy - są dębowe i na prawdę piękne więc jako że nie byliśmy sfiksowani na jakiś konkretny kolor pomalowaliśmy je Kaponem żeby zachować naturalny kolor drewna i je zabezpieczyć, a jak nam się odmieni to zawsze możemy pomalować

- wybraliśmy już ostatecznie farby do wszystkich pomieszczeń i w końcu objawiła mi się nasza sypialnia - będzie w ciepłych odcieniach szarości a natchnieniem mi było pewne zdjęcie które znalazłam wędrując po forum :wink: (wrzucę wieczorem)

- dzisiaj odbieram mozaikę do naszej łazienki - nie wspomniałam jaki z nią był cyrk. Pan ze sklepu zadzwonił, że w Niemczech nie załadowano jej z transportem do Polski i nie dotrze w umówionym terminie, będzie miesiąc opóźniona bo nie wyprodukowali jej akurat :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: MÓJ WYMARZONY ROCK JAZMIN!!!!!! Ok. Zacisnęłam zęby i włączyłam logikę: "za miesiąc to pan Paweł już ma się pakować do domu a nie mi mozaikę kłaść, więc musimy mieć coś innego". Poleciałam na bartycką. Tam wynalazłam cos bardzo podobnego i w dodatku tańszego! Na standzie wyglądało spoko: białe, trochę nieregularne brzegi tylko zastanowiło mnie że jakoś tak dosyć ostro zakończone..... , perłowy połysk.... no fajne, i dostępne od ręki! Wzięłam wszystko co mieli, choć o jakis jeden plaster i tak to było za mało..... Podjeżdżam pod magazyn żeby odebrać a tu..... 17 plastrów klejonych na papierze (układanie tego to koszmar bo nie można wyrównać i się robi "na czuja"), 4 plastry na siatce ale wyglądały jakby leżały w tym magazynie chyba z 10 lat i niektóre kostki nawet nie były juz przyklejone do tej siatki...... W dodatku gdy wzięłam w rękę pojedynczą kostkę mogłam na miejscu podciąć sobie żyły tymi brzegami!!!! taki cholerstwo ostre....

No nic.....w wozie Maleństwo zniecierpliwione ryczy wniebogłosy ......mozaika zapłacona......Zaznaczyłam magazynierowi ze zapewne z tym wrócę , ale niech mój glazurnik to zobaczy czy coś z tego wyjdzie.....

Pan Paweł od razu papierosa odpalił jak to zobaczył! :o

Efekt był taki że wybrałam zupełnie inną mozaikę, w odcieniach zieleni, szklaną, trzy razy droższą, i jadę ją dzisiaj odebrać. Mam nadzieję że będzie ok bo już kolejnej wizyty na bartyckiej nie zniosę!

- zamówilismy też drzwi - Fiord z Pol-skone, pełne z regulowaną ościżnicą, białe, a z wiatrołapu do korytarza będą podwójne przeszklone a'la portal.

Zabiorę na działke dzisiaj aparat i postaram sie cyknąć parę fotek to wieczorem wrzucimy.

ONA[/img]

https://forum.murator.pl/topic/119650-za-rogatym-p%C5%82otem-w-prawo-komentarze/page/4/#findComment-3986606

ONA

tak AGD juz zakupione praktycznie. Lodówka właśnie przyjechała. We środę będzie cała reszta. Nasze typy to:

- Liebherr ICUS 30130 Comfort - ta lodówka pasuje do zabudowy kuchennej IKEA a w dodatku ma najwiekszą na rynku (z tego typu oczywiście lodówek) pojemność chłodziarki i zamrażalnika

- Electrolux EOC68200X piekarnik

- Bosch SMV 50E10 EU zmywarka

- Mastercook WKBS 90 X okap

- ARISTON TQ 751 S płyta gazowa

- Hoover VHD 814 pralka

Ja szukałam na ceneo, i patrzylam po opiniach użytkowników. Poza lodówką udało mi sie dostac wszystko w jednym sklepie i to wszystko w tym sklepie było po najniższych cenach oraz koszt dostawy wszystkiego był bardzo niski.

https://forum.murator.pl/topic/119650-za-rogatym-p%C5%82otem-w-prawo-komentarze/page/4/#findComment-3997086

ONA

tak AGD juz zakupione praktycznie. Lodówka właśnie przyjechała. We środę będzie cała reszta. Nasze typy to:

- Liebherr ICUS 30130 Comfort - ta lodówka pasuje do zabudowy kuchennej IKEA a w dodatku ma najwiekszą na rynku (z tego typu oczywiście lodówek) pojemność chłodziarki i zamrażalnika

- Electrolux EOC68200X piekarnik

- Bosch SMV 50E10 EU zmywarka

- Mastercook WKBS 90 X okap

- ARISTON TQ 751 S płyta gazowa

- Hoover VHD 814 pralka

Ja szukałam na ceneo, i patrzylam po opiniach użytkowników. Poza lodówką udało mi sie dostac wszystko w jednym sklepie i to wszystko w tym sklepie było po najniższych cenach oraz koszt dostawy wszystkiego był bardzo niski.

Dzięki wielkie- a co to za sklep? zróbmy im małą reklamę :-)

ja sie zastanawiam nad neo24.pl...

https://forum.murator.pl/topic/119650-za-rogatym-p%C5%82otem-w-prawo-komentarze/page/4/#findComment-4002537

Ten sklep to Topmarket. Na razie mamy opóznienie w dostawie, bo okap nie dojechał, ale kontakt z nimi jest bardzo dobry, dzwonia i inforują co i jak. Zobaczymy jeszcze jak sprzęt.

ONA

no rzeczywiście niektóre ceny mają całkiem sympatyczne i mają swój transport (mieścimy się w ich II strefie)

co do sprzętów wybraliśmy podobne marki ale w innych konfiguracjach :-)

Lodówka Bosch KIS 38 A 51- zależało nam na systemie no frost

Mikrofala do zabudowy Samsung FG 87 KUST i pod spodem Piekarnik Samsung BQ1D4T081 ( wstępnie myśleliśmy o Electroluxie, ale niestety ich mikrofale nie mieszczą się do szafek Ikea,a małżonka przekonała mnie ze na jednym słupku sprzęty z dwóch różnych marek i linii nie będą wyglądały najlepiej);

okap- też Samsung- HC 6247 BX

płyta indukcyjna Electrolux EHD 60020 P

zmywarka Whirpool 420 IX

i pralka LG 12391 TDK

https://forum.murator.pl/topic/119650-za-rogatym-p%C5%82otem-w-prawo-komentarze/page/4/#findComment-4010504

• 4 weeks później...

ONA

Nie pisze w dzienniku bo mi wstyd. miałam zdjęcia wkleić i jak zwykle sie ociągam......

A tak w ogóle to forum zmodyfikowali ale łatwej opcji wklejania zdjęć nie zrobili..... To by dopiero było coś! A nie jakaś tam graficzna przeróbka! Do niczego!

No dobra. Ale do rzeczy.

Rozpoczęcie przeprowadzki zaplanowane na 19.04 a więc już już tuż tuż...... A stan robót następujący:

- trzeba pomontować ceramikę

- dokończyć mozaikę w pralni + pomalować

- blat w kuchni + parapety + ostateczne malowanie po montażu

- wykładzinę do sypialni zamówić i ustalić termin układania

- 12.04 rozpoczynają układanie podłóg

- 16.04 wchodzą ze schodami

- na 19.04 chcę umówić montaż drzwi

No i najgorsze......dopiero 20.04 mają przyjechać brakujące kafle do głównej łazienki!!!!!!!!! Wkurz mam straszny, aż sie poryczałam w sklepie bo wygląda na to że Pan Paweł będzie niejako mieszkał z nami. Nie mam nic przeciwko Panu Pawłowi, ale to obcy człowiek i tak jakoś chciałabym mieć swój dom już tylko dla siebie..... Móc się delektować tymi swoimi kątami a nie z obcym człowiekiem krzątającym mi się po pokojach.

Nie wiem na ile to normalne ale jakoś trudno mi znieść myśl że np. mój nowiutki sedes, mój przysznic , moja umywaleczka będą uzywane przez majstrów....... Nie wiem czy to normalne ale niestety tak czuję, takie mam egoistyczne pobudki i nic im nie mogę poradzić....... Czy Wy też tak macie?

No dobra. Wprowadzimy się dopiero na weekend 24-25.04 i do tego czasu Pan Paweł pewnie skończy tą łazienkę ale jakoś tak już bym chciała żeby po ułożeniu podłóg nie było już w domu żadnych ekip nocujących-mieszkających....... A tu jeszcze schodziarze zapowiedzieli się na 3 dni roboty a że są z daleka to będą musieli nocować u nas w domu.......aj........

https://forum.murator.pl/topic/119650-za-rogatym-p%C5%82otem-w-prawo-komentarze/page/4/#findComment-4054620