m.d.w 27.03.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Witam, Czy ktos z was moze robil tak fundamenty lane: -szalunki od wewnatrz i zewnatrz (jak grunt nie sypki to tylko od zewnatrz)-do zewnetrznego szalunku przytwierdzony styropian od wewnatrz (plyty jedna obok drugiej dokladnie ulozone i wypoziomowane) - ten szalunek z desek nie musialby byc zatem super szczelny - szpary pomiedzy deskami akceptowalne- no i zalewamy - styropian zostaje jako ocieplenie - dokladnie przytwierdzony do zewnetrznej sciany fundamentu zysk jest taki ze nie trzeba kleic tego styropiany do scany fundamentowej. Szalunek zewnetrzny latwiejszy bo deski mozna ukladac z duzymi przerwami jesli styropian bedzie odpowiednio gruby (np 10 czy 15cm) co o tym myslicie ? Zastanawiam sie czy tak nie zrobic pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 27.03.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Czemu nie, tylko deski trzeba by usunąć bo zgniją i chyba jakiś tynk i izolacje położyć przeciw wodzie i gryzoniom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.d.w 27.03.2009 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Czemu nie, tylko deski trzeba by usunąć bo zgniją i chyba jakiś tynk i izolacje położyć przeciw wodzie i gryzoniom deski - jasne ze wyciagnac Jesli chodzi o izolacje to myslalem o papie. Albo, jeszcze sprytniej byloby chyba zastosowac styropape. Po sciagnieciu szalunku z desek moznaby ja dodatkowo pociagnac jakims mazidlem i przylepic folie. Ciekaw jestem czy juz ktos robil podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 27.03.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 ten szalunek z desek nie musialby byc zatem super szczelny - szpary pomiedzy deskami akceptowalne szpary nawet rzędu 10mm są akceptowalne no chyba że będziesz wylewał rzadki beton lub pozbawiony kruszyw frakcji grubszych czyli taki z piasku i cementu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 27.03.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Witam Jak grunt jest spoisty - to moża styropian/styrodur nawet bez szalunkku ułożyć (z zewnątrz np: 10 , wewnątrz np: 5 cm) Tynk, najlepiej z fakturą - żeby kretom i innym gryzoniom uczuć estetycznych nie urazić. . Izolacja przeciwwilgociowa (jak nie ma piwnic) - równie potrzeba co ten tynk. Betonowi okresowo zawilgocony grunt szkodzi tak jak trylince* na ulicy. Pozdrwiam * - http://pl.wikipedia.org/wiki/Trylinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 27.03.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Ja tak robiłem, szczegóły tutaj: http://forum.muratordom.pl/fundament-lany-do-gruntu,t127151-60.htm Wg mnie spoko pomysł, sporo pracy odpada potem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts