Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa nośnego budynku 7x8

Recommended Posts

Witam wszystkich,

nie bardzo wiedziałem gdzie wrzucić na forum te pytania wiec jeśli nie tu to proszę moderatora o przeniesienie.

Przymierzam się do postawienia budynku o wym. 7x8.

Będzie to studio foto, wykorzystywane w od kwietnia do listopada, głównie w soboty, krótki czas wiec ogrzewanie ma drugorzędne znaczenie .

Budynek z założenia bez okien, tylko drzwi i wentylacja.

Mysi być z "lekkiej konstrukcji" łatwy w razie czego do rozebrania,

wiec pomyślałem o płytach obornickich.

Proszę was, ludzi którzy macie z budowami dużo większe doświadczenie, o radę na co zwrócić uwagę, co wybrać.

Znalazłem w necie kilka informacji:

Beton komórkowy na zwykłe spoiny U=0,28W/(m2K)

ściana z bloczków 24x24x59cm odmiany 500, ocieplonych

metodŕ Atlas Stoper (10cm styropian + tynk cienkowarstwowy). Od wewnątrz tynk cementowo - wapienny.

płyta warstwowa grubość 250 U=0,152W/(m2K)

czy to prawda, że płyta 250 jest cieplejsza od pustaka z dociepleniem?

Proszę o wyrozumiałość ;)

płyta warstwowa grubość 250 U=0,152W/(m2K)

czy to prawda, że płyta 250 jest cieplejsza od pustaka z dociepleniem?

Proszę o wyrozumiałość ;)

Prawda. Wrzuć w google temat "płyta warstwowa" albo zajrzyj tu: http://www.baaspanel.com.pl/baas.php?id1=3

jak mi przypomnisz w poniedziałek na PW, to poszukam gdzieś całego wykładu który na ten temat opracowywałem przed laty. Tam będzie wszystko o montazu.

Tyko mam go gdzieś na CD, a robiłem przenosiny sprzętu i teraz nie wiem gdzie jest. A do niedzieli nie bedę miał czasu szukać.

A w ogóle, to twój pomysł uważam za bardzo dobry. jestem zwolennikiem stosowania płyt warstwowych wszędzie, z wyjątkiem budynków mieszkalnych.