Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rodzaj nadbudowy wybrać ?

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów,

Mam dom, a raczej domek (pow. ok.65 m2, tylnia ściana domu stoi w granicy działki), który został wybudowany w latach 30 zeszłego wieku, ponieważ zamierzamy wymienić dach, to pomyśleliśmy (ja i żona), że warto byłoby częściowo go podnieść i zrobić dodatkowe 2 pokoje - około 45 m2. Dom posiada strop drewniany, ale ze wstępnych oględzin wynika, że musze podokładać belek, aby góra nadawała się do zaadaptowania. I teraz moje pytanie co wybrać na nadbudowę (muszę rozebrać dom do poziomu stropu, zrobić opaskę /wieniec i góre dobudować na nowo):

1. Bloczki styropianowe szerokości 40 cm - myślę ze tą technologię byłbym w stanie wykonać systemem gospodarczym, czyli przy pomocy rodziniki - osobiście jestem najbardziej za tą opcją.

2. Metoda tradycyjna, ściana 3 warstwowa tj. cegła pełna + 12 cm styro + pustak max na długość tj. 19 cm - tę metodę doradza mi architekt, ale jeszcze jutro będę się z nim "kłócił" i przekonywał go do swojego :).

3. Nadbudowa z konstrukcji drewnianej wypełniona wełną celulozową wtryskiwaną lub matami z wełny mineralnej - przez przypadek tak na to wpadłem, oglądając docieplenia metodą termex.

Nie bez znaczenia w całej tej zabawie są koszta, w tym roku chciałbym to zrobić w formie stan surowy zamknięty (być może z instalacjami), a resztę będę wykańczał sobie powoli samemu. Chciałbym się zmieścić w 30 tyś. - czy jest to możliwe ? Pomóżcie rozwiać dylemat

• 3 weeks później...
Niech najpierw zrobią analizy ścian i fundamentów. Może się okazać, że dom nie nadaje się do rozbudowy w górę. Moi znajomi tak mieli. Wstępne oględziny to nie wszystko. Według tego, będziesz wiedział jakim materiałem najlepiej rozbudować swoje gniazdko.

Niech najpierw zrobią analizy ścian i fundamentów. Może się okazać, że dom nie nadaje się do rozbudowy w górę. Moi znajomi tak mieli. Wstępne oględziny to nie wszystko. Według tego, będziesz wiedział jakim materiałem najlepiej rozbudować swoje gniazdko.

Dom nadaje się pod rozbudowę :). Jakieś 20 kilka lat temu był robiony plan ze wszystkimi "szczegółami" i było OK. Do reazlizacji na szczęście nie doszło. Pozdrawiam

2. Metoda tradycyjna, ściana 3 warstwowa tj. cegła pełna + 12 cm styro + pustak max na długość tj. 19 cm - tę metodę doradza mi architekt, ale jeszcze jutro będę się z nim "kłócił" i przekonywał go do swojego :).

Nie bez znaczenia w całej tej zabawie są koszta, w tym roku chciałbym to zrobić w formie stan surowy zamknięty (być może z instalacjami), a resztę będę wykańczał sobie powoli samemu. Chciałbym się zmieścić w 30 tyś. - czy jest to możliwe ? Pomóżcie rozwiać dylemat

W takim razie posłuchałabym architekta, wie co mówi. Dom ma swoje latka i, tak na zdrowy rozum, wypadałoby pociągnąć rozbudowę z takich samych/podobnych materiałów.

Na stan surowy zamknięty, przy tych rozmiarach, powinno wystarczyć. Pod warunkiem, że na dach planujesz blachę a nie dachówkę. :wink: