Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jaki impregnat pod ten olej (żeby nie zostawiał żadnego lepkiego 'filmu' i pozwolił olejowi zrobić swoje

Do przemalowania będzie 40m2 desek. Jak z wydajnością (z życia) jeśli chodzi o ten olej? 2x2.5l mi wystarczy?

Tu na Forum polecali tych impregnatów:

Sadolin Base

Altax Penetrin

A ja użyłem

Tikkurila Valtti Super Guard

Cena mniej wiecej taka sama ok 75-85 zl za 2.5l

2x2,5l oleju ci wystarczy.

Mój taras. Prawie skończony, bo zostały tylko schody ;)

Konstrukcja to słupy 300 osadzone na głębokości 70 cm. Szalunek w słupach kartonowych. Później legary sosna 50 x 150 i kontrlegary 50 x 100 stawiane na sztorc. Na wierzch modrzew syberyjski impregnowany impregnatem Osmo WR oraz olejowany olejem bangikari jasny tejże firmy. Wszystko sztywne, ale w jednym punkcie sama konstrukcja delikatnie uginała się. Po dołożenie deski wszystko jest stabilne.

Co do zmian to chyba zrezygnowałbym ze środkowego rzędu słupów (przy drzwiach balkonowych). Legary i deski i tak usztywniłyby konstrukcję, więc trochę szkoda mojego czasu i materiału. No i łączenie desek bym zmienił, ponieważ cięcie pod kątem 45 stopni nie jest takie łatwe. Trzeba dopasować się do ściany, ponieważ ona może uciekać. Dodatkowo zrobiłbym jeden schodek przy drzwiach balkonowych, aby cały taras był niżej. Teraz jest trochę za wysoko.

Zrzut ekranu 2018-08-20 o 12.42.49.jpgZrzut ekranu 2018-08-20 o 12.43.23.jpgZrzut ekranu 2018-08-20 o 12.43.36.jpgZrzut ekranu 2018-08-20 o 13.03.04.jpg

Zdecydowanie za cieńkie masz te glowne legary. Stań sobie stopą na takiej listwie podpartej co 1.5m Zobaczysz jak sie ugnie.

Kontrlegary można dać geściej i zostawić ten przekroj, ale pojdzie masa wkretów ktore przeciez potem widać.

A jakby zagęścić podparcie głównych legarów co 1 metr, a kontrlegary ustawić pionowo?

Myslalem że masz już gotowe słupy.

Podobny efekt osiągniesz skręcając dwie belki w jedną. I takich użyj jako głowne legary. Niestety belki nie maja na pewno jak to drewno jednakowych wymiarów i nie są prostę dlatego czeka cie ciekawa zabawa. Taki legar 90 x 75 powinien być wystarczający na rozstaw 1.5m chociaż idealnie jeszcze nie bedzie.

Też ciężko o biel od Remmers... :/

A z tych 'mainstreamowych' typu Tikkurilla, Beckers, Flugger, V33 coś się nadaje na zaolejowanie tarasu? Altax chyba słaby?

Może i jest "słaby" jak to ująłeś ale czy ma to znaczenie przy 2 krotnym olejowaniu na rok? Słaby, nie słaby ale te pół roku drewno ochroni.

• 2 weeks później...

witam,

jak myślicie olejować taras na jesień skoro budowałem go w maju/czerwcu i był olejowany drugi raz po montażu w połowie czerwca? wiem że powinno sie olejować wiosna / jesień a ja akurat w środek tych terminów się wbiłem i nie wiem czy jest sens na jesień. narazie zbytnio koloru nie stracił ani nic się nie dzieje.

Czym najlepiej czyścić deski tarasowe ? Wystarcza zwykła szczotka ryżowa + woda czy szukać może jakiejś szczotki przystosowanej do wiertarki ?

Nie chce szlifować deski szczotkowanej bo zniszczę fakturę. Są też szczotki do postarzania drewna, ale nie wiem czy nie zadziała zbyt mocno.

Wszyscy jeszcze na wakacjach?

Ktoś pomoże?

Panowie pkt. podparcia pomiędzy legarami 1m a na ich długości pkt. podparcia co jakieś 1,7m

Czy legary główne 14x7 a kontrlegary 6x4 lub ewentualnie 5x10 to dobry wybór i co ile dać na nich te kontrlegary?

Na wierzch idzie deska sosnowa gładka (budowlana) 25mm

Czym najlepiej czyścić deski tarasowe ? Wystarcza zwykła szczotka ryżowa + woda czy szukać może jakiejś szczotki przystosowanej do wiertarki ?

Nie chce szlifować deski szczotkowanej bo zniszczę fakturę. Są też szczotki do postarzania drewna, ale nie wiem czy nie zadziała zbyt mocno.

Poczytaj o tym

Holz-Tiefenreiniger od Remmersa.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...