Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sciski mozna bylo jeszczec ok temu wypożyczyc na allegro.

Praca z nimi to bajka.

Nie pomyślałem o tym, nigdy nie wypożyczałem żadnego sprzętu z allegro. przeglądnąłem na szybko allegro ale nic nie znalazłem, OLX też nic nie pomogło. hmm tak myślę że może w sklepach ogrodniczych by mieli, u mnie w mieście są chyba 4 gdzie pożyczają wszelakie kosiarki, siewniki, wiertnice itp, może by mieli akurat takie coś, muszę się porozglądać.

Nie pomyślałem o tym, nigdy nie wypożyczałem żadnego sprzętu z allegro. przeglądnąłem na szybko allegro ale nic nie znalazłem, OLX też nic nie pomogło. hmm tak myślę że może w sklepach ogrodniczych by mieli, u mnie w mieście są chyba 4 gdzie pożyczają wszelakie kosiarki, siewniki, wiertnice itp, może by mieli akurat takie coś, muszę się porozglądać.

Jak masz spory tarasik to zajmie ci przykrecenie dech kilka dni (zwłąszcza jak robisz popołudniami jak ja) i wtedy nie opłaca się wypożyczać. U mnie wypożyczenie kosztowało 30zł/ dobe. Przez tydzien masz już praktycznie nowy scisk tyle ze moze slabszego producenta.

Jak skoncze moje dechy to odpsrzedam moj scisk za 80% wartosci i tyle.

Nie neguję dedykowanych ścisków, bo praca z nimi na pewno jest przyjemna, jednak ja poddałem się ze względu na ich koszt i bezużyteczność po zakończeniu pracy. Tym bardzie, że "po drodze" uzbierało się dużo nieplanowanych zakupów (piła, wiertła, dłuta, bity itd, itp). Niektóre deski miałem dość mocno wygięte i jeden ścisk i tak by nic nie dał. Potrzeba było czasami w dwóch lub trzech miejscach stopniowo dociągać i kręcić, stąd ten patent. Zwykłe ściski stolarskie + kliny z odpadów i bez problemu dało się pracować samemu.

Jak masz spory tarasik to zajmie ci przykrecenie dech kilka dni (zwłąszcza jak robisz popołudniami jak ja) i wtedy nie opłaca się wypożyczać. U mnie wypożyczenie kosztowało 30zł/ dobe. Przez tydzien masz już praktycznie nowy scisk tyle ze moze slabszego producenta.

Jak skoncze moje dechy to odpsrzedam moj scisk za 80% wartosci i tyle.

Mam 31 m2 (ze wszystkim tzn z obiciem boków itp) więc wydaje się niedużo, do tego taras mam zaplanowany w trakcie urlopu więc planuję deski przykręcić w jeden dzień, całą robotę przed zrobię na spokojnie, dokładnie, posegreguję deski, poprzykładam itp i wtedy od 6 rana ogień z przykręcaniem :) mam na cały taras 2 tygodnie urlopu więc myślę że się uda. 80% ale od jakiej wartości?

W końcu decyzje podjęte.

Wybrane:

deski Bangkirai 21x145,

Legary Kempas 40x60,

Wkręty SPAX 4,5x60 A2 stare złoto,

olej Bona Decking Oil 2,5l bezbarwny

Podkładki tarasowe gumowe.

Taras jest odkryty, ale jutro będą kłaść zadaszenie, a potem będzie osłonięty przesuwanymi szybami.

Teraz są na mim położone płytki które w zasadzie chyba wszystkie tylko leżą , nie trzymają podłoża.

Będę je zdejmował, a nadmiar kleju zeskrobywał.

Wylewka też już jest popękana.

I teraz pierwsze pytanie:

1. Czy wyrównywać wylewkę jakąś masą wyrównującą lub klejem do płytek, czy na te nierówności ewentualnie położyć folię budowlaną?

2. Mam taśmy do ściągania , czy zaciski stolarskie też będą mi potrzebne?

3. Jakich użyć śrub do przytwierdzenia legarów do podłoża (legar wys 4cm + podkładka 8mm)

4. Czy przy Bangkirai olej powinien być zabarwiony czy bezbarwny?

5. Czy przy praktycznie zamkniętym tarasie stosować przerwy 5mm czy inne?

6. Czy mogą być Wkręty SPAX 4,5x60 A2 stare złoto, czy powinny być 5x50

7. Czy takie wiertło będzie dobre

http://allegro.pl/spax-d-wiertlo-dwustopniowe-wkrety-frez-taras-i7071021176.html

Będę wdzięczny za pomoc.

Edytowane przez arekiewa

Moje deski były na tyle proste, że nie musiałem używać ścisków. Tylko z jedną deską nie mogłem sobie poradzić. tak to resztę dociągałem ręcznie. Deski miałem 4 i 4,5 m.

Nie jestem jakims super specem bo dopiero robie taras ale jak chcesz wypoziomowac legary na tej wylewce? Podkładkami tego nie zrobisz.

Musisz zrobić odpowiedni spadek. Żadna wylewka też nie pomoże.

Jak montujesz do wylewki to raczej długie kołki i sruby min 12tki. Zalecane są 14tki i wieksze.

Skoro masz legarki 4x6 to raczej wskazane jest stawianie dłuższym bokiem czyli 6cm w pionie.

Scisk przynajmniej jeden na pewno ci sie przyda i to taki porządny.

Olej czy bezbarwny to oceń w sklepie. Mają próbki na roznym drewnie.

Nawet w zamknietym tarasie bedzie sie pojawiac okresowo wilgoc i deski beda puchnać, według mnie szczelina 5mm to minimum.

Oba rodzaje wkretów zdadzą egzamin.

Wietło może być chociaż cena typowa jak na SPaxa :)

Edytowane przez dwiecegly

Moje deski były na tyle proste, że nie musiałem używać ścisków. Tylko z jedną deską nie mogłem sobie poradzić. tak to resztę dociągałem ręcznie. Deski miałem 4 i 4,5 m.

Tak teraz myślę że faktycznie ręką dało by radę docisnąć deski trochę krzywe. Może martwię się na zapas? Jak patrzałem w garażu na moje dechy wczoraj to nie ma z nimi źle, parę jest krzywych ale generalnie ok. Chyba ostatecznie rezygnuję ze ścisku, postawię na siłę swoich rąk + ewentualnie sposób użytkownika wercyngetoryx ze ściskami stolarskimi :) od 7 maja zaczynam taras, dam zaniedługo fotorelację jak poszło. pozdr

Dech krzywych wpoziomie nie naprostujesz ręcznie, do tego sam, druga ręką próbując ja przykrecic.

Minimalne odchyły pewnie się da, nie mówię że wszystkie chce ręką jak herkules prostować, niektore moje deski to trochę banany więc wtedy sposób ze ściskami stolarskimi. Ale większość mam dość proste. Jak się nie uda mi z tym uporać to wtedy ścisk tarasowy na szybko zorganizuję i będzie grało, mam na taras całe 2 tygodnie.

Dzisiaj montowali mi zadaszenie nad tarasem.

W przyszłym tygodniu będą mi montować zabudowę i wyszedł problem.

Taras z których będę zrywał płytki jest ze spadkiem.

Natomiast aby mogli zrobić boczną zabudowę taras powinien być płaski, ponieważ przesuwne szyby muszą chodzić w poziomie.

I teraz zamierzam wylewkę zostawić ze spadkiem natomiast podłogę zrobić w poziomie.

Przy budynku przerwa pod legarami będzie 1cm natomiast przy skraju tarasu 6 cm.

Podkładkami tego nie wypoziomuje.

Muszę chyba zastosować mocowanie legarów kątownikami budowlanymi.

1 Czy kątowniki powinny być wzmocnione?

2 Co ile je mocować?

3 Czy mocowanie kątowników do legara zwykłymi wkrętami do drewna to dobre rozwiązanie?

Taras ma wytrzymać do 50lat (będzie zadaszony i zabudowany , deska i legary z Bangkirai) ale czy wkręty tyle wytrzymają?

Muszę chyba zastosować mocowanie legarów kątownikami budowlanymi.

1 Czy kątowniki powinny być wzmocnione?

2 Co ile je mocować?

3 Czy mocowanie kątowników do legara zwykłymi wkrętami do drewna to dobre rozwiązanie?

Taras ma wytrzymać do 50lat (będzie zadaszony i zabudowany , deska i legary z Bangkirai) ale czy wkręty tyle wytrzymają?

Też chciałem mocować legary za pomocą kątowników do bloczków fundamentowych, ale w sklepie polecono mi śruby do betonu, moim zdaniem super sprawa.

Zawsze możesz odpowiednio dociąć legary, tak aby wszędzie szpara od podłogi równej wielkości a górna powierzchnia pozioma.

93df79b4f1916d76med.jpg

Jakie masz odstepy miedzy deskami ? Wydają się b. małe.

Ok 5-6mm . Belki nośne 14/7, legary 9/5 w odstępie co 40 cm, deska modrzew finlandzki (60zlm/M2), wkręty brązowe rothoblaas 6 cm (bardzo fajne i nie drogie 16 gr) impregnat do drewna konstrukcyjnego altax, olej altax teak

rothoweglowewidokogolny.JPG

Edytowane przez meczesiu

Ok 5-6mm . Belki nośne 14/7, legary 9/5 w odstępie co 40 cm, deska modrzew finlandzki (60zlm/M2), wkręty brązowe rotobllast 6 cm (bardzo fajne i nie drogie 16 gr) impregnat do drewna konstrukcyjnego altax, olej altax trak

Belki konkretne, czołgiem sam po nich chcecie jeździć? ;) żart ;) ja mam 9x6 i 7x4 i w zupełności starczy. nie ważne, każdy robi jak uważa

Wkręty które użyłeś czytam że są ze stali węglowej z 10 letnią gwarancją na korozję. Cena fajna ale ciekawe jak z tą wytrzymałością. Nie ukrywam że mnie zaciekawiły ;) kolor piszesz altax trak (pewnie teak, błąd), fajnie wyszło. też chce go kupić ale czytałem w tym wątku że to taki średni, lepiej BONA czy inne. Ma ktoś olej altaxa czy vidaronu (średnie) kilka lat i może się wypowiedzieć jak to wygląda?

Belki konkretne, czołgiem sam po nich chcecie jeździć? ;) żart ;) ja mam 9x6 i 7x4 i w zupełności starczy. nie ważne, każdy robi jak uważa

Wkręty które użyłeś czytam że są ze stali węglowej z 10 letnią gwarancją na korozję. Cena fajna ale ciekawe jak z tą wytrzymałością. Nie ukrywam że mnie zaciekawiły ;) kolor piszesz altax trak (pewnie teak, błąd), fajnie wyszło. też chce go kupić ale czytałem w tym wątku że to taki średni, lepiej BONA czy inne. Ma ktoś olej altaxa czy vidaronu (średnie) kilka lat i może się wypowiedzieć jak to wygląda?

Jeżeli chodzi o te wkręty to nie ukręciłem żadnego. Fajnie się wwiercają.

Z tego oleju altax jestem zadowolony - przynajmniej nie mam zastrzeżeń. Z drugiej strony nie jestem specjalistom od tych oleji i nie mam możliwości porównania. Kupiłem 10 l altax, zużyłem na wszystko ok 8 l. W przyszłości możliwe, że będę konserwował innym olejem. Zobaczymy też co czas pokaże.

Słuchajcie, jak najlepiej zakończyć deski od strony czołowej tarasu? Ucinacie po prostu od linii i tak zostawiacie a deski doczołowe chowacie pod tymi leżącymi płasko czy lepiej deske doczołową zlicować z powierzchnią tarasu ? W tej drugiej opcji trzeba chyba zrobić dylatacje i nie przykrecać deski bocznej bo przycietych desek tarasowych ?

tar1.jpg

tar2.jpg

Zwykle przycięte dechy

tar4.jpg

Wyższa szkoła jazdyi wymaga chyba dodatkowej belki na krawedzi tarasu:

tar5.jpg

Edytowane przez Pod