Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to mogę powiedzieć, że przy tych wkretach, zadnych pęknięć, nierównych krewędzi nie zaobserwowałem.

Wkręty nie są z nierdzewki, a z jakiegoś mocniejszego gatunku stali, zabezpieczone powłoką Geomet.

Krawędzie po cięciu lekko zaokrągliłem, choć też pożyczona piła (z prowadnicą) zostawiła je czyste i bez zadziorów.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie

Mam przed domem taras oraz balkon modrzewiowy. Teoretycznie zadaszone ale balkon niestety jest usytuowany na południe, że niestety przy każdym deszczu jest mokry. Taras i balkon zostały zrobione jakiś czas temu, ale z powodu braku czasu nie zostały niczym zabezpieczone (dom w budowie więc masa innych robót). W najbliższym czasie planuje wszystko przeszlifować i "pomalować".

(przeglądałem forum i nie znalazłem odp na moje pytanie - więc dlatego pisze)

Zastanawiam się na olejem firmy Osmo i moje pytanie czy ktoś miał do czynienia z tym produktem i jak to się sprawdza właśnie na tarasie oraz jak to wygląda po dłuższym czasie i co ile czasu trzeba przeprowadzać renowacje. Interesuje mnie olej ciemnego koloru np - Bangkirai (016). Ewentualnie czy ktoś może polecić coś innego równie dobrego. Od razu mówię, że nie interesują mnie żadne drewnochrony i tym podobne rzeczy ani preparaty z castoramy czy innego marketu.

Z racji tego, że nikt nie wypowiedział się w kwestii mojego zapytania to ostatecznie zdecydowałem sie na Pullex Bodenol w kolorze kongo + Pullex impragniergrund całość cenowo wychodzi prawie identycznie jak Osmo za 3,25 l (2,5l + 0,75l). Na 35 m^2 wg zalecen producenta powinno wyjść 2,5L Pullex impragniergrund i 5L Pullex Bodenol. Zobacze jaki będzie efekt postaram się wrzucić jakieś zdjęcia.

Witam

Na moim tarasie miała być kostka, ale jak to bywa plany się zmieniły i chcemy deski. Problem jest taki, że w zasadzie wszystko przygotowałem już pod kostkę i nie ma za dużo miejsca na konstrukcję tarasu. Planuję legary w jednym poziomie osadzone na bloczkach betonowych i tu pytanie - przy rozstawie legarów 40-50cm i ich podparciu co 1m jaki można przyjąć ich minimalny przekrój? A może zastosować metalowy profil?

Taras z massaranduby wykonany pół roku temu, wszystko w porządku poza jednym drobiazgiem. Mianowicie jedna z desek pękła i takie niby drzazgi sterczą, lekko unosząc się nad poziomem tarasu. Być może to pęknięcie było już przed montażem, ale montując taras wczesną wiosną w wilgoci nie zauważyłem tego.

Czy jest możliwe jakieś trwalsze sklejenie tego np. wikolem? Może to trzymać kilka lat? Bo jeśli nie, to zostaje zeszlifowanie do równego by nic nie sterczało. Ewentualnie wymiana, ale montowałem to ukrytym systemem i obawiam się problemów z wymianą. Połowu tarasu nie będę rozbierał dla 1 deski, a jakiegoś prostego sposobu wymiany nie wymyśliłem. A nie chcę mieć na 1 desce widocznych wkrętów.

Deski trochę się powyginały ale mi to nie przeszkadza. Część tarasu pod dachem nie zmieniła koloru, nie zadaszony natomiast już zszarzał nieco. Po montażu zaolejowany 1 raz, na jesień planuję drugie olejowanie. Legary ułożyłem z bangkirai, mam nadzieję że nie będę ich wymieniał do końca życia.

U mnie tak:

http://www.polskiedrewno.pl/images/wkrety-do-tarasow-norskwood.JPG

Łepek chował sie całkowicie, krawędzie otworu były proste, bez zadziorów.

Kupiłem te same wkręty, w sumie z Twojej porady.... na razie jestem średnio zadowolony. O ile pierwsze 4 poszły ok, to piąty się złamał właśnie tam pod koniec jak są te tematy do niby frezowania. Potem już z górki, na 20 ukręciło mi się 5 (dwa tak niefortunnie, że już ich nie wykręcę - kit do drewna tam dam i tyle), i to ostatnie 4 gdy wcześniej było nawiercone... No ale daje im jeszcze szanse, bo po pierwsze mam słabą wkrętarkę i ostatnie kilka ruchów musiałem robić śrubokrętem (tak urwałem 3), po drugie widzę, że mają problem na 2-3 ostatnich legarach, a te są najlepsze/najmocniejsze.

Trochę mam zagwozdkę w związku z tym.... Chciałbym to jak najszybciej skończyć, wiec myślę nawiercać, ale jakim max wiertłem do śrub 5 mm? No i oczywiście naładuje na maxa akumulatory do wkrętarki, jak nie to pożyczę mocniejsza wiertarkę od ojca i z lepszą regulacją obrotów, bo to co ja mam to szajs, taki żeby czasem coś pod obrazek wkręcić czy półkę....

ps. tak w ogóle to Ty masz modrzew syberyjski czy europejski?

Edytowane przez Barsa

Mam modrzew europejski.

Ja na 300 wkrętów ukręcilem z pięć, sześć podczas wkręcania i ze trzy, jak na drugi dzień po wkręcenia chciałem go dokręcić.

Generalnie nie ma problemu, jesli płynnie wkręcisz wkręt do końca.

Jesli wkręcisz 3/4 to opór w momencie rozpoczęcie obrotu wkręta jest tak duży, że się ukręca...

Tak jak pisałem u mnie na tych "słabszych" legarach wchodzi bez problemu, ale na tych mocniejszych dupa.... choć po przemyśleniu też uważam, że wielkie znaczenie ma "płynność wkręcania", choć jeden mi po prostu ukręcił się podczas wkręcania, przy samej końcówce procesu... Lecz pewnie gatunek drewna też ma znaczenie, syberyjski jest gęstszy i przez to ciężej to idzie.

No nic aku się ładują na maxa i jutro zobaczymy... jak nie to wiertarka od ojca.

Mam modrzew europejski.

Ja na 300 wkrętów ukręcilem z pięć, sześć podczas wkręcania i ze trzy, jak na drugi dzień po wkręcenia chciałem go dokręcić.

Generalnie nie ma problemu, jesli płynnie wkręcisz wkręt do końca.

Jesli wkręcisz 3/4 to opór w momencie rozpoczęcie obrotu wkręta jest tak duży, że się ukręca...

No i żenada. A pisałem o Spaxach. Żadnego na 1200 wkrętów nie ukręciłem. Są do tego nierdzewne. Wkrętarka ustawiona ma maksa (bez ograniczenia momentu) - dokręcałem co do ułamków milimetra.

Wychodzi stara prawda, że co tanie to drogie.

Trochę demonizujecie pod wpływem mojego komentarza.... u mnie problem jest po pierwsze z wkrętarką która nie nadaje się do tego typu drewna oraz wkrętów 60x5 (swoją drogą 50x5 by wystarczyły, przesadziłem tutaj), po drugie problem jest na dwóch ostatnich legarach, a tak naprawdę na ostatnim - twardy jak cholera.

Jak będę miał sprzęt to zdam relację...

ps. choć oczywiście nie uważam, że te wkręty dorównują SPAX-owym, ale różnica w cenie była jak 1 do 3, wiec dwie stówy drogą nie chodzą....

W wczoraj dostałem wycenę mojego tarasu na kwotę około 10 tyś. za 30 m2 i doszedłem do wniosku, że chyba sam go zrobię ( fotohobby - w innym wątku wszedł mi na ambicje ).

Mam zamiar zrobić taras wzdłuż domu, od południa. I tak się zastanawiam czy to dobry pomysł, drewno nie będzie zadaszone i dlatego narażone na opady i mocne słońce, czy nie będzie pracować zbyt mocno ? Zamierzam zastosować modrzew syberyjski, nie wiem jaką grubość i klasę deski polecacie ?

IMG_20160904_161005.jpg

Zamierzam zagęszczonym piaskiem uzyskać odpowiedni poziom, położyć ażurowe płyty ( tam gdzie mają być legary ) i na nich oprzeć konstrukcję. Na tym filmiku zrobili podobnie.

montaz-tarasu-i-konstrukcja-deck-dry.jpg

images (1).jpeg

Edytowane przez PaRa

No i żenada. A pisałem o Spaxach. Żadnego na 1200 wkrętów nie ukręciłem. Są do tego nierdzewne. Wkrętarka ustawiona ma maksa (bez ograniczenia momentu) - dokręcałem co do ułamków milimetra.

Wychodzi stara prawda, że co tanie to drogie.

Ale jaka żenada ? Co niby drogie ?

Że 10wkrętów poszło ?

Ja też wkręcałem mocną, sieciową wkrętarką bez ograniczenia.

Wolne obroty i też na milimetry.