Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...
  • 4 months później...

Chciałabym wyłożyć taras (częściowo zadaszony) drewnem. Tylko nie wiem jakie drewno się do tego nadaje. Jak o nie potem dbać? Jakiej grubości powinny być deski? Czy ktoś z Was ma taki taras i mógłby podzielić się swoim doświadczeniem w użytkowaniu

Dzięki :D

Fajna ta stronka,

ja przeczytałem posta Maluszka też od razu przypomniały mi się "karbowane" mosty i podłogi tarasów w Niemczech. Jedną z podstawowych zalet jest to, że nie są takie śliskie kiedy wilgotne. W dodatku zauważyłem, że często są pomiedzy i pod deskami pozostawione szpary, aby nadmiar wody, np. podczas deszczu mógł swobodnie odpłynąć. Ciekawe tylko, czy w kraju można takie deski kupić?

Pozdrowienia

Właśnie coś takiego chciałabym mieć na tarasie :D Szkoda, że ta strona jest tylko po niemiecku :( Ciekawa jestem czy można takie drewno u nas kupić?

Jak na razie mamy częściowo wylany taras, który teraz będziemy podnosić do wysokości okna tarasowego, ale musimy zostawić miejsce na legary i deski. Nasz wykonawca twierdzi, że legary mają jakieś 2 cm + 3 cm deski. Czy to nie za mało?

niestety nie pamietam dokladnie. deski maja grubosc bodaj 17mm. Dlugosc to najczesciej wielokrotnosc 600. Widzialem taki taras zbudowany na konstrukcji drewnianej (wysokosci okolo 1m) opartej na lawach betonowych. Odstep miedzy deskami to okolo 1cm. Ja bede remontowal taras. Bede skuwal stara wylewke. Zrobie nowa izolacje z opierzeniem i legary poloze na tym (dach garazu). Wysokosc bede musial dopasowac do progu drzwi balkonowych. Bede mial okolo 7cm i mam nadzieje ze to wystarczy. Postaram sie aby drewno nie mialo kontaktu z izolacja/ woda i zastanawiam sie nad legarami z aluminum albo malowanej proszkowo stali.

• 1 month później...