Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chodzi o mocowanie legarów za pomocą ocynkowanych kątowników do bloczków betonowych, na których leżą legary

Ja mocowalem do każdego, ale nie kątownikami, tylko na szpilki i nie do bloczkow, tylko do wylanych słupków.

Dadolinem malowalem x2, z gory chyba tylko raz. Wydajność jak na opakowaniu, ale to zależy jakie drewno, jak oheblowane, itp, itd

Edytowane przez fotohobby

Dziękuę z odpowiedź, napiszcie proszę jakich podkładek używaliście do poziomowania legarów, mam na myśli drobne korekty, bo bloczki były poziomowane na etapie osadzania

http://allegro.pl/podkladki-gumowe-pod-legary-odpady-op-10sztuk-i6459097886.html

Polecam te, 4 zł za 10 sztuk, są okej. Troche małe ale można zamówić więcej.

Witam

Chciałbym się poradzić odnośnie oleju do tarasów. Jestem w trakcie budowy tarasu drewnianego, z uwagi na koszty i dużą powierzchnię tarasu zdecydowałem się na deski sosnowe gładkie, przesuszona tarcica szalunkowa. Konstrukcja tarasu jest zbudowana ze starych bali sosnowych, utrzymanych w takim rustykalnym wyglądzie. Szukam oleju, który by tym nowym deskom nadał taki właśnie rustykalny wygląd, czyli coś wpadającego w brąz i oliwkę oraz szarość, z podkreśleniem rysunku.

Czy możecie mi polecić jakiegoś producenta oleju do tarasów, który by taki kolor miał w ofercie?

Jest tego mnóstwo i gubię się już.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Ja mocowalem do każdego, ale nie kątownikami, tylko na szpilki i nie do bloczkow, tylko do wylanych słupków.

Te szpilki to takie zwykłe pręty gwintowane, czy coś innego ? Czy te wylane betonowe słupki są u Ciebie jakoś dodatkowo zbrojone czy tylko sam beton ? I na jaką głębokość wchodzą te słupki w grunt ?

Te szpilki to takie zwykłe pręty gwintowane, czy coś innego ? Czy te wylane betonowe słupki są u Ciebie jakoś dodatkowo zbrojone czy tylko sam beton ? I na jaką głębokość wchodzą te słupki w grunt ?

Już pisałem, 80 cm

Jest zbrojenie 3x12mm. Taki pręty mi gdzieś po budowie zostały i przyjemnością je tam schowałem :)

Szpilka to pręt gwintowany.

Edytowane przez fotohobby

Jak Ci się legary zaczną wykrzywiać, albo deski zaczna wykrzywiać legary, to ujrzysz zasadność ich mocowania :)

fotohobby ty masz solidne słupki i mocowanie do takiej podstawy ma sens, u mnie jest bloczek fundamentowy położony na suchym betonie.

Widzisz na przykładzie swojego tarasu tą " pracę " ? Widziałem, że kilka desek miałeś już nawet " przepracowanych " :-)