Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanawiam sie nad zrobieniem tarasu przy domu z drewna na słupkach (troche ażurowo) zamiast tradycyjnego betonowego. Czy to ma sens jesli taras nie jest zadaszony? W ostatnim Muratorze jest nawet projekt ale zadaszonego tarasu z drewna. Czy ktos może poradzić?
  • Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla mnie ma to sens, i sam tak chcę wykończyć kilka płaszczyzn na zewnątrz domu. Nie sprawdzałem jeszcze, jakie impregnaty są w stanie zapenić mi spokój na kilka lat. Zapewne są takie.

Inspiracją dla mnie jest otoczenie (tarasy) wokół nowej siedziby BRE Banku w Bydgoszczy. Zapewne bank zafundował sobie należyty gatunek drewna. Poszperaj w różnych pismach architektonicznych, obiekt jest znany, bo 2-3 lata temu zgarnął tytuł Budowy Roku.

Powodzenia

Może to być sosna, byle by była dobrze zaimpregnowana ciśnieniowo.

Dobrze zaimpregnowane drewno to znaczy - najpierw dobrze wyszuszone (6-8% wilgotności), a następnie impregnowana ciśnieniowo. Najlepiej gdyby elementy drewniane były zaimpregnowane na całej swojej grubości. Wówczas masz gwarancję przetrwania tarasu i na czterdzieści lat.

Po wybudowaniu tarasu pomaluj go roztworem hydrofobowym.

Spotkałam się juz z dwiema niezależnymi opiniami architektów, że taki taras (niezadaszony) po 10 latach będzie do całkowitej wymiany. Druga sprawa: czy trzeba z niego w jakiś sposób odprowadzać wody opadowe?

Anula. wody same spłyną. Architektów pogoń. Wiecznotrwałe to są bunkry jakie Adolf i spółka rozsiali po całej Europie.

Spójrz na to inaczej - za 10 lat będziesz mogła bez żalu zmienić aranżację... Tak do tego podchodzę.

Albo zrób to z betonu - ku satysfakcji architektów (niezależnych).

• 2 months później...
czesc. mam problem z tarasem, tzn. chcialbym zrobic go derwnianego. pytanie brzmi, czy pod drewniany taras tez musze wykopac fundamenty czy moze on stac oparty o ziemie?
to dobry pomysł z drewnianym tarasem jednak trwałość takiego nie jest zbyt zadowalająca, Zrób same stopy fundamentowe na głębokość przemarzania, w górną powierzchnię stopy wetknij specjalne łączniki metalowe do których zamocujesz legary pod taras, I koniecznie zaimpregnuj drewno.
Małe słupki fundamentowe byłyby wskazane. Zgadzam się że impregnatu do drewna nie powinieneś żałować. Drewniany taras w moim domku letnim zaczyna się "kruszyć" dopiero po 15 latach. Deski były dobrze zaimpegnowane preparatami dostępnymi w latach głębokiej komuny.
Bardzo wam dzikuje. taras bedzie przykyty daszkiem. teraz nie wiem tylko czy fundament zrobic na calej dlugosci tarasu czy moze tylko w pewnych puktach, do ktorych pozniej przymocowalbym legary

Ja bym dał tylko w punktach pod legary. Na pewno wytrzyma. A deski na tarasie chcesz dać "ciasno" czy ze szparami ?

Ja mam pomysł na swój, żeby go oprzeć na legarach (punktowe słupki) a deski dać ze szparą jakieś 10mm. Deski będę chciał zaimpregnować ciśnieniowo (kupić takie) a taras zadaszyć.

a jaka jest roznica miedzy deskami ze szparami a ciasno ułożonymi? czy to ma w ogole jakies znaczenie? chyba zrobie tak jak mowisz, troche zaoszczedze na funamentach, a jak gleboki fundamn=ent punktowy bys proponowal?

Ze szparami mniej materiału wyjdzie i łatwiej sprzątać, bo brud i wszelkie okruchy mozna łatwo wmieść w szpary (ale jak wpadnie coś wartościowego to lepiej mieć dostęp pod taras :smile: ).

Co do głębokości fundamentu to się nie znam, ale ktoś pisał wcześniej, że słupki powinny być posadowione poniżej głębokości przemarzania (różna dla różnych regionów Polski).

• 2 months później...
Anula, najlepsze na drewniany taras są gatunki egzotyczne, zwłaszcza te które mogą być na zewnątrz i mieć kontakt z woda np. ipe, teak. Jeśli Cię to interesuje, to poczytaj na stronie http://www.dlh.pl

To prawda. Drewno na zewnatrz jest piekne ale nie trwale. Bedzie czekala Cie wczesniej czy pozniej wymiana.

Po za tym drewno narazone na czynniki atmosferyczne trzeba co 2 lata konserwowac. Chyba ze to sa podklady kolejowe.

pitbull,

Drewno dobrze zaimpregnowane (na całej swojej grubości) przetrzyma i Ciebie i mnie. I wcale nie potrzeba go konserwować co dwa lata.

A jaki tarasy z drewna można wykonać proponuję stronę http://www.decksusa.com lub poprostu wrzucić do wyszukiwarki "deck". Sądzę iż są zdecydowanie sympatyczniejsze niż nasze betony pokryte terakotą.