frykow 27.03.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 W jaki sposób dobiera się przekrój kabla w przypadku urządzenia zasilanego z dwóch lub trzech faz? Moją wątpliwość budzi kwestia przewodu neutralnego i płynącego w nim prądu. W przypadku zasilania jednofazowego jest to proste, bo prąd w przewodzie fazowym i neutralnym będzie taki sam, ale jak to jest przy większej liczbie faz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 27.03.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 W jaki sposób dobiera się przekrój kabla w przypadku urządzenia zasilanego z dwóch lub trzech faz? Moją wątpliwość budzi kwestia przewodu neutralnego i płynącego w nim prądu. W przypadku zasilania jednofazowego jest to proste, bo prąd w przewodzie fazowym i neutralnym będzie taki sam, ale jak to jest przy większej liczbie faz? Normalnie, trzeba policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 27.03.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Ale prądy w tych fazach są przesunięte względem siebie, tj nie jest tak że prąd w przewodzie N jest sumą algebraiczną prądów przewodów fazowych - jest mniejszy. I tak kabel/przewód jaki kupujesz ma wszystkie przewody o takim samym przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.03.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 W jaki sposób dobiera się przekrój kabla w przypadku urządzenia zasilanego z dwóch lub trzech faz? Moją wątpliwość budzi kwestia przewodu neutralnego i płynącego w nim prądu. W przypadku zasilania jednofazowego jest to proste, bo prąd w przewodzie fazowym i neutralnym będzie taki sam, ale jak to jest przy większej liczbie faz? Przy większej liczbie faz jest to ciut bardzej skomplikowane. Prądy z trzech faz dodają się geometrycznie (są względem siebie przesunięte w fazie) i w idealnym przypadku, jeśli wszystkie trzy faz są obciążone TAKIM SAMYM obciążeniem, ich geometryczna suma wynosi zero, znaczy prąd w przewodzie zerowym nie płynie wcale. W przeciwnym przypadku, przy braku symetrii obciążenia prąd w przewodzie neutralnym się pojawi i będzie on tym większy im większa będzie asymetria, ale jesli obciążenie zachowa jednakowy charakter, w skrajnym przypadku będzie on co najwyżej równy poborowi prądu najbardziej obciążonej fazy. Tak czy tak, nie wdając się w dywagacje typu co będzie, jeśli jedną fazę obciążymy indukcyjnie, drugą pojemnościowo, a trzecią rezystancyjnie, bo w domowej instalacji takie sytuacje są raczej mało prawdopodobne, przewód N przyjmuje się tej samej średnicy, co fazowe, amen. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 27.03.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Tak czy tak, nie wdając się w dywagacje typu co będzie, jeśli jedną fazę obciążymy indukcyjnie, drugą pojemnościowo, a trzecią rezystancyjnie, bo w domowej instalacji takie sytuacje są raczej mało prawdopodobne, przewód N przyjmuje się tej samej średnicy, co fazowe, amen. wszystko jest ładnie i pięknie jesli rozpatrujemy trzy fazy, które wychodzą z elektrowni. Gorzej się robi, gdy jedną fazę obciążymy kilkunastu zasilaczami impulsowymi, a na druga zadziałają czynniki losowe, a trzecia nie bedzie obciążona. I coraz częściej z wyliczeń wychodzi, ze przewód N powinien mieć przekrój dwukrotnie większy niz przewody fazowe. I pewnie w przyszłosci tak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 27.03.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Temat pięknie objaśniony, ale nie piszmy doktoratu z doboru przewodów i kabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 27.03.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Temat pięknie objaśniony, ale nie piszmy doktoratu z doboru przewodów i kabli ale dlaczego? już byłem ukierunkowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batko lenin 27.03.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Qrka, aż mnie głowa rozbolała... A mogłem nie spać na lekcjach fizyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 27.03.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Panowie nie mylmy pojęć!Mamy 3 fazy przewód ochronny i przewód neutralny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 27.03.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Qrka, aż mnie głowa rozbolała... A mogłem nie spać na lekcjach fizyki Pewno też na elektrotechnice spałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.03.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Panowie nie mylmy pojęć! Mamy 3 fazy przewód zerowy i przewód neutralny ! Właśnie, nie mylmy. Mamy trzy fazy, przewód neutralny, czasem z rozpędu nazywany zerowym oraz przewód ochronny, zwany potocznie uziemiającym. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.03.2009 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Panowie nie mylmy pojęć! Mamy 3 fazy przewód zerowy i przewód neutralny ! Właśnie, nie mylmy. Mamy trzy fazy, przewód neutralny, czasem z rozpędu nazywany zerowym oraz przewód ochronny, zwany potocznie uziemiającym. J. w dzisiejszych instalacjach jest jeszcze szósty przewód - sterujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batko lenin 28.03.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Qrka, aż mnie głowa rozbolała... A mogłem nie spać na lekcjach fizyki Pewno też na elektrotechnice spałeś? Generalnie byłem "noga" z przedmiotów ścisłych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 28.03.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Żeby nie wyszło, że temat lprzewodu neutralnego to luzik bo tam prąd nie płynie to powiem ,że w instalacki symetrycznej 3 fazowej gdyby tak wartość 3 harmonicznej i jej wielokrotności przez 3 wynosiła 100% to w przewodzie neutralnym prąd będzie 3 razy większy niż w przewodach fazowych. Wtedy łatwo dodawać bo robimy to algebraicznie. Przytoczyłem teoretyczną ekstremalną sytuację. Ale musimy pamiętać ,że zawartość 3 harmonicznej cały czas rośnie i już trzeba zapomnieć o zasadzie, że jeśli I1=I2=I3 to In=0 Niby zasady fizyki są takie same ale tak było kiedyś . Dlatego kiedyśuważąno że wystarczy połowa przekroju przewodów skrajnych dla przewodu N a raczej PEN. Dziś trzeba siępochylić głęboko nad problemem przewodów N. Należy pamiętać ,że przewód N utrzymuje jaką taką symetrię napięć w układach 3 fazowych. W przypadku jego braku czytaj upalenia gwiazda napięc może się całkiem rozjechać i w gniazdku możemy zobaczyć np 320V zamiast 230. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts