Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
Siema. Postaram sie podniesc temat. Nurtuje mnie jedno pytanie przy wylewaniu slupow w szalunku z tuby. Lepiej odrazu zatopic szpilki w betonie(nie utopi sie w takim b25 z betoniarni?) Czy wiercic pozniej i kotea chemiczna(obawiam sie o trudnosc w wierceniu b25 oraz czy nie peknie slup podczas wiercenia z udarem?) Ktos cos podppwie?

cześć,

mam pytanie dotyczące słupków betonowych przy elewacji.

Problem jest taki, że przy samym budynku, wokół płyty fundamentowej, zrobiony jest drenaż. Dodatkowo niedaleko drenażu w odległości około 50cm od elewacji zakopane są rury odprowadzające wodę opadową z dachu. Uniemożliwia mi to zrobienie słupków betonowych bliżej niż około 60cm od elewacji.

Jak sobie z tym radziliście?

na jednej z poprzednich stron widziałem, że jeden użytkownik zrobił przy samej elewacji betonowy murek (wylewkę).

Czy ktoś stosował inne metody ?

@pawnook jak potrafisz szpilki utrzymać w prawidłowo podczas zalewania, to możesz zalać. A jak nie to można je wkleić we wywiercone otwory (na klej cx5 chyba).

@DaniG przesunąć te rury, słupki płytsze, murek (przynajmniej tam gdzie ludzie będą chodzić), mocniejsze belki - można kombinować

Siema. Postaram sie podniesc temat. Nurtuje mnie jedno pytanie przy wylewaniu slupow w szalunku z tuby. Lepiej odrazu zatopic szpilki w betonie(nie utopi sie w takim b25 z betoniarni?) Czy wiercic pozniej i kotea chemiczna(obawiam sie o trudnosc w wierceniu b25 oraz czy nie peknie slup podczas wiercenia z udarem?) Ktos cos podppwie?

Jak przywiozą ci zupę, to się utopi.

Ja miałem beton z worka i sam regulowałem gęstość mieszanki.

Jak przywiozą ci zupę, to się utopi.

Ja miałem beton z worka i sam regulowałem gęstość mieszanki.

Z worka odpada, za dużo roboty i cenowo wyjdzie gorzej. Myślę jeszcze żeby zamówić suchy i ewentualnie na taczce trochę z wodą domieszać. Mam czas do przyszłego wtorku żeby to przemyśleć. Chyba, że uważacie ten suchy za zły pomysł?

Jak laczycie legary po dlugosci? U mnie dlugosc tarasu prawie 18m i legary 100x200x6000. Mocowanie na szpilkach i nakretkach, rozpietosc miedzy podparciami ok 1.75m. Robic nakladki jak opisane jest tutaj: https://receptynadom.pl/krotszych-belek-zrobic-dlugie-platwie-dachowe-3/ czy wystarczy w punkcie laczenia przykrecic na kilka dlugich wkretow (np 6x140) deske 1m do obu legarow ?

Witajcie,

Pomożcie pls - w zeszłym roku położony nowy taras modrzew syberyjski, pokryty Remmers impregnat + Pfelge Ol. Środki się nie sprawdziły, taras wygląda tragicznie, załaczam zdjęcia.

Prośba o radę jakich środków użyć do usunięcia starych warstw i następnie zakonswerwowania nowymi.

BARDZO WAŻNE - jest pełno roślinności i kamieni ozdobnych zaraz przy tarasie, znacie coś nie niszczącego roślinności/kamieni?

A taki był piękny...

Pozdrawiam,

Krzysiek

20210224_172215.jpg

20210224_172220.jpg

20210224_172225.jpg

20210224_172239.jpg

Spróbuj zeszlifować te czarne plamy - czy są tylko w warstwie oleju, czy w desce? Stała woda na tarasie, np. śnieg się roztapiał?

U mnie - deska Garapa - na świeżo taras był pomalowany we wrześniu 2019 olejem Osmo bezbarwnym, po zimie wyglądał tragicznie. Cały spatynowiał.

Dodatkowo wiele desek wygięło się łódkę, ale to akurat chyba nie była wina złego oleju.

Na lato cyklinowałem całość (lipiec zeszłego roku), wyrównałem deski i przy okazji usunąłem całą patynę.

Następnie malowałęm 2x olejem Ciranova bezbarwnym, kolejny raz (bez żadnego szlifowania) malowałem jednokrotnie na początku listopada.

Chodzi o dwa tarasy - jeden od strony południowej, drugi od północnej. Oba bez zadaszenia. W ciągu zimy usuwałem śnieg z tarasów.

Ten taras od południa wygląda super po tegorocznej zimie.

Natomiast od północy mam również podobne czarne plamy jak u Ciebie, ale zdrapałem fragment oleju paznokciem i się okazało, że te wykwity są tylko w warstwie oleju. Pamiętam, że gdy malowałem ten taras północny w listopadzie 2020, było już chłodno, w nocy ok. +4 stopni. Olej potrzebował kilku dni do wyschnięcia.

Myślę, że te wykwity u mnie od północy wynikają z tego, że było już za chłodno, być może dałem za grubo oleju i to wyglądało miejscami, jakby olej się odparzył, był taki biały, matowy nalot.

Podsumowując:

Zobacz, czy to deska jest czarna, czy tylko olej - olej możesz łatwo usunąc np. szlifierką mimośrodową, następnie pomalować olejem.

Jeśli masz czarną/spatynowiałą deskę, to po usunięciu oleju, możesz użyć środka do odszarzania drewna (polecam kupić sobie kwas szczawiowy w proszku i rozrobić z wodą - proporocje dobrać doświadczalnie) - wyjdzie dużo taniej.

Mędrcy, taras mam zrobiony z thermojesionu, malowany z 8 razy olejem Sadolina w kolorze palisander (taras ma jakieś 7 lat), w tym roku wreszcie udało się zrobić schody - z modrzewia, fachowiec stwierdził, że na schody lepsza będzie lakierobejca - Sadolin w kolorze palisander, po 2 malowaniach kolor jest zupełnie inny niż tarasu - ktoś ma mądry pomysł jak doprowadzić do ujednolicenia?