Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Robiłem już podobne słupy kiedyś pod domek na narzedzia z pretami zatopionymi i mimo że wstępnie byly ustawione w pionie to na nastepny dzien okazało sie ze nie są więc stąd pytanie.

Rura troche kosztuje, 30cm w ziemie, 20 nad to daje pol metra. I tak nie bede robil wszystkich kilkunastu slupow na raz wiec myslalem sobie ze bede robil etapami po 5-6 i potem te rury wykorzystam jakby sie dało.

Widzę że ostatecznie wyjdzie mi z 20 slupow czyli 10mb, sporo kasy by na to poszło.

Edytowane przez Pod

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie no jak nie wkopiesz rury chociaż troche (myśle że 20cm) to ona bedzie tanczyć przy zalewaniu. tu akurat ważna jest precyzja żeby potem legary leżały centralnie na środku słupkow. Potestuje, zrobie najpierw trzy słupy z jednej linii i zobacze jak jest z tymi szpilkami i utrzymywaniem sie poziomu betonu.

Zmodyfikowałem projekt ale wyszło aż 20 słupów. Wydaje sie to przesada ale w pierwszej wersji rozstaw był chyba zbyt mały.

taras.jpg

Edytowane przez Pod

Mam jeszcze pytania do ciebie. Legary główne mocowałeś na szpilkach bez żadnych kątowników czy profili typu U? Dawałeś jakieś podkładki np te drogie od spaxa czy po prostu podkładka metalowa na nakrętkach na szpilce nieco powyzej betonu ?

Jak łączyłes legary z kontrlegarami? Kątowniki? Po dwa czy po jednym? Jakies podkładki miedzy legarem a kontrlegarem? Różne są opinie.

P.S. Coraz głosniej myśle o desce gładkiej bez ryfli, podobno slizganie sie to mit, rozmawiałem z osobą która ma gładkie i jest zadowolona, na pewno łatwiej sie czysci i olejuje.Nie wiem jak z wyglądem, 95% ludzi robi jednak gruby lub cienki ryfel. Tak też powiedzieli mi na składzie.

Też robię taras na gruncie. Dam okrągłe stopy, niewiele ponad grunt szalunek z tub kartonowych z obi. Myślę żeby w jednym rzadku slupkow dać podstawy typu U zatopione w betonie a nareszcie zwykle szpilki z prętów gwintowanych. Jakie stosujecie pręty? 14mm starczy? Te gotowe podstawy mają jednak pręty 18mm. Nie chce przesadzić bo te pręty nie są też tanie a ja mam 20 słupków do zrobienia. Regulacje jak ktoś już pisał zrobię na dwóch nakretkach i podkladce. Będę się starał żeby to było jak najbliżej betonu. Jeśli mam legar wysokości 9cm to szpilke wypuszcze max na 14 (dwie nakrętki z dolui jedna zgory.

Czy może lepiej dać te szpilki 16mm?

Pytanie 2: z czego robicie zadaszenie ? Chodzi o coś lekkiego. Nie wiem jak zamocować belke podpierajaca do gotowej elewacji jak tam jest grubo styropianu.

Edytowane przez cactus

Co do podparcia tarasu.

U mnie to wyglądało tak;

Po ociepleniu domu, praktycznie przy końcu robót budowlanych, firma zebrała cały niepotrzebny gruz i zamiast wywieźć na wysypisko, wysypała i ubiła w miejscu tarasu. Następnie potraktowali to betonem z góry i z boków. Po wysezonowaniu, ogarnęli z zewnątrz strukturą gruboziarnistą, jak na fundamencie. Z góry uzyskałem płaszczyznę i spad, układając na dobrych plackach betonowych, zwykłe betonowe kostki brukowe. Z pomocą poziomicy i napinanych linek-wzdłuż i wszerz. Na kostki betonowe, wcisnąłem klej z tuby, ułożyłem legary z bangkirai, stabilizując i zapobiegając skrzypieniu. Na wierzch oczywiście deski tarasowe. Od trzech lat taras leży, nic nie pęka i nie skrzypi. Pozbyłem się zbędnego gruzu i mam pod tarasem opokę.

[ATTACH=CONFIG]407431[/ATTACH]

Mam jeszcze pytanie jak sie robi te deski na obrzeżach jak u kolegi na fotce (dwie skrajne prostopadle do reszty) ? Chyba nie daje sie dwoch kontrlegarów obok siebie? Jednego dla desek prostopadłych i dodatkowy dla desek kładzionych wzdłuż ?

Jak widze na fotkach użytkowników to są dwie szkoły kładzenia desek doczołowych. Jedni doczołowe dają na rowno z poziomymi tzn licują do górnej powierzchni, inni chowają pod poziomymi i licują do ich bocznej krawędzi. W tym pierwszym przypadku chyba trzeba zostawić duzą dylatacje ?

Edytowane przez Pod

Witam,

mam pytanie odnośnie desek modrzewia, jak wiecie pisałem że kupiłem takie na taras oraz bramę wjazdową mam z tych desek i tu pojawił się mały problem. Przyszła fajna pogoda, lato, 15 - 20 stopni u mnie od paru dni, dzisiaj nawet 25, słońce wali od rana do wieczora i to prosto na bramę która jest od południa i co zauważyłem.. deski pocą się strasznie, każda deska ma mnóstwo żywicy, małe kropeczki, jedna jest zalana na długości 40 cm jak widać na zdjęciu. Czy mam się czego obawiać jeśli chodzi o taras? Nie chce żeby tak wyglądał po paru dniach słonecznych a taras mam odkryty na słońce w 100% :(

IMG_20180406_141707.jpg

IMG_20180406_141715.jpg

IMG_20180406_141719.jpg

Jak byście rozwiązali taką zagadkę:

Pod oknem tarasowym mam ocieplenie i parapet, końcówki desek będą w powietrzu ze 20cm. Czy nie będzie to "trampolinować" nieprzyjemnie? Jak byście to rozwiązali? Kilka propozycji:

1. wydłubywanie parapetu i ocieplenia żeby wstawić tam belkę odpada

2. gumowe podkładki pod każdą deskę, jako swego rodzaju odboje (tam będzie kilkanaście mm luzu parapet-deska, a 10mm podkładki mam))

3. jakiś sprytny profil aluminiowy i usztywnić deski ze sobą?

Przykrec pod nimi deskę o szerokosci 14-16cm i grubosci 2-3cm.

Złap do niej wszystkie deski tarasowe, wówczas nastąpienie na jedną spowoduje przeniesienie obciazenia na sąsiednie i brak efektu, o którym piszesz.

Jesli nie masz nawet 2 cm to kłopot, bo płaskownik takiej sztywnosci nie da.