Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Monika B napisał:
Ja niestety zrobiłam za wcześnie wylewkę pod taras murowany. Czy teraz już za póżno na zmienę? legary mi się nie zmieszczą. Nie klei się desek do podłoża, co? :-?

Gdybym wczesniej Maxtorko widziała Twój taras nigsdy nie chciałabym innego. jest absolutnie rewelacyjny. Twój Lagerfeld też!

Moniko i nie zmiescisz juz wąskich legarów i na to deska? Zobacz ile masz jeszcze miejsca do progu drzwi tarasowych

kofi napisał:
Mamy niezadaszony, dość wysoko - ok. 1,7 m nad ziemią - 11 schodów.

Nie wyobrażałam sobie ziemnego na tej wysokości.

Jest niezadaszony (ale nie wiem, czy nie zrobimy jakiegoś zadaszenia przynajmniej na połowie), ze świerka olejowany, ma 30 m, wygląda trochę jak molo. :wink:

Nie mam zdjęcia całości, tak wyglądał w trakcie budowy (jescze bez schodów):

http://images2.fotosik.pl/217/9f9cb7b8ee7f8a64med.jpg

no włsśnie mam taki problem że nie umiem sobie wyobrazić mojego przyszłego tarasu na wys 1,2m , no cóż taki spadek gruntu tak wyszło

musi być drewniany oczywiścieno bo jaki inny jak dom drewniany

Ja też będę miała taras drewniany - z uwagi na wysokość okna tarasowego musiałam posadowić taras na palach betonowych

Przepis był taki:

na mini ławach ze zbrojeniem postawiliśmy rury tekturowe (na kolumny) pocięte na bodajże trzy części zalaliśmy betonem - mamy cos w rodzaju falochronu :wink: - pale sa co metr- to oczywiscie zasypiemy w miarę możliwości aby maksymalnie wyrównac z poziomem działki - na to legary i deseczki - wszystko robimy sami z mężem - więc pomysł okazał sie dobry bo łatwy do wykonania 8)

Monika B napisał:
Ja niestety zrobiłam za wcześnie wylewkę pod taras murowany. Czy teraz już za póżno na zmienę? legary mi się nie zmieszczą. Nie klei się desek do podłoża, co? :-?

!

Tarasu nawet z teaku/bangkirei/ nie mozna kleic do betonu ale to nie znaczy , ze nie ma rozwiazania. Zamiast na legarach mozna go ulozyc na podkladkach dystansowych jako podloge plywąjacą.Calkowita grubość ma wowczas ok 35 - 40mm.Warunek jeden - beton musi byc zabezpieczony przed wodą (do plytek zreszta tez tak powinno byc) a podloga musi miec szczeliny wentylacyjne przy scianie i krawedzi.

Innym rozwiazaniem jest taras na ruszcie ruchomym lub stalym, do ktorego, jak do legarow, mozna przybijac podloge.

izat , właśnie zmierzyłam wysokość tarasu od wylewki i wyszlo mi ok. 9,5 cm . Legary mamy 6x6 , podkładki pod deski ok. 0,5 cm i same deski 2,5 cm . Tak więc te Twoje 10-15cm to baaardzo dużo , spokojnie dechy zmieścisz :D .

Oczywiście wylewka jest zrobiona ze spadkiem w dwóch kierunkach , dodatkowo zabezpieczona tzw. folią w płynie .

joan napisał:
Ja też będę miała taras drewniany - z uwagi na wysokość okna tarasowego musiałam posadowić taras na palach betonowych

Przepis był taki:

na mini ławach ze zbrojeniem postawiliśmy rury tekturowe (na kolumny) pocięte na bodajże trzy części zalaliśmy betonem - mamy cos w rodzaju falochronu :wink: - pale sa co metr- to oczywiscie zasypiemy w miarę możliwości aby maksymalnie wyrównac z poziomem działki - na to legary i deseczki - wszystko robimy sami z mężem - więc pomysł okazał sie dobry bo łatwy do wykonania 8)

o! o! o!

droga joan ja dokładnie będę robić to samo :D

masz jakies zdjecia ?

joan napisał:
Maxtorka - a jakie i skąd masz te podkładki? :roll:

Podkładki są z takiego materialu z jakiego się robi np. szyldy , reklamy . Coś jak plastik . Kupiliśmy je sami i stolarz który nam taras robił dociął je na wymiar . Podkładki są umieszczone między legarem a deską .

joan napisał:

Przepis był taki:

My pierwotnie tez tak chcieliśmy zrobić ale doszliśmy do wniosku , że prościej bedzie wylać całość 8) :lol:

Poza tym stwierdziliśmy że łatwiej będzie sprzatać przestrzeń między deskami jak tam będzie beton a nie piaseczek . Można wciągnąć odkurzaczem albo odpalić Karchera 8) :lol:

izat napisał:
Maxi,

dzięki serdeczne za info :)

bardzo mnie ucieszyły te cm ;)

spadki mam zrobione, zastanawiam się czy nie za duże ;)

też zamierzam obsypać część tarasów ziemią

jeden ma być zagłębiony w ziemi :D

jak to wszystko wyjdzie---- zobaczymy ;)

[/url]

Koniecznie się pochwal :D

Zwłaszcza ten zagłębiony mnie zainteresowal 8)

Monika B napisał:
Ja niestety zrobiłam za wcześnie wylewkę pod taras murowany. Czy teraz już za póżno na zmienę? legary mi się nie zmieszczą.

izat napisał:
wiecie może jakiej minimalnej wysokości mogą być legary??

mam wylane tarasy i zapas mały, bo około 10-15 cm w sumie na wszystko:(

to chyba za mało

wymiary graniaków czy legarów, na których stoi deska tarasowa są różne. my mamy 6x6 ale z tego co wiem to najbardziej popularna jest 4x6 gdzie 4 to wysokość (choć można kłaść na sztorc). do tego deska jakieś 2,1 czy 2,5 cm. do tego jakieś odległości dystansowe i finito. myślę, że jak się ma 8-10 cm to taras drewniany może się udać

:wink:

agika napisał:
Witam, tez jestem zachwycona Waszymi drewnianymi tarasami. Bylo Wam troche latwiej, bo macie nowe domy. Ja kupilam taki bez tarasu i z podpiwniczeniem. Chce dorobic taras najlepiej drewniany, ale jak sie do tego zabrac? Sprobuje dolaczyc zdjecie

My mamy właśnie piwnicę, poza tym jest spadek terenu, dlatego wychodzi tak wysoko. W projekcie był ziemny, ale nie wyobrażam sobie usypywania takiej góry :roll: A zbrojenia żadnego nie było (bo też kupiliśmy dom, który kończyliśmy).

Ufff! Weszłam. Czy Wy też macie kłopot z forum? Bardzo powoli mi dziś chodzi. reszta ok :o

2112wojtek napisał:

Tarasu nawet z teaku/bangkirei/ nie mozna kleic do betonu ale to nie znaczy , ze nie ma rozwiazania. Zamiast na legarach mozna go ulozyc na podkladkach dystansowych jako podloge plywąjacą.Calkowita grubość ma wowczas ok 35 - 40mm.Warunek jeden - beton musi byc zabezpieczony przed wodą (do plytek zreszta tez tak powinno byc) a podloga musi miec szczeliny wentylacyjne przy scianie i krawedzi.

Innym rozwiazaniem jest taras na ruszcie ruchomym lub stalym, do ktorego, jak do legarow, mozna przybijac podloge.

Wokjtku! Przywracasz mi nadzieję :lol:

Ale jescze nie wszystko rozumiem. Jakiej grubości powinny być te podkładki? Czy chodzi o takie jak mówi Maxtorka? Gdzie toto zakupić?

Nie rozumiem też dlaczego podłoga będzie pływająca :o Z tego, jak to sobie wyobrażam, totaras będzie pomalowany folią w płynie, a potem podkładki. Na czym polegać ma to pływanie?

Gwoli informacji - mam coś koło 5cm. To ze względu na błąd ekipy, która źle wymierzyła drzwi tarasowe (o 10cm za wysokie) - Jak zwykle dłuuuuga historia. Dość, że nie polecam firmy FERNO :-?