Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

wiem że temat wkrętów do desek był tu poruszany, nie za bardzo się na nim skupiłem ale powoli zaczynam. Kojarzę że ktoś tu pisał o wkrętach ESSVE

http://essve.pl/webcatalogue/wkrety/519820-wkret-tarasowy-essve-do-konstrukcji-drewnianych-corrseal/

ja znalazłem dzisiaj taką firmę:

https://www.sukces-zamocowania.pl/aktualnosci/wkrety-tarasowe-do-desek-tarasowych-torx-cena-sklep-oferta-

czy takie wkręty mogą być, ktoś ma z nimi doświadczenie?

edit:

szukając dalej znalazłem takie wkręty:

http://allegro.pl/nierdzewne-wkrety-do-deski-tarasowej-5x50a2-200szt-i5472877976.html

wyglądają jak Spax ale są 2x tańsze, wydaje mi się że to najlepsza opcja, ktoś takich używał? warto kupić?

Ode mnie - tylko Spax. Czysta przyjemność pracy - zero ukręcania, po 5 latach wyglądają jak nowe.

Może zweryfikuj wystarczającą ilość wkrętów i ich długość, jeśli cenowo jest wysoko.

Niestety sprzedawcy nas klientów nadal traktują lekceważąco.

Od jakiegoś czasu szukam informacji o deskach tarasowych.

Zacząłem od kompozytów, potem był modrzew a teraz chyba stanęło na egzotyku.

Wielu sprzedawców prosiłem o zrobienie wyceny. Między innymi korespondowałem z firmą WoodMarket.pl z panem Łukaszem M.

Jedna z ofert wydawała mi się dość dobra, więc poprosiłem o zdjęcie desek z magazynu aby zobaczyć czy nie zszarzały tym bardziej że zapewne są to deski z zeszłego sezonu i że będę zamawiał z dostawą więc nie będę miał możliwości obejrzenia ich. Pan oczywiście przesłał mi zdjęcie . Jakież było moje zdziwienie gdy zobaczyłem te same zdjęcia w internecie na innych stronach w tym na stronie jednej z konkurencyjnych dużych firm z Polski.

Mieli klienta który zamierzał zostawić u nich ponad 5 tyś, ale przez swoje lekceważenie na pewno u nich nie kupię.

Opisałem im całą sytuację, ale już nie uzyskałem odpowiedzi.

Dzień Dobry Panie Arkadiuszu,

odpowiedź na naszego maila otrzymał Pan 8 lutego o godz. 19:52.

Nasz pracownik wyjaśnił, że zdjęcia prezentowały deskę którą był Pan zainteresowany, a zdjęcie pochodziło z magazynu naszego Partnera biznesowego.

NIe lekceważymy żadnego klienta, niezależnie od ilości materiału jaką chce kupić.

Jeżeli jest Pan zainteresowany zakupem prosimy o kontakt.

Zespół WoodMarket.pl

Witam forumowiczów.

Proszę mi powiedzieć jak bardzo pracuje modrzew syberyjski?

Wykonałem takowy we wakacje. Zostawiłem dylatację między deskami 5 mm

Spadek 1cm/m

A po odstępach nie ma śladu. Deski się stykają tak bardzo.

Kasa deska nasiąkła i spuchła.

Olajowalem dwa razy olejami firmy osmo

Witam forumowiczów.

Proszę mi powiedzieć jak bardzo pracuje modrzew syberyjski?

Wykonałem takowy we wakacje. Zostawiłem dylatację między deskami 5 mm

Spadek 1cm/m

A po odstępach nie ma śladu. Deski się stykają tak bardzo.

Kasa deska nasiąkła i spuchła.

Olajowalem dwa razy olejami firmy osmo

Czy Twój taras jest zadaszony ? Czy możesz wrzucić aktualne zdjęcia tarasu ?

Edytowane przez dudek6311

Po miesiącu poszukiwań i parunastu wycenach, ofert itp nareszcie deski są już w moim garażu :) zdecydowałem na modrzew europejski, deski 28x135x3500 a legary główne 5x9 i kontr legary 4x6. Cena naprawdę była ok więc jestem zadowolony. Co prawda kupiłem gatunek A/B, ale naprawdę tragedii nie ma, na 65 desek znalazłem 2 dziury po sęku, koło 10 szt niedoróbek szlifierskich ale do poprawy no i może 5 krzywych desek tak dość ale to się wyprostuje, reszta desek naprawdę w super stanie. Nawet nie reklamowałem tego, wszystko da się wyciągnąć i będzie ok.

Jak czytałem te wszystkie 129 stron oraz inne strony, postanowiłem zrobić słupy co 1 metr, potem legary główne i kontr co 50cm, oczywiście legary na szpilkach co pozwoli lepiej wyregulować poziomy. Pozwolę sobie zamieścić szkic mojego tarasu, może ktoś coś podpowie, może jakiś pomysł, może inne rozwiązanie itp. taras będzie wysoki na 45 cm więc daję jeden schodek, 22,5 cm jest jeszcze ok, jest on od strony dużego nasłonecznienia (zachód), w lato patelnia, słońce do samego zachodu praktycznie wali w to miejsce, deszcze też zacinają od zachodu więc taras w 100% narażony na wszystkie warunki atm. Myślałem o osłonie, może jakaś rozwijana markiza do balkonu przymocowana, ma ktoś podobne umiejscoweinie tarasu? PS na rogach tarasu planujemy z żoną dac drzewa - katalpy NANA formowane na kule, piękne jest to drzewko, mamy nadzieję że one osłonią trochę od słońca, zobaczymy jak urosną,

IMG_20180203_130622.jpg

IMG_20180203_130557.jpg

IMG_20180203_130546.jpg

adc5b7364b778155b2dc1f19500b.jpg

Witam, co sądzicie o takiej taśmie jako sposobie na niewidoczny montaż deski tarasowej? Taśma byłą by między legarem a deską, przykręcana od spodu do deski a między deskami do legara, czy takie coś mogło by się udać. http://allegro.pl/tasma-montazowa-perforowana-0-6x17mm-25m-termoflex-i5067805308.html

W razie gdyby link nie działał, chodzi mi o taśmę montażową perforowaną.

Co wy sie tak przejmujecie tymi wkrętami. Tych głowek nie widać już po kilku tyogdniach, a nawet jak widać to nikt na to nie zwraca uwagi. No chyba że masz czarne wkręty i deski malowane na biało.

Mi osobiście nie chodzi o widoczne główki itp. dla mnie mogą być nawet czarne na białych deskach, lubię kontrasty :) mi najbardziej zależy na łatwości wkręcania, wytrzymałości i długotrwałości :)

przykład: ostatnio na drabinie, wysoko, w bardzo niewygodnej pozycji, lewą ręką musiałem się wkręcić w 7cm grubości drewno, miałem zwykłe złote wkręty do drewna i zwykłą wkrętarkę, nie miałem za bardzo jak siłą dociskać wkrętarki bo tak jak piszę, bardzo niewygodna pozycja. Efekt? wkręciłem może 3 cm i dalej nic, za cholerę, krzyżak już dawno się zjechał i ani a w tą ani w tą.. pojechałem po wkręt ciesielski z łebkiem torx, wiadomo jaki, efekt? wkręciłem śrubę w 3 sekundy bez używania siły. Wiadomo o co chodzi.

Wkręt musi być solidny, mocny i łatwy w montażu.

Wkręty mają tę przewagę nad innymi systemami, że nimi 'doprostujesz' deski.

Moje wykrzywiły się przed montażem. Były przed przykręceniem do legarów prostowane ściskami ciesielskimi, pasami transportowymi i dopiero przykręcone - po dokręceniu, puszczasz ściski, pasy i deska leży prosto.

Natomiast obawa dot. trudności wkręcania dotyczy zapewne tanich wkrętów. Przy Spax nic się nie ukręca i cały wkręt ładnie wchodzi.

http://sklep.andrewex.com.pl/media/catalog/product/cache/1/thumbnail/192x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/2/1/21759_spax_d_1_1_1_2.jpg

Witam, co sądzicie o takiej taśmie jako sposobie na niewidoczny montaż deski tarasowej? Taśma byłą by między legarem a deską, przykręcana od spodu do deski a między deskami do legara, czy takie coś mogło by się udać. http://allegro.pl/tasma-montazowa-perforowana-0-6x17mm-25m-termoflex-i5067805308.html

W razie gdyby link nie działał, chodzi mi o taśmę montażową perforowaną.

Deski z czasem będą się chciały wykręcać - taka taśma ich nie utrzyma, skręci się razem z deską, albo puści wkręt do deski (siłą rzeczy nie będzie dłuższy niż grubość deski).

Dobry :)

Deski mam, wkręty mam wybrane, olej w sumie też, przyszedł czas na szpilki. Nurtuje mnie jedno - wytrzymałość takiego tarasu na prętach przy okazji np. imprezy, 20 osób siedzi przy stole czyli nie zajmują całego tarasu tylko część, siedzą w kupie przy stole. Legary grube, beton z betoniarni zazbrojony (osobiście nie będę zbroił bo to wogole nie ma sensu) a praktycznie ciężar opiera się na pręciku 14mm, jaki sens ma cała reszta? Odrazu mówię nie jestem technikiem, budowlańcem, nie mam żadnej wiedzy o wytrzymałości i właściwości metali więc co poszukam w internecie to wiem. Poniżej przedstawiam przykładowe zdjęcie takiej konstrukcji, wzięte od użytkownika budowlany_laik z innego tematu poświęconego właśnie tej sprawie oraz opis techniczny prętów żebrowanych stosowanych do montażu murłaty znaleziony gdzieś na forum budowlanym. Ktoś tam wyliczył że pręt 16mm wytrzyma 8 ton, czyli w sumie jest ok. Ktoś ma więcej szczegółów, wiedzy w tym temacie? dzięki

photo 029.jpg

witam! i prosze o radę: do mocowania murłaty (trzpień co 1,2m) dać

pręty (długość 0,5m) fi 16 klasy 4,8 czy 8,8? robi to jakąś różnicę

(poza ceną)?

dzięki i pozdr. Rafał

Pierwsza cyfra to minimalne wytrzymałość na rozciąganie Rm w N/mm2 podzielona

przez 100.

Druga cyfra to stosunek granicy plasyczności Re (lub umownej granicy

plastyczności R0,2) do wytrzymałości na roziąganie Rm podzielony przez 10.

Przykład.

Klasa wytrzymałości 4.8

Pierwsza cyfra: 4 x 100 = 400 N/mm2 minimalna wytrzymałość na rozciąganie;

Druga cyfra: 8 x 10 = 80% z 400 = 320 N/mm2 granica plastyczności.

Jak taka sruba ma srednice 16 mm to jej powierzchnia rowna sie 200 mm2 zatem

jej minimalna wytrzymalosc na zerwanie wynosi 400 x 200 = 80000 N czyli 8 ton.

Nie sadze aby nawet huraganowy wiatr Ci te sruby pourywal.

Te klasy 8.8 maja 2 razy wieksza wytrzymalosc.

Natomiast zwrocilbym ew. uwage na to aby te sruby byly ocynkowane czyli

biale, zabezpieczone przed korozja. Ale murlata bywa pod dachem wiec jakas

szybka korozja tez im nie grozi.

Pzdr.