Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co do podkładek, to faktycznie pod legarem, ale czy stosować gumowe? czy drewniane resztki są ok.?

Jak dogadać się z kimś, kto wykonuje ci taras za pieniądze i wbrew wszystkiemu mówi.."ale ja tak robię"...:(

Drewniane podkładki nic nie dadzą legar i tak może chłonąć wilgoć może być np. papa złożona na 2/3 razy.

A co do wykonawcy Ty płacisz i Ty wymagasz... no chyba że ktoś robi Ci za darmo;)

Drewniane podkładki nic nie dadzą legar i tak może chłonąć wilgoć może być np. papa złożona na 2/3 razy.

A co do wykonawcy Ty płacisz i Ty wymagasz... no chyba że ktoś robi Ci za darmo;)

Za darmo...dobre sobie... cena była (jak dla nas) wygórowana, ale Pan powiedział, że jest droższy, ale robi porządnie i to nas przekonało.

Sądziliśmy, że rozmawiamy ze specjalistą od tarasów i nie interesowaliśmy się tym w ogóle... Prace zaczęły się na początku września i nadal końca nie widać:( Deski przyjechały z suszarni, a teraz leżą w deszczu niczym nie zaimpregnowane.

Za darmo...dobre sobie... cena była (jak dla nas) wygórowana, ale Pan powiedział, że jest droższy, ale robi porządnie i to nas przekonało.

Sądziliśmy, że rozmawiamy ze specjalistą od tarasów i nie interesowaliśmy się tym w ogóle... Prace zaczęły się na początku września i nadal końca nie widać:( Deski przyjechały z suszarni, a teraz leżą w deszczu niczym nie zaimpregnowane.

To ja bym pogonił takiego pseudo fachowca

Ja swój taras około 20m2 robiłem może cztery weekendy nie licząc zalania słupów betonowych, i powiem szczerze że poza wkręcaniem wkrętów reszta to przyjemność , a robiłem to pierwszy raz w życiu.

Jak czytam ile to się kasuje za zrobienie tarasu i w jakich mękach to się odbywa to mnie krew zalewa.

Niestety na każdym etapie budowy zdarzają się partacze i naciągacze którzy zarabiają na nas (inwestorach).

Ja kupiłem sobie taką szczotkę http://ladnydom.pl/budowa/1,106596,10746431,Czyszczenie_betonowej_kostki.html do tarasu i kostki ale rzadko używam bo za długo trwa rozkładanie, jedynie na początek i na koniec sezonu a w trakcie wąż z wodą i zwykła dość twarda szczotka, tak aby wymieść piasek z ryfli.

u mnie jest zadaszony więc deszczyk nie umyje.

A teraz skończyłem właśnie drugi (jako wejście do domu), i muszę pomalować drugą warstwę oleju.

Niestety zanim zakończyłem kręcić deski to się dość mocno ubrudził (no bo do domu jakoś wchodzić trzeba (a przed wejściem mam tłuczeń).

Muszę to jakoś wyczyścić, żeby nie malować brudu. A jednocześnie nie chce za bardzo uszkodzić pierwszej warstwy oleju.

20161016_163405_resized.jpg

20161016_163608_resized.jpg

witam

proszę o pomoc

mam u siebie ok 60m2 tarasu, taras został już wcześniej wylany i raczej nie ma mozliwości skucia

mam ok 6cm na legar + deska modrzewiowa 27mm. w związku z niewielką odległością zastanawiam się nad takim rowiązaniem

- podkładki gumowe 6mm na betonie, następnie legar kompoztowy 50x25 (kompozyt, ponieważ z racji na niewielką przestrzeń pod tarasem i niewielki spadek, boję sie o żywotność legara modrzewiowego) następnie montuję deski modrzewiowe używając ukrytego montażu (proste blaszki ze stali nierdzewnej) coś takiego:

33.jpg44.jpg55.jpg66.jpg

Czy takie rozwiązanie będzie ? zależy mi na ukrytym montażu

jakich wkrętów użyć do zamontowania "blaszek" do deski tarasowej oraz jakich aby blaszki zamontować do legara z kompozytu

z góry dziękuje za pomoc

brochas

ja bym jednak postarał się o spadek - szczególnie jeśli taras jest bez zadaszenia. Masz tak: 27+25+6=58. Czyli już 2mm na jednym końcu. Obniżyłbym te podkładki np do 4mm i już masz drugi 2mm na drugim końcu. Czyli razem 4mm co daje 2% spadek na 2mb. A może tam uda się podnieść powyżej 60mm ? np 62 ? Albo skuć ale tylko z jednej strony aby zachować spadek. Tylko pojawia się problem bo znowu montaż ci zabierze... Ale jeśli priorytetem jest ukryty montaż to może taki z mocowaniem do bocznych ścian legara ? Wkręty - albo nierdzewki - albo dedykowane do montażu. Co do kompozytu - to zapytaj tam gdzie będziesz go kupował.

• 2 months później...

Witam,

Chciałbym zapytać bardziej doświadczonych użytkowników...

Mam 45m2 tarasu wybrukowanego kostką (taka prostokątna). Chciałbym na wiosnę zrobić z niego drewniany.

Korzystam z wiedzy w tym wątku i buduję sobie plan co i jak.

Myślę o modrzewiu syberyjskim albo sośnie thermory.

Nie wiem jednak co zrobić z tą kostką.

Czy mogę legary położyć na tej kostce czy może powinienem całą kostkę zdemontować ?

Jakie podłoże w tym przypadku zrobić ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam,

Chciałbym zapytać bardziej doświadczonych użytkowników...

Mam 45m2 tarasu wybrukowanego kostką (taka prostokątna). Chciałbym na wiosnę zrobić z niego drewniany.

Korzystam z wiedzy w tym wątku i buduję sobie plan co i jak.

Myślę o modrzewiu syberyjskim albo sośnie thermory.

Nie wiem jednak co zrobić z tą kostką.

Czy mogę legary położyć na tej kostce czy może powinienem całą kostkę zdemontować ?

Jakie podłoże w tym przypadku zrobić ?

Z góry dziękuję za pomoc.

To zależy co masz pod tą kostką i jaki poziom w stosunku do podłogi wewnątrz domu.