Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli chodzi o materiały, a konkretniej drewno to z czystym sumieniem mogę

Wam polecić importera desek egzotycznych - firmę Fast z Poznania..

Na samej budowie niestety się nie znam więc wiele doradzić nie mogę :(

Jeśli chodzi o pielęgnację to polecam ten artykuł odnośnie pielęgnacji:

http://www.dom.pl/lite-podlogi-drewniane-jak-pielegnowac-by-byly-trwale.html

Pozdro :)

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Mędrcy, doczekałem wreszcie desek i zamierzam przystąpić do realizacji, jednakowóż mam parę pytań wstępnych, mianowicie:

1. w jaki sposób mocować legar do ramy stalowej? Rama wykonana z profili 100x100, a legary 45x70. Rozważałem śruby powiedzmy M10, pod które przewiercę centralnie legar i profil, ale nie wiem czy nie ryzykuję później "konfliktu" śruby z wkrętem i czy to na pewno będzie wystarczająco stabilne - może lepiej dać kątownik perforowany i zamocować legar po bokach do górnej płaszczyzny ramy...?

2. jaki rozstaw legarów zrobić by było dobrze?

3. czym pomalować ten termojesion by być z tego szczęśliwym i nie być zmuszonym to zbyt częstych prac konserwatorskich - dostawca sugeruje mi HK Lasur Palisander, myślicie, że to będzie OK, czy jest coś, co sprawdzi się lepiej?

• 2 weeks później...
im dalej w las tym więcej drzew... Mędrcy, czy rozstaw podparcia legarów co 180-184 cm jest bezpieczny, czy zagęścić?

Medrcem nie jestem ale ja dawalem co ok. 1-1,2m, legar podobnej grubosci :)

ale brałeś to z "palca", czy miałeś na to jakieś wyliczenia, podstawy, czy inne takie?

Zdaje mi sie ze costam i gdziestam czytalem ;-) Ale lepiej poczekaj na opinie kogos madrzejszego tudziez poszukaj tabelek - na pewno takie beda (podobnie jak sa z rozstawem legarow juz pod same dechy).

postanowiłem zagęścić troszkę, zwłaszcza pod łączeniami legarów, pierwszy raz będę miał w ręku spawarkę, ale co tam - nie święci garnki lepią, czy jak to tam szło...;)

Jest jeszcze jedna ważka rzecz - ile za legar może wystawać koniec deski (termojesion gr. 21mm), żeby to było bezpieczne?

Legary daję co jakieś 40-50cm, zamocowałem je w końcu śrubami M8 (nie było mniejszej średnicy przy tej długości); deski pomalowałem olejem Sadolin Superdeck, legary zabezpieczyłem tą lazurą polecaną przez szpeca od desek.

postanowiłem zagęścić troszkę, zwłaszcza pod łączeniami legarów, pierwszy raz będę miał w ręku spawarkę, ale co tam - nie święci garnki lepią, czy jak to tam szło...;)

Zalezy od spawary ale ja pierwszy raz mialem najzwyklejsza transformatorowke (nawet nie inwerter) w reku jak spawalem taka dosc solidna konstrukcje na obudowe kominka i wyszlo super, obudowa 3 lata ma i nic sie nie zawalilo ;) Spawanie jest super - nikt Ci na rece nie patrzy :D

Jest jeszcze jedna ważka rzecz - ile za legar może wystawać koniec deski (termojesion gr. 21mm), żeby to było bezpieczne?

Ja bym wiecej niz 10-15cm nie wystawial :)

Legary daję co jakieś 40-50cm, zamocowałem je w końcu śrubami M8 (nie było mniejszej średnicy przy tej długości); deski pomalowałem olejem Sadolin Superdeck, legary zabezpieczyłem tą lazurą polecaną przez szpeca od desek.

Nie wiem czy sie nie pospieszyles z tym olejowaniem - ja tez olejowalem sadolinem superdeckiem - kolor palisander. Ale ja to robilem juz po polozeniu desek. Ot przy przykrecaniu zawsze sie troche (minimalnie ale jednak) znieksztalca "okolice" wkretu (mi czesto odpadal np. centymetr "waleczka" z gory deski) i jak decha jasna, a zaolejowana na ciemno - to to moze byc widac :)

BTW. Ja ostatecznie kupilem wkrety.. nie pamiętam nazwy - ale te które ktoś tu polecił - mają wszystkie cechy spaxa (czyli łeb na torxa, sam się wwierca, dociąga i tak dalej) ale są cynkowane ogniowo (żółte) no i kilka razy tańsze. Nie wiem co tam się z nimi będzie działo ale myślę że nic wielkiego - ta warstwa z nich się nawet nie ma jak za szybko zetrzeć bo wkręty kręciłem tak że są lekko zagłębione w desce (1mm powiedzmy). Myślę że jak ktoś kładzie modrzew (tak jak ja), a nie jakiegoś egzotyka na kilkadziesiąt lat ;) to takie wkręty w są "akurat" (dobrane do długości życia tej modrzewiowej deski :-)

pierwsze pole tego cholernego tarasu już ukręciłem - kolor się trzymie, tym bardziej, że deska "naturalna" jest w podobnym kolorze, ale tak czy inaczej jak go skończę, to pomaluję jeszcze raz już na gotowo.

Wkręty zainwestowałem nierdzewki, ale też nie spaxy - jakieś 28gr za sztukę bodaj.

• 1 month później...
Mamy betonowy taras, w projekcie są zwykłe kafelki gresowe. No, ale ja się upieram przy drewnie. Mąż mówi, że będzie gniło. Sądzę, że w chwili obecnej dostępne są środki zabezpieczające, no i kurcze, w klimatach bardziej ekstremalnych drewno się sprawdza. Jako, że ze mnie ekspert budowlany jak nie powiem co, to poproszę Was o jakieś sensowne argumenty.
  • 3 weeks później...

Witam,

kiedy zakupić dechy, tzn jak długo przed montażem?

Budowlaniec sugeruje mi, żeby legary przymocować do wylewki betonowej tylko z jednej strony (pod dachem), ale czy mi się to wszystko nie powygina z drugiej?

Szukam wykonawcy do zrobienia tarasu drewnianego i wiaty garażowej.

Jestem zainteresowany tylko fachowcami od takich konstrukcji - np. dobry stolarz lub ciesla działający w woj.śląskim.

miasto ? popytam mojego czy sie nie podejmie ilosc m2 i kiedy

jest z Tychow

jestem ze Sławkowa koło Dąbrowy Górniczej, z Tychów do mnie jest ok. 30km, taras 25m2, wiata 18m2

jak tylko pogoda pozwoli liczę, że w marcu nie będzie już mrozów i śniegu

Zajrzałam na stronę tarasynalata.pl. Cena deski jest 17,55 ale za metr bieżący. Skąd ci się wzięło to "niewiele ponad 20 zł " za deskę? Szkoda, bo byłabym zainteresowana...

Małgosiu faktycznie, przepraszam za wprowadzenie w błąd. Coś mi się pogmatwało. Chciałem napisać że kupowaliśmy deski 4 x 13,5 m. za niewiele ponad 20 zł za metr bieżący. Uważam, że to dobra cena. Sprawdzałem też inne sklepy zanim zdecydowałem się na tarasynalata.pl i w innych jest drożej.