Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kojarzy ktoś czy w tym wątku pojawiły się jakieś wzory na obliczanie odrstępów/przekrojów konstrukcji?

Bo nigdzie nie mogę znaleść.

O czymś takim myślałem: taras 3m x 7m

http://drozd.ddns.net/~bajcik/pub/budowa/16w23.taras/DSC_0001.JPG

Belki górne - 4.5x7cm (takie sprzedają) co pół metra

Belki dolne - jakie grube i jak gęsto?

pozdrówka

Na spokojnie mozesz zrobic dolne belki co okolo 90-100cm od osi do osi legara..a jak dajesz gorne legary na wys 70mm..czy na 45mm..?? i jaka deske na to wrzucasz? 27mke?

Impregnat, ale nie ma bazie soli, tylko dedykowany pod olej.

Impregnatem na pewno przed przykręceniem, pierwszą warstwę oleju zresztą też można przed, drugą "na gotowo"

No w sumie racja. Zapomniałem ze zwykle na puszcze z farbą jest instrukcja jak przygotować podłoże :).

Tylko się muszę na jakiś olej najpierw zdecydować.

" Planuję niebawem zrobić taras drewniany i mam kilka dylematów, zdecydowałem się na modrzew europjeski (deska + legary) oto moje pytania:

1. Rozkład legarów co 50 cm?

2. Jaki system montażu wybrać aby wkręty nie były widoczne?

3. Drzewo będzie zakupione bezpośrednio z tartaku, wysuszone i oheblowane lecz niezabezpieczone. Po zakupie należy zaimpregnować drewno a następnie je montować? Jeśli tak to jaki środek wybrać? Docelowo chce olejować taras jak będzie gotowy.

4. Jaki sposób montażu legarów do podłoża wybrać (beton pokryty papą)? "

dobre pytanie, chciał bym o to samo zapytać, ale nie ma chętnych do pomocy

a jaki olej polecacie i impregnat ? i jaka ilość tego idzie realnie na 1 m2 ?

OSMO ten będzie dobry ?

http://allegro.pl/osmo-olej-do-tarasow-007-teak-3l-promocja-i6051628054.html

Pewnie że będzie dobry, mam u siebie Sadolin superdeck i wystarcza w końcu co roku przynajmniej raz trzeba przemalować.

osmo ale nie wiadomo czy ma filtr UV [ a raczej go nie ma ]

a co sądzicie o tym oleju PFLEGE-OL REMMERS

http://allegro.pl/olej-do-tarasu-pflege-ol-remmers-5l-kolory-i6250899826.html

najlepiej zrobić tak :

- impregnat całe deski i legary

- olejowanie całe deski i legary

- olejowanie już po zamontowaniu desek

- olejowanie trzeci raz

jaki ten olej i impregnat polecacie [ z filtrem UV ] ?

i czy warto bawić się w system montażu niewidocznego ?

dodam że deski będą na balkonie na papie

jak lepiej układać deski wzdłuż balkonu czy poprzecznie ?

balkon.jpg

Edytowane przez Salah

witam,

tak na szybko wchodze bo mam to juz chwile za soba. ale moze komus sie przyda. na temat drewna na taras/balkon/gdziekolwiek. mam taras dolny z bankiraja, juz 5lat, olejowany traojla, jest super. raz na 2 lata odnawiam olej. drewno troche przyciemnialo i jak sie maluje olejem to jest taki czekoladowy, przy czym nigdy nie stosowalem zadnych odrdzewiaczy i innych cudof do przywracania naturalnego koloru. po prostu myjka, szczotka - odpiaszczanie i olej bezposrednio na szare. rok temu zrobilem barierke na tarasie nad garazem z wypelnieniem drewnem ktore zostalo z tarasu dolnego. niestety drewna nie wystarzylo i na szybko znalazlem jakiegos dostawce blisko z egzotykiem byle w dobrej cenie. mial troche bankiraja ale zdarzyla sie tez massarabuda. po zamontowaniu nie starczylo czasu zeby zaolejowac i tak stalo rok. teraz sie za to zabieram. nigdy nie olejowany bankiraj jest ok, troche zszarzal (zpatynowal) i trzeba przejechac szczotka zeby odkurzyc. natomiast massarabuda to jakas tragedia. leje sie z niej zywica i scieka po konstrukcji barierek. generalnie niebo gorzej niz bezobslugowy bankiraj. tak wiec zwracam uwage. ceny porownywalne, niby egzotyki ale roznica duza. nie chodzi o wyglad ale zachowanie drewna.

oczywiscie ze pekaja jak wiekszosc gatunkow potraktowanych obrobka termo..tylko ze hhe nawet nie potraktowane termo tez pekaja w mniejszym stopniu..termo drewno to drewno martwe ..gdzie celuloza ulegla wypaleniu de facto co powoduje ze drewno nie jest prawie w zaden sposob elastyczne i przy dzialaniu okreslonych sil ..drewno jest kruche i lamliwe podatne na pekniecia ..w wiekszym o wiele stopniu niz drewno "zywe"..co cale nie znaczy ze nalezy sie takich tarasow tez jakos przesadnie bac..po mroznej zimie.przy bardzo duzym nalonecznieniu w lato tez np..słowem przy duzych skrajnosciach atmosferycznych nie ma gatunku nie ma nie ma tarsu ktory by nie posiadal micro pekniec ..w mniejszym lub wiekszym stopniu..

no tak wszystko ma swoja wytrzymałość ale co w momencie kiedy po kilku miesiącach od położenia tarasu deski zaczynają strzelać/pękać , tutaj jest przykład mojego tarasu

https://picasaweb.google.com/1007807...39800374335489

cały taras jest od strony południowej ,jeszcze nie zadaszony wiec jest narażony na silne nasłonecznienie , ale aż tylu uszkodzeń się nie spodziewałem po deskach z modrzewia syberyjskiego ....

Nie mogę otworzyć albumu który podlinkowałeś ale na tych małych zdjęciach wydaje mi się że są to deski z rdzeniem (samym środkiem drzewa), które powinno być potraktowane jako wada. Jeśli to faktycznie rdzeń (zrób zdjęcie czoła deski) to musiało pęknąć.

Pozdrawiam.

WP_20160618_004.jpg

Ostatnio popełniliśmy z bratem taki taras z modrzewia krajowego, zobaczymy jak będzie się sprawował.

" Planuję niebawem zrobić taras drewniany i mam kilka dylematów, zdecydowałem się na modrzew europjeski (deska + legary) oto moje pytania:

1. Rozkład legarów co 50 cm?

2. Jaki system montażu wybrać aby wkręty nie były widoczne?

3. Drzewo będzie zakupione bezpośrednio z tartaku, wysuszone i oheblowane lecz niezabezpieczone. Po zakupie należy zaimpregnować drewno a następnie je montować? Jeśli tak to jaki środek wybrać? Docelowo chce olejować taras jak będzie gotowy.

4. Jaki sposób montażu legarów do podłoża wybrać (beton pokryty papą)? "

dobre pytanie, chciał bym o to samo zapytać, ale nie ma chętnych do pomocy

ad.1 Przy deskach z modrzewia..o grubosci 27mm owszem od osi legara do osi legara okolo 50cm..

ad 2. System montazu aby wkrety nie byly widoczne.. np łata od spodu 4 deski przykrecone..a łata przykrecana do legara miedzy deskami proste.

ad.3 Normalny saturator...z leroy np...ja tam syntiolora zawsze uzywalem...i bdb sie sprawdza..nie olejujemy od razu po zakupie..ale mozna raz na krótko przed montazem, a 2-gi raz na gotowo po montazu...Potem na wiosne raz jeszcze...jak juz nie bedzie pic na wiosne ,mozna nawet odczekac ze dwa sezony..jesli pije ..pociagnac jeszcze raz jesienia.

ad.4 Kołki rozporowe z zywica epoksydowa samouszczelniajace..sie..badz zwykle kołki rozporowe...bitumiczny uszczelniacz do dachow..z pistoletu..po nawierceniu uszczelnic wbic kołek tak aby masa wyszła na zewnatrz aby byla pewnosc.., ze jest ten otwór dobrze uszczelniony..

Legary podbite klinami..kliny przybite do legarow gwozdzikami i podpiankowane dookola zewnetrzna pianka pu (tylko z czuciem).

Spadek okolo 1.5-2% wzdłóż ryfla...koncowe legary nie dalej niz jakies 8-12 cm od sciany i na koncowkach wszelakich...zawsze krawedzie wygina z czasem, a taka mala odleglosc od srub to powstrzyma..

Mam nadzieje ze pomogłem

Pozdrawiam "duchowo"

Edytowane przez ghost34