Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Maxtorko - jesteś kochana :D Bardzo dziękuję za zdjęcia :D

Ja zawsze chciałam mieć drewniany taras a Twój tarasik jeszcze bardziej utwierdził mnie w tym przekonaniu. Pewnie zdecyduję się na takie samo drewno jak u Ciebie bo ten kolorek bardzo mi się podoba.

Jeszcze mam pytanko o olejowanie: ten olej to się wciera w drewno tak? Czy wystarczy jedną warstwę czy też więcej? Ile trzeba odczekać po olejowaniu, żeby deski położyć na tarasie?

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za odpowiedź Maxtorko:D .

Piękny domek to masz Ty :wink: :D , a kominek jest prześliczny :D .

Wielka szkoda, że mogłam zobaczyć tylko dwa zdjęcia :( .

Oglądając Twój taras znowu mam ochotę na takie właśnie rozwiązanie - jest piękny :D .

Będę czekać na relacje wiosenne, na temat ew. zmiany koloru.

Te deski są gladkie w dotyku i czy olejowane były ręcznie, za pomocą szmatki?

Jeszcze raz piękne dzięki :D

Deski są gładziutkie ( prawie jak pupcia niemowlaczka ) ale mają rowki ( tzw.ryflowanie ) a olejowane były ręcznie za pomocą dość szerokiego pędzla . Postaram się wkleić jeszcze kilka zdjątek kominka , specjalnie dla Ciebie , oczywiście w odpowiednim wątku , albo Ci je wyślę na priva , ale to za kilka dni , ok ?

Pozdrowionka :)

Maluszku ,

nasze deski olejowane były tylko raz , dość szerokim pędzlem , ale nie przed tylko po przykręceniu do legarów . A że temperatura była bliska zera tak naprawdę suche były dopiero po dwóch dniach . Myślę , że jak będziemy powtarzać olejowanie wiosną , deski wyschną troszkę szybciej .

Miłego oglądania w łikendzik , daj znać co wybraliście .

.

Maluszku ,

nasze dechy na razie mają się dobrze . Jak pisałam wcześniej tam gdzie nie dociera śnieg wyglądają tak jak od razu po olejowaniu , natomiast na brzegach tarasu pokryły się takim srebrzystym nalotem . Za kilka dni napiszę jak przeżyły te arktyczne mrozy . I jeszcze jedno spostrzeżenie - w niektórych miejscach szczeliny między dechami z 0,5cm zmniejszyły się do 0,1cm , więc wyobraź sobie jak one cały czas pracują . Jak kupicie takie deski to pamiętaj , żeby pod żadnym pozorem nie przechowywać ich luzem , bo poskręcają się jak kije hokejowe :wink: .

Amor ,

zdjęcia tarasu zamieściłam kilka postów wyżej , dwa ogólne są na poprzedniej stronie topiku , chyba że chcesz jeszcze jakieś inne ujęcia , to daj znać .

• 2 weeks później...
Maxtorka,

A co z "antypoślizgowością" takich desek? Jak testy?

pozdrawiam

tomjot

Witaj tomjot !

Właśnie zrobiłam testy " antypoślizgowe " :wink: i wyszło mi , że jak deski są mokre jest OK , natomiast tam gdzie leży śnieżek albo cieniutka warstwa lodu trzeba uważać , bo można " pojechać " . Na szczęście w sezonie tarasowo-ogródkowym śnieg nam raczej nie grozi , więc chyba nie będzie źle .

Maxtorka taras faktycznie robi wrazenie! Tez marze o drewnianym. Z tym, ze u nas polowa powierzchni z ok 30m2 bedzie zadaszona a druga otwarta, wiec troche sie boje tez roznicy w wygladzie. Maz namawia mnie na pozbruk imitujacy kamien.

U tesciow sa schody drewniane - zwykla sosna. Nie wiem czy sa olejowane i czy tez malowane na brazowo. W kazdym razie przejechane raz na 2 lata i wszystko jest ciagle ciemno brazowe - stad podejrzewam, ze to farba. Nie wiem bylko czy brudzi jak sie chodzi na boso (bo dla mnie glownym argumentem za drewnem jest mozliwosc biegania na boska:) ).

Maluszku ,

melduję , że po wielkich mrozach taras nadal jest :) , jego wygląd się nie zmienił , tylko zauważyliśmy , że zmniejszyły się odstępy między deskami , tak jakby deski napęczniały . Pewnie w lecie wróci do normy . Jak zima odpuści tak na dobre wrzucę tu parę fotek .

A co u Was ? Zdecydowaliście się na massarandubę czy bangkirai ?

iga9 ,

u nas , mimo że taras jest całkowicie zadaszony , tam gdzie leżał śnieg deski pokryły się takim srebrzystym nalotem , ale na wiosnę będziemy ponownie olejować , więc się tym nie przejmujemy . " Ten typ tak po prostu ma " . A po polbruku na bosaczka sobie raczej nie pobiegasz ( szkoda nóżek ) :wink:

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Witam. Mam pytanie odnosnie tarasu.Chciałbym dobudować drewniany taras do jednej ze ścian domu. Miałby on być na wysokości I piętra i poziom podłogi ( desek) miałby być zrównany z poziomem betonowego balkonu. Balkon ma szerokość 1 m. Chciałbym aby był wsparty na drewnianych krokwiach z dachem jednospadowym.Ogólnie wymiary tarasu ( razem z balkonem ) to 4m x 4m. Jeśli moglibyście poradzić jakiej grubości zastosować krokwie , jak je rozstawić ,jak głęboko osadzić w ziemi itp.

będę wdzięczny.

Może ktoś już coś takiego budował , ewentualnie fotki.

pozdro

pawko00