Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chcę pomalować olejem taras przed zimą. Czym go umyć? Muszę mieć jakiś środek czy tylko wystarczy woda z płynem do naczyń.

Szczególnie przed malowaniem po raz pierwszy.

Ja przed malowaniem Vidaronem korzystam z jakiegoś pierwszego lepszego dostępnego detergentu.

Nie za dużo oczywiście, by nie zniszczyć drewna. :)

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

W planach taras drewniany z modrzewia europejskiego 9x4 metry.

Mam pytania co do przekrojów legarów.

Planuję konstrukcje kratową legary (10cmx6cm) + kontrlegary (7cmx4,5cm) wspartą na fundamencie punktowym (słupki z betonu w szalunku rurowym + pręty 14)

Legary idą wzdłuż krótkiego boku tj. 4m czy wystarczą 3 punkty podparcia dla takiego legara? Ile od końca go podeprzeć?

Rozstaw legarów co ile dać? co 1m (10 legarów) - 1,5 metra (7 legarów)?

Kontrłaty będę, tu jestem pewien po lekturze wątku, co 50 cm, deska grubości ok 2,7

Wątek przeczytany, ale jakoś nie znalazłem w ilu miejscach podpierać legary. Proszę o sugestie rozstawu, ew. zmiany zastosowanych przekrojów., tak by to nie tańczyło pod nogami.

Z góry dziękuje.

Witaj

Masz podobny taras do mojego tez mam 4m. I nawet legary i kontlegary prawie takie same. Tez czytalem i sie zastanawialem i zrobilem w rostawie mniej wiecej metr na metr pamietajac zeby za skrajnymi slupkami nie bylo za duzo podwieszonego legara czy kontlegara. Niektorzy daja nawet dwa razy masywniejsze belki przy tych samych rozstawach co jest juz przegieciem. Liczylem nawet momemty i strzalki i jest spory zapas.

Zobacz sobie w necie firmy co buduja tarasy i tam takich belek jak tu na forum nie uswiadczysz. Jak chcesz to jakies fotki gdzies mam to jak znajdę to moge pokazac.

Legary i kontlegaru dalem tez modrzew europejski. Deski grubym ryflem do gory, dalbym dolnym ale gruby mial lepsza jakosc.

Kolejny raz bym dal bez ryfla tylko plaski i o roznej szerokosci. Jest jeden taki taras na forum.

Mam taras 4,5x7,5 m. Na głębokości są 4 podparcia (3 słupy + belka betonowa przy oknie tarasowym), na szerokości 7 słupów (kątowe się pokrywają) - łącznie 21 słupów + belka betonowa przy oknie tarasowym.

Legary 9x10 cm, kontrlegary 4,5x7 cm.

Mocowanie legarów na prętach gwintowanych to super sprawa. Łatwo je zamocować do słupów za pomocą kotwy chemicznej (do wiercenia dziur musiałem pożyczać wiertarkę SDS) i późniejsze poziomowanie z dokładnością co do mm robi robotę.

Mam taras z gładkich dech modrzewiowych o szerosci 14cm i odradzam jeśli ktoś jest perfekcjonistą. Deski pękają wzdłużnie po kilkadziesiąt cm i łódkują dość wyraźnie. Na ryflowanym też to sie dzieje ale w mniejszym stopniu a poza tym jest niewidoczne dzięki samym ryflom które tuszują takie niedoskonałości.

Dzięki za odzew.

Czyli z tego co piszecie 4 mb legara nie opędzę trzema punktami podparcia, zwłaszcza że chciałem przy domu odsunąć trochę podparcie, właśnie ze względu na drenaż opaskowy. Skończy się tak jak Was, zrobię taką belkę betonową, tylko, ze do niej wrzucę szpilki jeszcze, bo muszę się podnieść o ok 55 cm.

Pręty dawaliście zwykły ocynk czy nierdzewne A2 bodajże? Pręty gwintowane 14-stki wystarczą, czy dawać 16-tki? Na 15 cm w słupek betonowy powinno chyba wystarczyć.

Mam taras z gładkich dech modrzewiowych o szerosci 14cm i odradzam jeśli ktoś jest perfekcjonistą. Deski pękają wzdłużnie po kilkadziesiąt cm i łódkują dość wyraźnie. Na ryflowanym też to sie dzieje ale w mniejszym stopniu a poza tym jest niewidoczne dzięki samym ryflom które tuszują takie niedoskonałości.

Mam pytanie do kolegi cactusa. Po Twoich doświadczeniach z deskami - co byś zrobił budując taras jeszcze raz - węższe deski, czy może ryflowane, czy zostawiłbyś tak, jak jest.

Mam pytanie do kolegi cactusa. Po Twoich doświadczeniach z deskami - co byś zrobił budując taras jeszcze raz - węższe deski, czy może ryflowane, czy zostawiłbyś tak, jak jest.

kupiłbym szeroko ryflowane i dał ryflem do dołu a na wierzch gładkie. Bo ryfle od gory to wieczny brud i nieprzyjemnie sie chodzi na boso. No i nie idzie tego doczyścić i odnowić olejem ładnie. Niestety jak znajdziesz deske ryflowaną z jednej strony to zawsze ta ładniejsza strona bedzie ryflowana i to jest problem.

Tak takie szerokie ryfle są ok do chodzenia ale brud i tak wchodzi w rowki i potem zostaje tylko ostra szczotka żeby pozbyc sie brudu. Gładka deska jest najlepsza, niestety lubi pękać wzdłużnie co widać. Oczywiscie to jest tylko efekt wizualny i nie ma wpływu na żywotność i użytkowanie dlatego mimo wszystko wole takie niż standardowe drobne ryfle.

U mnie syf (pył, piasek) wpada w rowki, stamtąd wypłukuje go deszcz (jak pada :) ).

Syf zostaje w rowkach jakieś jedynie przez pierwsze dwa tygodnie po olejowaniu, bo olej utrudnia spływ.

Jakby nie wpadał w rowki, to byłby na płaskiej powierzchni deski - bardziej widoczny i noszący się do domu, tak że, jeśli kiedyś będę zmieniał deski, to na taki sam ryfel.

• 2 weeks później...