Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Łódkowanie. Nie ma znaczenia czy deski są ryflowane czy nie. Aby tak się nie działo potrzebne są nacięcia "odpuszczające" od spodu. Bez tych nacięć góra deski będzie szybciej moknąć i schnąć niż jej spód dlatego deski okresowo się wyginają. Podejrzewam że gdy jest mokro deski są wypukłe a gdy sucho wklęsłe.

Jeszcze słowo do ryflowania, przecież na takiej desce powierzchnia przez którą deska chłonie wilgoć jest chyba dwa razy większa niż na płaskiej.

i tak i nie...a teoria o ukryciu wad przez ryfel ..no do egzotow..ma sie wlasciwie nijak..do modrzewia..no niech bedzie ale to dosc gruba teoria..:p

Łódkowanie. Nie ma znaczenia czy deski są ryflowane czy nie. Aby tak się nie działo potrzebne są nacięcia "odpuszczające" od spodu. Bez tych nacięć góra deski będzie szybciej moknąć i schnąć niż jej spód dlatego deski okresowo się wyginają. Podejrzewam że gdy jest mokro deski są wypukłe a gdy sucho wklęsłe.

Jeszcze słowo do ryflowania, przecież na takiej desce powierzchnia przez którą deska chłonie wilgoć jest chyba dwa razy większa niż na płaskiej.

te "ryfle" są dla bezpiecznego użytkowania tarasu. Mniejsza powierzchnie poślizgu wprawdzie nie wyklucza poślizgu, ale jego możliwość ogranicza o 90%...

Jak taka żyłka może odseparować deski od legara ? ?

Chcesz podkładkę, do kładzie się ją na całej powierzchni przylegania.

A jest jaskrawa własnie po to, by widać było gdzie kręcić....

Lepszy jesz szablon, albo łata, ale tu mają taki sposob...

Edytowane przez fotohobby

Jak patrzę na ten film z YT, który podesłaliście, to cieszę się, że sam montowałem sobie taras. Takie podejście 'po łebkach' u fahhoffców zawsze mnie będzie wnerwiać... Wkręcanie bez frezowania pod łeb śruby, po ucięciu deski brak jej wykończenia papierem ściernym... Aby szybko i wziąć kasę.

Jak taka żyłka może odseparować deski od legara ? ?

Chcesz podkładkę, do kładzie się ją na całej powierzchni przylegania.

A jest jaskrawa własnie po to, by widać było gdzie kręcić....

Lepszy jesz szablon, albo łata, ale tu mają taki sposob...

Nie łatwiej odkręcić pierwszy wkręt w pierwszej desce i na końcu legara tez wkręcić tymczasowy wkręt i rozciągną linkę jak już ktoś chce mieć idealnie?

Ok nieważne.

Jakie dawaliście odstępy między deskami?

myślałem żeby zrobić 6 mm bo akurat mam resztki paneli podłogowych 6 mm i były by jak znalazł na przekładki. Ale żona po przymiarkach mówi, że za duże szpary... :)

Jak patrzę na ten film z YT, który podesłaliście, to cieszę się, że sam montowałem sobie taras. Takie podejście 'po łebkach' u fahhoffców zawsze mnie będzie wnerwiać... Wkręcanie bez frezowania pod łeb śruby, po ucięciu deski brak jej wykończenia papierem ściernym... Aby szybko i wziąć kasę.

A można wiedzieć w jaki sposób/czym frezowałeś pod łeb śruby?

tak się właśnie zastanawiam czy to konieczne.

Wkręty niby mam samo-wiercące z podwójnym gwintem. i z małym łepkiem.

jakieś psf+ hardwood screw.

A można wiedzieć w jaki sposób/czym frezowałeś pod łeb śruby?

tak się właśnie zastanawiam czy to konieczne.

Wkręty niby mam samo-wiercące z podwójnym gwintem. i z małym łepkiem.

jakieś psf+ hardwood screw.

Frezem od Spaxa:

frez.jpg

U mnie ze względów estetycznych było konieczne - zawsze gdy coś sam robię, wkładam w to 100% umiejętności.

Linia wkrętów, jak piszesz - odkręcasz 1. wkręt, zakładasz żyłkę, mocujesz do ostatniego, albo któregoś przy końcu.

Edytowane przez budowlany_laik

no właśnie te moje mają jakieś tam 4 żebra od spodu Łepka

http://www.pgb-europe.com/continuo/web/cmsimages/PWHTG_hardwood.png

U mnie tak:

http://www.polskiedrewno.pl/images/wkrety-do-tarasow-norskwood.JPG

Łepek chował sie całkowicie, krawędzie otworu były proste, bez zadziorów.