Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Czy użycie deski o szerokości 150 mm na taras zewnętrzny z modrzewia to proszenie się o kłopoty?

Pozdrawiam

Piotr

Mokre drewno to nie problem. Ważne jest aby miało szansę znów obeschnąć, wówczas niepotrzebna jest chemia i

impregnacja

Pytanie brzmi jak wykonać łączenie desek po długości, by to było praktyczne i estetyczne?

Dobrą ukośnicą. Tarcza pod kątem 45st. Ile za m^2 tego termojesionu ?

Ale czy szerokość 150mm jest do przyjęcia? Deski mają zwykle 145 mm. Niby 5 mm różnicy to niewiele.

Jeżeli deska będzie źle przygotowana w tartaku to tak. Wypaczy się prędzej czy później. Tu nie chodzi o 5mm tylko o frezy, które każda deska na elewację na zewnątrz powyżej 120mm szerokości powinna posiadać.

Edytowane przez dejfit
Dobrą ukośnicą. Tarcza pod kątem 45st. Ile za m^2 tego termojesionu ?

Jeżeli deska będzie źle przygotowana w tartaku to tak. Wypaczy się prędzej czy później. Tu nie chodzi o 5mm tylko o frezy, które każda deska na elewację na zewnątrz powyżej 120mm szerokości powinna posiadać.

Masz na myśli te kilka głębokich frezów na spodzie deski? Czyli taka szeroka deska z dwustronnym drobnym ryflem na pewno sprawi problemy? Czy deska ryflowana dwustronnie o szer 120 mm uniknie tych problemów ?

Tak. Pytaj technologów drewna. Z tego co ja wiem to deska 150mm i drobny ryfel na powierzchnie pionowe to nieporozumienie. Tym bardziej na poziome.

Jak chcesz mieć 100% pewności to kup 120mm dwustronnie ryflowane na "grubo" i "cienko" to przecież standard teraz. W kwestii dechy 120mm drobno ryflowanej dwustronnie, bo chyba o to pytasz to zdania podobno są podzielone. Jedni mówią, że nie trzeba inni, że lepiej żeby był. Pewnie zależy od tego gdzie to drzewo rosło, z jakiego fragmentu bala dechy wycięte, wielkości przyrostów rocznych, poprawnego wysuszenia, położenia tarasu(strony południowe, pd-zach są dla drewna bardziej wymagające aniżeli pn-wsch, czy wschodnie) itp.Im dalej w las... ;)

• 2 weeks później...

Jeszcze nieskończony, bez schodów, fotka z telefonu i "na mokro", świeżo po nałożeniu drugiej warstwy oleju ale się już pochwalę:

http://szyna.civ.pl/taras_5.jpg

http://szyna.civ.pl/taras_6.jpg

Nasz modrzew krajowy - 50 pln / m2, przywieziony z Sidziny, baaaaaaardzo polecam bo drewno naprawdę świetne, a ~15pln tańsze niż wszędzie indziej. Gdyby ktoś chciał namiar, podaję: 516 134 816, gdyby ktoś brał to powiedzcie że macie namiar od Adama z Wodzisławia - będę chyba jeszcze u faceta brał ze 40m2 desek w przyszłym roku do altanki to może za polecanie coś mi opuści he he :-)

Jeżeli chodzi o olej to 1 x Sadolin Base i 2 x Sadolin Superdeck - kolor palisander.

Jak usunać żywicę z deski tarasowej modrzew? Czy to możliwe że pomimo sezonowania wchodzi żywica?

Gdzieś czytałem, że benzyna ekstrakcyjną :)

Dostawa to Pan Adam ? We czwartek miałam dostawę. Deska super tylko pojawiło się trochę żywicy. Ale to chyba normalne.fajny taras

Nie wiem bo jechałem swoim transportem po to i odbierałem od szefa - p. Jana :-) To wygląda na bardzo malutką, wręcz rodzinną firmę :)

Dostawa to Pan Adam ? We czwartek miałam dostawę. Deska super tylko pojawiło się trochę żywicy. Ale to chyba normalne.fajny taras

Aha - co do zywicy, u mnie jej bylo bardzo mało - na 53 deski znalazłem tylko 3 miejsca gdzie zaczęła wyciekać. Modrzew generalnie jest bardzo bogaty w żywicę ale piszą, że przy wysuszonym drewnie nie powinien to być duży problem. Jeżeli mamy z tego samego miejsca - to suszone, więc zmyj tylko benzyną to co wycieka i może problem się więcej nie pojawi :)

Jeszcze nieskończony, bez schodów, fotka z telefonu i "na mokro", świeżo po nałożeniu drugiej warstwy oleju ale się już pochwalę

Koniecznie sie pochwal po kilku tygodniach/miesiacach uzytkowania. Mam podobnego koloru okna, ale obawiajac sie efektow planuje taras zrobic jednak jasniejszy - na ciemnym widac kazdy kurz, kazda plame, wszystko bloto i piasek. Obecnie wyglada super, ale jak bedzie pozniej?

Mam jeszcze pytanie poza konkursem - jak sie ma uzywanie impregnatow i olejow razem? Nie jest tak, ze idea olejowania jest wnikanie oleju w drewno, a impregnat temu zapobiega?

Koniecznie sie pochwal po kilku tygodniach/miesiacach uzytkowania. Mam podobnego koloru okna, ale obawiajac sie efektow planuje taras zrobic jednak jasniejszy - na ciemnym widac kazdy kurz, kazda plame, wszystko bloto i piasek. Obecnie wyglada super, ale jak bedzie pozniej?

Na tarasie to raczej nie problem (choc okaze sie z czasem;) - jest kran, jest waz ogrodowy, mam tez karchera do mycia powierzchni poziomych ale raczej bedzie wystarczylo zlac go woda z weza i wszystko sie splucze :) Ponizej mam odwodnienie z odprowadzeniem wody wiec moge lac do woli :-)

Mam jeszcze pytanie poza konkursem - jak sie ma uzywanie impregnatow i olejow razem? Nie jest tak, ze idea olejowania jest wnikanie oleju w drewno, a impregnat temu zapobiega?

Tak zaleca producent i tak zrobilem :) Sadolin Base teoretycznie wchlania sie jeszcze glebiej niz olej wiec drewno jest jeszcze lepiej zabezpieczone. To, ze pozniej olej wchlania sie troche gorzej - moj sie wchlanal w dwoch warstwach w calosci, a nic nie wycieralem (jak zalecal producent) - teraz bylem zobaczyc i warstwa jest matowa i sucha w dotyku! :)

..... planuje taras zrobic jednak jasniejszy - na ciemnym widac kazdy kurz, kazda plame, wszystko bloto i piasek.

Taras jasniejszy i tak sciemnieje widze to po moim

Nie lepiej zrobić taras z desek tarasowych kompozytowych? Moim zdaniem to ciekawa alternatywa dla drewna, na pewno jest to o wiele bardziej ekologiczne rozwiązanie. Mam u siebie taki taras i mogę szczerze polecić. Przetrwał już dwie zimy, nic się nie odbarwiło, nie wypaczyło (jak to bywa w przypadku drewna). Nie trzeba tez bawić się impregnowanie czy olejowanie. Przede wszystkim jest też tańszy od drewnianego, ja dawałem za jedną deskę w tarasynalata.pl (4 m długości, 13,5 cm szerokości) niewiele ponad 20 zł, co moim zdaniem jest świetną ceną.
Zajrzałam na stronę tarasynalata.pl. Cena deski jest 17,55 ale za metr bieżący. Skąd ci się wzięło to "niewiele ponad 20 zł " za deskę? Szkoda, bo byłabym zainteresowana...

Juz moge napisac ze rzeczywiscie na ciemnym widac wszystko :-) Wlasnie koncze schody, a pod schodami mam jeszcze sporo gliny ktora sie wnosi (szczegolnie moj pies) i splukanie zwyklym wezem nie do konca wszystko doczyszcza - trzeba albo zetrzec jakas miotla i splukac albo uzyc t-racera czy jak to tam sie nazywa (przystawka do karchera do mycia powierzchni plaskich). No ale co zrobic - jasny mi sie nie podoba :(