Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na początku, po położeniu, przeciągnąłem dwukrotnie olejem Bona - za pierwszym razem w proporcji 75% Teak, 25% Neutral, za drugim razem w proporcji 50-50.

Po roku szlifowanie papierem o ziarnistości 100, i jednokrotne malowanie tymi samymi olejami w proporcjach 50-50%

Za rok nie będę szlifował, o ile żywica nie wyjdzie - na razie nie wychodzi.

Te zdjecia powyżej, to to spody. Spody olejowałem dwukrotnie przed położeniem, ale nie Boną, tylko jakim tanszym olejem z Casto, też s kolorze Teak

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki.

No to może napiszę jak ja robiłem - raczej błędnie.

Na początek 2 razy impregnat + 2 razy olej Elit Traolja Beckers. Po roku olej, w następnym roku też olej.

I mam wrażenie, że tego oleju drewno nie chłonęło. W niektórych miejscach zrobił się grzyb/nalot/szarość (nie wiem) jakby właśnie na tym oleju. Aktualnie szarość widzę, szarość :)

Plan jest by zjechać to lancą obrotową myjką, albo ja Ty, szlifierką (choć ona nie weźmie rowków), ew. piaskowanie zlecone - się zobaczy. A później sam impregnat. Mam tak na słupach drewnianych, które też szarzały - rok temu poszła szlifierka, impregnat i jest od roku OK - żadnej szarości.

Przyznam, że szlifowanie nawet co 2, 3 lata, to nie był mój pierwotny pomysł. Miałoby raczej bezobsługowo - tylko olejowanie.

Może miałem jakiś trefny olej?

Przyznam, że szlifowanie nawet co 2, 3 lata, to nie był mój pierwotny pomysł. Miałoby raczej bezobsługowo - tylko olejowanie.

Może miałem jakiś trefny olej?

Niektóre mają jakieś blokery UV, może jedne lepsze, inne gorsze.

W ogóle to najpierw rozważalem szary olej - kupiłem nawet próbkę Osmo. Ale deski po pomalowaniu nim wyglądały "plastikowo"

W deskach olejowanych rok do roku po 3,4 latach, nawet jeśli nie zszarzeją, zanika rysunek drewna i wyglądają trochę jak pomalowane farbą olejną - sąsiad olejuje co rok tym olejem, którym ja malowałem spody i tak właśnie ten taras wygląda.

Dlatego, ja mieszam kolor z bezbarwnym, żeby nie "zamalować" rysunku drewna.

może głupie pytanie ale czy te rowki i szczeliny między deskami są stabilnym podłożem pod stół, krzesła? nic się nie chwieje? Bardzo rysuje się deska od krzeseł i stołu?

Wszystko stoi stabilnie. Szuranie krzesłami powoduje drobne rysy, które znikają po kolejnym olejowaniu ale można użyć silikonowych podkładek, które redukują to ryzyko

Edytowane przez fotohobby

• 2 weeks później...

Witam,

Jestem w trakcie przygotować do budowy tarasu 3x7 m. Bloczki betonowe co 0,5 m, lagery 40x75, deska modrzew euro 30 mm.

Po przeczytaniu na prawdę wielu postów nie jestem pewien jak zabezpieczyć drewno, czy dać sam olej 2 warstwy przed położeniem i 1 po. Czy pod olej zastosować jakiś impregnat ?

Jaki olej zastosować, myślałem o 3v3, sadolin superdeck oraz Beckers Traolja Elite, kolor teak.

Czy lagery potraktować też olejem czy jakimś impregnatem ?

Pozdrawiam

Jakiś burak z góry pochlapał mi taras z modrzewia syberyjskiego (deski ryflowane) farbą olejną.... pytanko jak tego najlepiej się pozbyć? Przychodzą mi do głowy dwa pomysły, darcie tego papierem ściernym (co może być mocno utrudnione ze względu na ryfle) oraz rozpuszczalnik, ale tutaj boje się jak on zareaguje z drewnem? Może ktoś podpowie mi jakiś pomysł....

Jakich zabiegów pielęgnacyjnych wymaga taki taras i jak często ? Powiedzmy że zadaszony . Co sądzi Pan o deskach kompozytowych? Zwolennicy twierdzą, że wymaga znacznie mniej pracy a wizualnie też jest niezły. Osobiście uwielbiam drewno i marzy mi się taki taras, ale nie chciałabym się zachetać ;)

Do końca wakacji zamierzam wykonać taras, w tym momencie mam w następujący sposób przygotowane miejsce, taras będzie od południa.

a0225ca91409dcfdmed.jpg

Planuję następujące zakupy :

- Bona Decking Oil neutralny do impregnacji i zabezpieczenia drewna - czy ten jeden środek wystarczy ?

- podkładki pod legary, polecacie jakieś konkretne ( SPAX ) czy nie ma to dużego wpływu, myślę raczej o tych grubszych, np. 8-10 mm

- legary z modrzewia 45x70 klasa ABC, czy warto dopłacać za klasę AB 2 zł za mb ?

- taśma ochronna SPAX pomiędzy legary a deskę

- deska ryflowana modrzew syberyjski 24 x 142 klasa AB

- wkręty Spax

Zastanawiam się czy muszę kupić jakiś zestaw do montażu, np. SPAX lub WOLFCRAFT ? Po zrobieniu tarasu raczej się nie przyda a nie wiem czy łatwo sie sprzeda.

Na co musze jeszcze zwrócić uwagę ?

-

hej, zestaw możesz sobie darowac, mozna do tego wykorzystac pasy transportowe i jakies dystanse (ja uzywalem 6mm miedzy deskami, od scian 8mm)

legary wazne zeby trzymaly wymiar (4 stronnie strugane, suszone)

Mam znajomego stolarza, mam nadzieję, że mi pożyczy jakiś sprzęt do montażu. zakupy chcę robić w tej firmie

http://www.niedrogo.net/cennik/deska-tarasowa

za jakiś czas otwierają punkt jakieś 12 km od mojego domu. Jakimi środkami zabezpieczałeś swój taras ?

Tasma miedzy legary a deski też niepotrzeba.

A przydalby sie impregnat np Sadolin Base, ktory przy tym nieco redukuje zuzycie oleju.

Doczytałem, że jeden produkt nie wyklucza drugiego, myslałem że sam olej załatwi sprawę.

Pytanie do fotohobby, czy sadolin base niweluje w jakimś stopniu szarzenie drewna? I co daje jego zastosowanie?

Przedstawiciel Bony, który również montuje tarasy twierdzi że podkład jest zbędny wystarczy tylko olej.

I jeszcze jedno czy legary mocujecie do każdego punktowego fundamentu?

Z góry dziękuję

Sadolin to impregnat, opóźnia korozje biologiczną drewna

Poza tym zmniejsza jego chłonnośc, więc i zużycie oleju, co niekoniecznie jest na rękę przedstawicielowi Bony :)

Ja uwazam, ze na legary, spodnią stronę desek impregnat jedt nieodzowny, a i na wierzch się przydaje.

Drugiego pytania za bardzo nie rozumiem....