Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzieki za odpowiedź.. niestety tak się nie da.. legary mam z pozostaości z więźby po dłuższym boku 16cm i już na kontrlegary miejsca nie ma.. ale zrobię tak że legary będą dookoła tarasu, potem w poprzek co deski będą co około 1-1.2m, do tego stężenia (co okolo 1,5m z resztek tego co zostanie ) wzdłu desek.. i pomiedzy to (wyjdą takie kwatery około 1.2x1.5m zamontuję jeszcze jakieś niższe niż 16cm legarki) wszytko poskręcane na łączniki belek i tam gdzie się da na śruby.. czyli deski tarasowe o grubości około 3cm będą mocowane co jakieś 50-60cm..

drewno leży juz rok więc gdzie się miało skręcić już się skręciło, wiekszość wysuszona.. poskręcam do kupy i jakieś zdjęcia wrzucę..

to jeszcze jedno pytanie - taras będzie od balkonu poza obrys dachu - są 3 słupy podpierające okap (zdjęcia w db) .. słupy stoją też na stopach betonowych - czy mogę te słupy wykorzystać do zamocowania do nich legarów? w sensie że jak taras będzie pracować (chociaż już drewno przesuszone) to czy czasem się nie przesuną czy co tam im się nie stanie bo w końcu podpierają dach..

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@ Daga&Adam

Pytanie jak Twój taras ma się po zimie? czy Sadolin superdeck się sprawdził? Czy posiada filtr UV (nie doczytałem się w opisach produktu) bo jest to podobno istotne.

Ja ze swoim modrzewiowym mam problem po pierwszej zimie. Zgodnie z radami ludzi z forum olejowałem olejem lnianym pół na pół z terpentyną i niestety to dechy nie zadaszone wyglądają kiepsko tzn wyszły ciemne/czarne plamy w okolicach sęków. Tam gdzie jest pod dachem dechy są ładne? Nie barwiłem dech. Na płocie olej lniany się sprawdza. Czeka mnie zmycie/czyszczenie bo wygląda tragicznie i stoję przed wyborem CZYM olejować?

Czy ktoś może coś powiedzieć po doświadczeniach o oleju Flugger Impredur, sklep firmowy mam obok, tylko nie znam i trudno jest znaleźć opinie o nim. Pozdrawiam.

Witam. Podepnę się pod ten temat żeby nie tworzyć nowych. Zastanawiamy się z mężem nad przerobieniem tarasu. Mamy obecnie takie nie wiadomo co wyłożone kostką brukową oddane przez developera. Chcemy zrobić troszkę większy niż obecny i drewniany. Mąż twierdzi, że trzeba rozebrać to co jest teraz i zacząć od podstaw, a mnie się wydaje, że lepiej byłoby stawiać na tym co jest. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć co z tym zrobić? :) Załączam zdjęcia

http://i62.tinypic.com/20h3pfo.jpg

http://i61.tinypic.com/2m2xi80.jpg

Witam. Podepnę się pod ten temat żeby nie tworzyć nowych. Zastanawiamy się z mężem nad przerobieniem tarasu. Mamy obecnie takie nie wiadomo co wyłożone kostką brukową oddane przez developera. Chcemy zrobić troszkę większy niż obecny i drewniany. Mąż twierdzi, że trzeba rozebrać to co jest teraz i zacząć od podstaw, a mnie się wydaje, że lepiej byłoby stawiać na tym co jest. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć co z tym zrobić? :) Załączam zdjęcia

http://i62.tinypic.com/20h3pfo.jpg

http://i61.tinypic.com/2m2xi80.jpg

Według mnie opcja męża jest słuszna :yes:

Bedzie zrobione solidnie

_artur_ zastanowiłbym się czy mieszać stopy z bloczkami, musisz sprawdzić jaki masz grunt, jeśli lessowy czy gliniasty to może po ziemie powysadzać, i tam gdzie będziesz miał bloczki taras może się podnieść albo obniżyć. Spadek wydaje się być ok. Co do łączenia sosny z modrzewiem to proponowałbym tego uniknąć. Drewno powinno mieć podobną gęstość, aby wszystko razem ładnie pracowało. U mnie deski nachodzą na parapet od okien balkonowych, wiec taras jest jakieś 2-3cm wyżej niż poziom podłogi w domu. Co ile masz te stopy/silikaty że chcesz od razu na legary kłaść deskę, bez kontrlegarów?

Yacky jeśli chcesz sprawidzić co to znaczy że sosna jest miękka kup kawałek deski i daj żonie żeby pochodziła w szpilkach, upuść nóż czy inne rzeczy które mogą atakować twój przyszły taras i sam sobie odpowiesz czy jest za miękka czy wystarczająca ;) Kompozytu nie polecam odbarwia się od słońca i nic z tym nie zrobisz. Płytki na tarasie są gorące jak jest niezakryty, więc jak korzystać z takiego tarasu w lecie? Chyba najbardziej budżetowy i trwały taras to modrzew (polski czy nie polski, nie ma znaczenia, i tak nie rozpoznasz jaki to modrzew, a sprzedawcy często sprzedają krajowy pod nazwą skandynawski). Jeśli chcesz taras bezstopniowy to proponuję usunąć ziemię pod taras, jakieś 30cm, wylać stopy, zrobić drenaż, zasypać to kamieniem, wokół tarasu ułożyć obwódkę np z granitu i będziesz miał taras na równi z gruntem.

_artur_ zastanowiłbym się czy mieszać stopy z bloczkami, musisz sprawdzić jaki masz grunt, jeśli lessowy czy gliniasty to może po ziemie powysadzać, i tam gdzie będziesz miał bloczki taras może się podnieść albo obniżyć. Spadek wydaje się być ok. Co do łączenia sosny z modrzewiem to proponowałbym tego uniknąć. Drewno powinno mieć podobną gęstość, aby wszystko razem ładnie pracowało. U mnie deski nachodzą na parapet od okien balkonowych, wiec taras jest jakieś 2-3cm wyżej niż poziom podłogi w domu. Co ile masz te stopy/silikaty że chcesz od razu na legary kłaść deskę, bez kontrlegarów?

Yacky jeśli chcesz sprawidzić co to znaczy że sosna jest miękka kup kawałek deski i daj żonie żeby pochodziła w szpilkach, upuść nóż czy inne rzeczy które mogą atakować twój przyszły taras i sam sobie odpowiesz czy jest za miękka czy wystarczająca ;) Kompozytu nie polecam odbarwia się od słońca i nic z tym nie zrobisz. Płytki na tarasie są gorące jak jest niezakryty, więc jak korzystać z takiego tarasu w lecie? Chyba najbardziej budżetowy i trwały taras to modrzew (polski czy nie polski, nie ma znaczenia, i tak nie rozpoznasz jaki to modrzew, a sprzedawcy często sprzedają krajowy pod nazwą skandynawski). Jeśli chcesz taras bezstopniowy to proponuję usunąć ziemię pod taras, jakieś 30cm, wylać stopy, zrobić drenaż, zasypać to kamieniem, wokół tarasu ułożyć obwódkę np z granitu i będziesz miał taras na równi z gruntem.

True...

a co myślicie o świerku na taras? taras będzie mało używany i posadowiony na płaskim dachu (tarasie ;))

taras na gruncie (który będzie częściej używany) planuję też drewniany, ale z jakiegoś lepszego drewna. ten na dachu to dylemat między płytami chodnikowymi a świerkiem lub sosną. wolelibyśmy jednak drewno niż płyty

Podstawy betonowe, spalinową otwornica (fi 25cm) wierciliśmy otwory (ok 90-100cm), stemplem ubijałem dno otworu aby było płaskiem w to zbrojenie (po 4 druty fi 8 lub 10, i strzemiona z fi6 - pozostałości po budowie). Na przyczepce przywoziłem beton b20 bez wody, w taczkach dolewałem wody i zalewałem. A na drugi dzień zrobiliśmy szalunki, wypoziomowaliśmy i zalaliśmy powyżej poziomu ziemi (czyli to co widać na zdjęciach). My szalowaliśmy deskami, ale jak masz zalane do poziomu ziemi to możesz dać powyżej szalunek z rur kanalizacyjnych.

Stopień (faktycznie zapomniałem zrobić zdjęć) z legarów pociąłem kawałki tak żeby dwie deski się zmieściły i żeby około 10cm weszły pod legary tarasu (to było coś koło 38-40cm). U mnie legary i kontrlegary miały w sumie 16cm (i taką wysokość stopnia chciałem mieć), więc te legary pod stopień mocowałem właśnie do nich dając po prawej i lewej takie blaszki z otworami (chyba 8x20cm). Pod legary od stopni sypałem kliniec, ubijałem i kładłem bloczek betonowy. Następnie legary od stopnia połączyłem też tymi samymi belkami z których są legary, tak aby obie deski na stopniu się na nim opierały. Na allegro są takie podkładki dystansowe, każdy kolor to inna grubość, tym poziomowałem stopień, wbijając miedzy bloczek a legar.

Na elewacji mam system imitacji drewna firmy Greinplast, są to panele akrylowe na siatce, które się przykleja i maluje. Na stronie producenta prawie nic o tym nie ma. Ale w sklepach budowlanych popytaj o próbnik. Jest kilka rodzajów desek, bali i kilka kolorów. A tynk to greinplast kolor 0120 (najjaśniejszy szary jaki był).

Pozdrawiam

Jak impregnowac taras? Ja mam deski sosnowe, w których wyciąłem kapinoski. do impregnowania mam Sadoli i Drewnochron. Do zrobienia ganek ok 5m2 i tarasy ok 45m2. Ganek zadaszony; tarasy 4mszerokie, z czego 3m zadaszone, a metr wystaje pod chmurki. poziom tarasów zrobie z lekkim spadkiem na zewnatrz, zeby woda sciekałą.

Sadolin ma osobny podklad - "Basic" i osobno impregnat. Niestety Basic wystepuje tylko w wiaderkach 5dm3, a wiaderko kosztuje podobnie jak impregnat 9-10dm3.

legary i spodnia warstwe desek zaimpregnowalem FOBOS'em;

boki i wierzch desek na ganek - Sadoli: 2x podkład "Basic" i 1x Drewnochron 1x Sadolin Cassic

boki i wierzch desek na taras - Sadolin: tylko 2 x "Classic", lub 1x Drewnochron i 1x Sadolin Classic

Czy nie przechytrze impregnujac spod desek tylko FOBOS'em???

przy okazji deski na ganek w trakcie kolejnych malowan(spod 2x FOBOS, wierzch i boki 2x "Basic"), po spedzeniu nocy na zewnatrz, ale pod dachem w miejscu, gdzie byl FOBOS sa cale wilgotne(musialy wciagnac wilgoc z powietrza, bo leje), a tam, gdzie byl Basic sa suche...

Malowanie Drewnochronem po Sadolin Basic, a na to Sadolin Classic wynika z potrzeby uzyskania odpowiedniego koloru, na którym zależy mojej "Lepszej Połowie" :yes: Może Impregnaty się nie pogryzą...???

Wiadomość z ostatniej chwili - na Allegro pojawił się Basic po 80zł za wiaderko, zamiast dotychczasowych 115zł; nadal drogo, ale róznica jest zauwazalna...