Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Ja mam taras drewniany, zadaszony. Muszę go co roku impregnować, bo bliżej jesieni wygląda już bardzo brzydko. Mieszkam dopiero 3 sezony. Drugi raz nie zdecydowałbym się na takie rozwiązanie.

A czy mógłbyś przesłać jakieś zdjęcia jak taras wygląda po kilku sezonach. Przymierzam się do budowy tarasu który będzie zadaszony i zabudowany.

Czy są osoby które mogłyby przesłać zdjęcia swoich tarasów po kilku sezonach. Wszyscy chwalą się nowymi.

Za miesiąc będę miał taras zadaszony a za dwa również zabudowany z przesuwanymi elementami.

Teraz myślę nad podłogą . Na początku zastanawiałem się nad deską kompozytową. zamówiłem próbki od dostępnych sprzedawców i zrobiłem test po którym zrezygnowałem z tego pokrycia.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?344041-Test-desek-kompozytowych&highlight=Test+desek+kompozytowych

Poprosiłem sprzedawców o wycenę tarasu z desek egzotycznych , sosny termo i modrzewia syberyjskiego. Na tę chwilę wygrywa gładki modrzew w desce Premium 27x120 . Przejrzałem cały wątek i niektóre osoby wstawiały zdjęcie po sezonie i powiem że nie za bardzo mi się podoba.

1. Czy jeżeli będę miał taras zadaszony i zabudowany zimą to również deska będzie tak zmieniać kolor i matowieć?

2. Czy warto teraz kupować deski - czy osoby które zajmują się tym zawodowo mogą potwierdzić że ceny zimą są niższe?

3 Jeżeli teraz zakupiłbym deski i przechowywał w blaszanym garaży spięte pasami to coś może się z nimi stać?

zdjęcie mojego obecnego tarasu698.jpg

Edytowane przez arekiewa

SONDA:

1. Czy po raz drugi zdecydowałabyś/zdecydowałbyś się na taras z modrzewia.

2. Jeżeli nie, to jaki inny?

3. Jeżeli tak, to czy coś zrobilibyście inaczej (sposób budowy, konserwacji, kolor etc...

Wstawcie zdjęcie waszego tarasu który ma więcej niż jeden sezon.

Edytowane przez arekiewa

O znalazłem coś archiwalnego:

Po ok 3 latach:

Taras 2016.jpg

A tu za nowości (dzień po olejowaniu):

Taras nowy.jpg

Niestety aparaty/warunki pogodowe/oświetleniowe też różne. Olejowany cały czas tym samym Altaxem w kolorze kasztan (jeśli nie pomyliłem z kolorem deski elewacyjnej)

Edytowane przez przemo1

@arekiewa

Przeczytaj cały wątek jest wszystko chyba opisane co można powiedzie co drewnianych tarasach.

Generalnie zadaszone tarasy duzo dluzej wytrzymują utrzymanie koloru, bo sa ochronione od slonca, ale sa rowniez osoby co

zostawily tarasy zeby pokryly sie patyna, takze Ty decydujesz, sa tez lepsze i gorsze oleje, deski czy wkrety, najmniej jednak jest opini o tarasach

kompozytowych, jak sie to zachowa po latach. Sam zrobilem taras z modrzewia europejskiego, legary tez, ale mam go dopiero pol roku wiec nie wiele

moge powiedziec o trwalosci.

Pzdr

Hej, ja uzywalem takich http://allegro.pl/nierdzewne-wkrety-tarasowe-do-tarasow-deski-5x60-i5685294442.html (pierwsza z brzegu aukcja, zadna reklama)

wkrety ok zadnego nie udalo mi sie zerwac, ewentualnie mozna by bylo sie zaopatrzec we wstepne wiertelko (chyba spax ma takie) zeby

robic wglebienie pod leb, bo chyba w zaleznosci od deski wkret wchodzil ladniej lub mniej estetycznie. Ale oczywiscie bez przesady zeby cos dojrzec trzeba na kolanach chodzic i sie przygladac.

Ja polecam ten system mocowania deski tarasowej https://www.youtube.com/watch?v=B2HqHGLCSqw nie wiem czy można to kupić w polskich sklepach

Jeżeli chodzi o deski tarasowe to trzeba się liczyć że drewno pokrywa patyna i zmienia kolor co ma swój urok ! pamiętać należy o tum że tarasy trzeba myć ! co do rodzaju desek to jak kupujecie najładniejsze jest termo drewno , jednak po roku wygląda najgorzej ! do tego łatwo się kruszy , jak macie ryflowane to po pierwszej zimie pełno drzazg i strach chodzić na bosaka ! Najfajniejsze i nie potrzebujące wile opieki to drewno olejowane ciśnieniowo - mimo wszystko tarasy wytrzymują jakieś 10 lat ( bez zadaszenia ).