Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam nadzieje,ze komus sie moje wypociny przydadza.

Odnosnie legarow to min. 2,5 x 2,5 cm przekroj.

Odnosnie mocowania typu niewidoczne to chyba tylko system typu podest,tzn wpierw skrecany a potem nakladany,tylko wtedy trzeba uwzglednic ciezar takiego podestu i bardzo wysoka dokladnosc montazu,mozna tez zastosowac system montazu podlogi na stale tzn.mocowanie z boku specjalnymi gwozdziami albo wkretami,

ale moze sie tez ktos inny wypowie...

ja wolalem taki gdyz gdyby cos sie stalo to sam moge w przyszlosci zdemontowac i naprawic w miare mozliwosci...

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Drodzy forumowicze.

Proszę Was o jedno!!!

Jeżeli kupujecie deski tarasowe z DLH to bardzo dokładnie oglądajcie je przy odbiorze.

Ja 3 dni temu miałem przebierałem 122 deski o długości 307 cm.

Po selekcji (niezbyt rygorystycznej) wybrałem 23 deski... . :evil:

Miałem to samo nieszczęście.

Jakość materiału w DLH to istna katastrofa.

Reklamacja załatwiona pozytywnie, ale dyskusji dość sporo.

Deski popleśniałe, z kanałami po owadach i co najgorsze pozakażane grzybami grupy sinic (granatowe przebarwienia).

Zeszlifowanie niewiele daje, a olejowanie znakomcie "wyciąga" te granatowe przebarwienia

Katja tutaj masz namiar blizej Ciebie

http://www.impregnacja-drewna.pl/index.php?id=3&sub=2

ale ja i tak polecam mego wykonawce...

Raz do nich zadzwoniłem.

Rozmawiałem z jakąś arogancką kobietą, której najwidoczniej przeszkadzałem. Zamiast doradzić, co chwila się wydzierała.

Skończyłem odłożeniem słuchawki, drewno kupiłem z super serwisem w firmie DOMBAL.

Odradzam tamtego producenta.

Katja tutaj masz namiar blizej Ciebie

http://www.impregnacja-drewna.pl/index.php?id=3&sub=2

ale ja i tak polecam mego wykonawce...

Raz do nich zadzwoniłem.

Rozmawiałem z jakąś arogancką kobietą, której najwidoczniej przeszkadzałem. Zamiast doradzić, co chwila się wydzierała.

Skończyłem odłożeniem słuchawki, drewno kupiłem z super serwisem w firmie DOMBAL.

Odradzam tamtego producenta.

Też sobie chwalę Dombal na Wale, kupowałam sosnę ryflowaną, co prawda tylko jedną dechę na schodki :D.

Są OK.

Witam,

Podalem namiary takie jakie mialem...

Kiedys mialem "przyjemnosc" z gosciem z Impregnacji,korespondecja trwala troche czasu (chcialem ich deski z montazem,nawet byl juz projekt) a na koncu gosc jakby sie obudzil,rzeknal ale my do pana musimy podjechac i tam nocowac,wtedy mi rece opadly,gosc mial niebotyczny refleks :D

Coz to tylko ludzie...

Potem juz zaczalem szukac innych zrodel...

Witam,

To sie ciesze ze wsio w pariadkie :wink:

A teraz chcialem powiedziec czemu m.in. mam deski z sosny

TEN PRZEPIEKNY ZAPACH SOSNY UNOSZACY SIE NAD TARASEM,

SZCZEGOLNIE PO DESZCZYKU,COS FAJNEGO I NIEDROGO :D

Witam,

Oj Maco nie nazekaj,powiem inaczej, ja chodze boso po tym tarasie

i o dziwo zero zywicy a taras mam od strony poludniowej...

A nawet jak wyjdzie to chyba sobie z tym poradzisz :wink:

Wiem jedno jak deska mi jakas padnie a mam gwarancje 5 lat,

to sobie kupie inna i sam zamontuje :D

Daleki jestem od narzekania.

Sam świadomie wybrałem sosnę i z wielu względów jestem zadowolony.

Przyznaję tylko bez bicia, że zupełnie nie pomyślałem o żywicy i w te ostanio gorące dni gdzie temepratura na moim ciemnym tarasie na pewno przekraczała czterdzieśi kilka stopni w oklicach sęków wyszła żywica, w którą jak się wdepnęło to nie było fajnie... :-?

Myślełem, że w procesie suszenia komorowego i impregnacji ciśnieniowej tej żywicy nie będzie..

Przy okazji, macie dobry pomysł, żeby ją usunąć ?

Mam chałupę ze starych chyba 50-60 letnich bali i żywica w paru miejscach wycieka do tej pory, z tym sie pogodziłam.

Mam również kropki żywicy na nowych oknach robionych przez stolarza, malowanych kilkakrotnie lakierobejcą.

Usuwam ją szmatką nasączoną terpentyną, trzeba często zmieniać, zrób próbę gdzieś z boku. Oprócz impregnacji ciśnieniowej masz te deski jeszcze czymś maźnięte? Mojej lakierobejcy /sadolinu/ nie odbarwiła, ale zawsze strzeżonego...

Pozdrawiam

Witam

ja mam sosnowy taras deski impregnowane ciśnieniowo i ogólnie wszystko ok.nie trzeba od razu zamawiać drogiej przecież egzotyki.Na razie co prawda minął jeden sezon ale nie widać tego po materiale wygląda jak po położeniu.

• 1 month później...

Dziś idziemy na ostateczną rozmowę do architekta i muszę podjąć decyzję co do tarasu.

Moim marzeniem jest drewniany, zadaszony taras. Dom będę mieć w rzucie prostokąta, więc taras będzie również takim "doklejonym" prostokątem od strony ogrodu.

Po wykonaniu kilku telefonów wiem, że taki 15 m tarasik będzie mnie kosztował minimum 10.000. Sami go niestety nie zrobimy.

Mamy nieco ograniczone fundusze i biję się z myślami: czy projektować od razu ten taras, robić fundamenty punktowe i przynajmniej drewnianą podłogę na początek, czy może zostawić to na później - w końcu taki taras można bez problemów zrobić w każdej chwili. Tylko że takie "później" może już zostać na lata...

Niestety mój mąż twierdzi, że jemu taras nie jest w ogóle potrzebny :o i że muszę sama podjąć decyzję, a on ją zaakceptuje. Twierdzi, że jemu wystarczą dwa drewniane schodki z drzwi salonu wprost na trawkę.

Niestety takie rozwiązanie niezbyt mi się podoba...

Taras bez watpienia - i to zadaszony - jest potrzebny. A jak zadaszony to drewniany! A fundamety do iego niepotrzebne. sporo informacji odnosnie jego wykonaia jest juz na forum w watku o tarasie z drewna - poszukaj. I wcale nie jest on drogim rozwiazaniem :wink: Inna opcja to taras z kostki brukowej :wink:

Zadaszony taras jest NIE - ZBĘ - DNY !

Inna sprawa to koszty, radzę popytać i nie opierać się na jednej wycenie.

Pozdro

J

PS

..sam planuję 40 m2, ale "słonecznego" jako przedłuzenie salonu.

Iga9: wiem, że już wiele na temat tarasów zostało tu napisane - część przeczytałam.

Co do fundamentów, to chyba właśnie by się przydały, żeby drewno było wentylowane od spodu.

Mogę oczywiście usypać wzniesienie i je utwardzić, na tym ułożyć deski, ale to chyba będzie mniej trwałe. Miałam też pomysł aby właśnie wyłożyć to kostką, a póżniej dobudować daszek na słupkach.

Co o tym sądzicie?